Medijsko središče

03 / Dogodki in prireditve

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

21. maj 2020 ob ,
Spletna razstava KDLU LIK

V Galeriji Alga se je 21.5.2020 pričela nova razstava čudovitih likovnih del. Tokrat razstavlja Kulturno društvo likovnih umetnikov- Associazione culturale delle arti figurative LIK Izola. Razstavo si lahko ogledate od ponedeljka do petka med 17. in 19. uro v Algi, vse do 17.6.2020. Na ogled pa je tudi spletna razstava na povezavi spodaj pod besedilom.

Razstavljalci so BOŽENKA KNEZ, EDA FORCA MUHA, GORAN VUKSIČ, INGRID VINOVRŠKI, IRENA FURLANIČ, IRENA JELENČIČ, MAJDA BANDELJ, SILVIJ TULJAK.

O KDLU LIK: 

praznuje letos 45. obletnico delovanja. Na pobudo Stanke Jenko in Marka Skoka je likovna skupina pričela delovati 1975 in sicer pod okriljem Delavsko prosvetnega društva Svoboda Izola, ki se je kasneje preoblikovalo v Zvezo kulturnih organizacij Izola, v novejšem času pa v Center za kulturo, šport in prireditve Izola. V letu 1996 smo člani likovne skupine Lik ustanovili društvo Lik.
Do leta 1996 smo se člani društva predstavljali z zaključno razstavo. S preoblikovanjem sekcije v društvo in s prihodom nekateri novih članov pa smo v društvu spremenil način dela. Navezali smo stike z ostalimi društvi po državi, izmenjevali smo si društvene razstave in ustanovili ZLDS. Mentorstvo je leta 1998 prevzel univ. dipl. arh. Teo Tavželj, ki nam je ponudil nov program ustvarjanja, s katerim smo prešli od navadnega realističnega slikarstva na osebnostno izrazno ustvarjanje. Po letu 2003 je mentorstvo v društvu prevzela pedagoginja Marlene Zorjan. Pod njenim okriljem smo v vsakoletne programe vključili še več likovnega izobraževanja, ki smo ga povezali s programom ZLDS »Zlata paleta«.
Med številnimi dosežki društva smo posebej ponosni na dela, ki so v okviru »Zlate palete« dobila certifikat v letu 2002 in so bila razstavljena v slovenskem parlamentu, na priznanje občine Izola, ki ga je podelila društvu ob 25. obletnici delovanja ter na dosežke najuspešnejšega člana društva Ivana Stojana Rutarja, ki je bil v teh letih nagrajen s priznanjem »Zlata paleta«, s številnimi certifikati Zveze likovnih društev Slovenije in z nagradami na drugih tekmovanjih in ex-temporah.
Društvo šteje 36 članov, ki delujejo v različnih sekcijah pod vodstvom usposobljenih mentorjev. Ob torkih deluje sekcija keramičarjev pod mentorstvom keramičarke Snežice Krajnc, ob sredah sekcija, ki ustvarja realistične slike, ki jo vodi mentor pedagog Ljubo Parovel in ob četrtkih je skupina, ki se ukvarja z modernim in javnim slikarstvom pod mentorstvom univ. dip. arhitekta Teodorja Tavžlja. Letos so ustanovili sekcijo, ki je pričela z začetniškimi tečaji pod vodstvom pedagoga Ljuba Parovela.
Društvo se letno predstavlja v galeriji Alga, v Sončni dvorani, v Mestni knjižnici in hotelu Delfin. Sekcija modernega slikarstva pa razstavlja tudi v lokalih Izole in po mestu. Tako so v mestu postavili nekaj večjih zunanjih skulptur (Dékada v parku Ob starem vodnjaku, Morski kotiček na promenadi pri srednji šoli, Teta Mica v Gregorčičevi, Mislec pred knjižnico, Riba v Kajuhovi ulici in Plavajoče ribe v mandraču), poslikali table v izolskih podhodih in Postavili večja slikarska dela (pri Veslaškem klubu Izola leta 2013, na ograji promenade za Marino 2014 in na odru na Lonki 2015. So izvajalci projektov Javne umetnosti, ki so jo začeli leta 2016 s formiranjem »Izolske Art promenade.

Mentor LJUBO PAROVEL O LIK-U

V našem likovnem društvu, skupini, ki se ukvarja z realističnim pristopom slikanja, trenutno deluje 15 članov.
Tako kot v drugih društvih ali združenjih, sodelovanje temelji na pričakovanjih posameznika po druženju s sebi podobno mislečimi, po sprejemanju in enakovrednosti ter njihovi pomoči pri uresničevanju globokih, osebnih pričakovanj. V našem društvu LIK, torej v sferi likovne umetnosti in lastnega likovnega ustvarjanja.
Pri svojem delovanju smo odprti do novih članov, do drugih sorodnih društev, po svojih možnosti se trudimo sodelovati na vseh srečanjih, kamor smo vabljeni. Svoja dela razstavljamo v javnih ustanovah ali privatnih lokalih, aktivno sodelujemo v projektu »Zlata paleta« in ob zaključku »šolskega« leta pripravimo zaključno razstavo del na dogovorjeno tematiko.
Tako je bilo do pojave novega virusa.
Čez noč so se stvari obrnile. Nič več druženja v ateljeju, osebnih stikov v javnosti, zapiranje v domove, razdalje med ljudmi v metrih in kilometrih…
Čeprav se na prvi pogled zdi, življenje se ni ustavilo. Samo po drugih tirnicah je potekalo. Do neke mere smo se temu že prilagodili. Kljub izolaciji so člani ustvarjali v domačem okolju. Izbor slik na današnji razstavi je njihov osebni izbor. To je njihov doživljajski svet. Kljub nenormalni situaciji, se društvo le predstavlja v nenormalnem času s povsem normalno razstavo.
Naša razstava je tudi naš prispevek k opogumljanju tako naših članov kot zainteresirane javnosti, da se življenje kot takšno, ni ustavilo. Prav nasprotno. Je zelo aktivno in teče naprej. Mogoče je nastopil čas, da kot družba razmislimo o pravih vrednotah našega načina življenja in se odločimo kako postopati in delovati naprej.
Kot pripadniki »ranljive skupine« sporočamo da, kakor je tudi naslov naše razstave:
»MI SE PA NE DAMO!«

Ogled spletne razstave na povezavi: http://center-izola.si/galerija/likovna-dela-kdlu-lik/

Nazaj na seznam dogodkov
Arhiv dogodkov
KOLEDAR
< april 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem v naši občini.

Prijavi se zdaj

NOVO NA PORTALU

20. aprila 2021
6. forum Evropske strategije za Jadransko-jonsko makroregijo

Slovenija do 31. maja 2021 predseduje evropski strategiji EUSAIR. Ob tej prilož...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!