Medijsko središče

03 / Dogodki in prireditve

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

17. september 2021 ob 19:00, Galeriji Insula
Prašne površine
Razstava

Uršula Berlot, Peter Purg, Maja Smrekar, Miha Štrukelj. 

Vljudno vabljeni v petek, 17. september ob 19. uri v Galeriji Insula v Izoli.

SPEKULA 2021

Pollen Suraces –  Prašne površine – Umetnost kot misel o naravi

Razstava v sodelovanju z Univerzo na Primorskem, Pedagoško Fakulteto.

Tretja edicija Spekule 2021 s podnaslovom PRAŠNE POVRŠINE – Umetnost kot misel o naravi, zajema videnje sodobnih smernic kulturno-umetnostnih pojavov, umestitev umetniških del v odnosu z naravo, skrb zanjo in za njeno ohranitev. Narava kot del diseminacije družbenih vrednot in vpenjanja specifičnih sprememb v družbeni kontekst o rabi in artikulaciji rasti ter potrošnje bivalnega okolja s podoživljanjem nenaravnih virov in vpliva le-teh na okolje vpliva na umetnost v zadnjih letih ter posveča posebno skrb in namensko konstrukcijo prav tovrstnim pojavom znotraj ekoloških in naravovarstvenih družbenih pogledov. Ob takem pristopu ozaveščenosti, revitalizacije in vpenjanja vedenjskih sprememb se vrednote pogleda na  naravo zrcalijo v spremenjenih kodih umetniških stvaritev ter v naravovarstvenih in sociološko-kulturnih kontekstih. Umetnikovi pogledi na ta način v zadnjih časih, poleg specifičnih epohalnih sprememb vrednot in posameznikove identitete, ob gojenju odgovornejšega ravnanja z naravo zrcalijo razmisleke in pretvorbe lastnih idej znotraj umetniških kodov; ti pa vodijo k diseminaciji odgovornejšega ravnanja z družbenimi, sociološkimi in naravovarstvenimi vrednotami. PRAŠNE POVRŠINE – Umetnost kot misel o naravi se torej prevede v fenomen umetniškega modusa in širše izraženega konsenza z željo po kakovostnejšem in uravnovešenem ravnanju z naravo ter posredno novo doživljanje na novo grajenih vrednot podobe.

Podoba, ki jo lahko zaznamo v sodobnem umetniškem izražanju, goji tako družbene vrednote kot rast posameznikov. V ta namen bi si tretja edicija Spekule prizadevala vpeljati širši diapazon in trajnostno udejanjala umetniške kode kot sporočilni model komunikacije ideje o umetnosti v naravovarstvenem in sociološko-kulturnem kontekstu revitalizacije, ozaveščenosti o pomembnosti umetniške sporočilne vrednosti lokalni skupnosti in širši regiji. Trend družbeno angažirane umetnosti se pojavlja z različnimi umetniškimi kodi in sporočili.

V galeriji  Insula v Izoli se pod okriljem manifesta Spekula predstavljajo pomembni avtorji aktualne sodobne vizualno umetniške scene,  ki se pojavljajo v nacionalnem in mednarodnem okolju in so priznani kot visokokakovostni in referenčni avtorji s strani stroke.

Miha Štrukelj je slikar in eden vidnejših predstavnikov slikarstva srednje generacije obravnava podobo in njeno razsežnost tako na slikarskem nivoju kot urbani prostorski asimilaciji razsežnosti vizualne umetnosti. Štrukelj je med raznim svojim delom predstavljal slovenijo na beneškem bienalu leta 2009, prejel nagrado Pollock-Krasner Foundation, nagrado The Henkel Drawing Award, itn.

Uršula Berlot je predstavnica video umetnosti in novih medijev z obravnavo organsko in algoritemsko generiranih podob. Avtorica je prejemnica številnih nagrad, med njimi tudi priznanje Riharda Jakopiča, Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, Ljubljana, nagrade Schering Stiftung, rezidence v Kunstlerhaus Bethanien 2007, Berlin, nagrade L’exposition annuelle: Artistes en résidence à la Cité Intérnationale Universitaire de Paris, Pariz itn.

Maja Smrekar, ki raziskuje polje med znanostjo in umetnostjo. Smrekarjevo uvrščajo med predstavnike tako imenovane hibridne umetnosti. Razstavljala je v preko 20-ih državah in izvedla več kot 100 razstav. Njena delo so bila razstavne v: MAXXI – National Museum of 21st Century Art in Rome (Italy), ZKM Karlsruhe (Germany), Musée de l`Homme (Paris, France), MAK Vienna / Vienna Art Week, Kunsthaus Wien. Med pomembnejše nagrade vsekakor sodi Zlata Nika iz festivala Ars Electronica, nagrada Prešernovega sklada.

Peter Purg je avtor čigar izkušnja je tako na teoretski kot na performativni ravni ključna  za izoblikovanje skupinskega manifesta v obliki grajene podobe in hibridnih objektov. Avtor je med številnimi svojimi prispevki in nominacijami tudi v vlogi kustosa oz. vodja projektov, kot. npr. Pixxelpointa, MAST – Master Module in Art, Science and Technology, DIVA – Art:Biz Innovation Ecosystem (Interreg SI-IT), konS – investigative art platform itn.

Festival Spekula bodo spremljali dogodki, kot so predstavitve avtorjev, okrogle mize ter predstavitve profesionalcev in strokovnjakov, ki se dotikajo vizualne umetnosti in širše.

Spisal umetniški vodja, izr. prof. dr. Tilen Žbona, Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta.

Nazaj na seznam dogodkov
Arhiv dogodkov
KOLEDAR
< oktober 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem v naši občini.

Prijavi se zdaj

NOVO NA PORTALU

21. oktober 2021
Vojc Sodnikar Ponis in Tomo Vran: Polet

Svoboda je najvišje čustveno stanje, ki vodi k zavedanju popolnosti bivanja, s...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!