Medijsko središče

03 / Dogodki in prireditve

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

04. april 2019 ob 19:00, galerija Alga
XX. LET – Društvo likovnih pedagogov Primorja
otvoritev razstave

Otvoritev razstave bo v četrtek. 4. aprila 2019 ob 19:00 v Galeriji Alga v Izoli, Kristanov trg 1

S svojimi deli se bodo predstavili:

Fulvia Grbac, Vlasta Markočič, Nives Markovič, Vesna Marion,
Vasja Nanut, Ervin Pregelj, Matjaž Borovničar, Mojca Lenardič,
Miriam Elettra Vaccari, Romeo Stubelj, Sara Čeleš, Jana Pečečnik,
Tanja Samec, Ingrid Knez in Ksenija Pfeifer.

Glasbeni gost: Boris Magdalenc

Vinski pokrovitelja: Korenika & Moškon

Vljudno vabljeni.

Razstava bo na ogled ves mesec.

 

Društvo likovnih pedagogov Primorja smo ustanovili likovni pedagogi obalno kraške regije leta 1998. V letošnjem letu zaokrožujemo dvajset let delovanja.

Dvajset let, v katerih smo ob svojem rednem delu ustvarili veliko različnih projektov, o katerih se s ponosom pogovarjamo s kolegi po celotni Sloveniji.

V društvu redno skrbimo za lastno ustvarjalnost na različnih področij. Rezultat tega dela so tudi mnoge razstavne akcije, ki so večinoma postavljene v kontekst drugih naših projektov kot spremljevalne prireditve. No, v zadnjih letih se lahko pohvalimo tudi s kar pestrim naborom skupinskih razstav članov društva.

Tokrat se v Galeriji Alga predstavljajo s pregledno razstavo z naslovom »XX. LET«.

15 članov društva je sprejelo ta izziv in svoja dela postavilo na ogled. Ker gre za ustvarjalce, ki so doma na različnih likovnih področjih, je tudi razstava precej raznolika. A v vseh teh letih delovanja, so se med njimi navezale tudi številne nevidne niti.

Predsednik društva je prof. lik. umetnosti Vasja Nanut.

Razstavljajo:

Ksenija Pfeifer 

je prof. likovne umetnosti na OŠ v Pradah. Deveto leto je mentorica slikarske skupine Morje iz Izole in slikarske skupine Solinar iz Pirana. Razstavljala je v sklopu DLPP, JSKD in samostojno. Ustvarja pretežno kiparska in slikarska dela. V zadnjem času išče svoj slikarski izraz skozi različne pristope uporabe bele barve.

Tanja Samec, likovna pedagoginja

Tokrat se predstavlja s kolekcijo del v akvarelni tehniki. V njenem delu so podobe dreves, ki so s koreninami trdno zasidrane v kamen, kar je prispodoba za to, da ni nič samo po sebi umevno, ampak je logična posledica bližnje in daljne preteklosti. Življenje izhaja iz Zemlje in vsako življenje pusti odtis, ki vpliva na potomce.

Vasja Nanut

S skulpturo vzpostavljam dialog/razpravo med družbenimi silami, ki predstavljajo moč (trije kralji), karizmatičnimi mesijami (zvezdniki, športniki, politikanti…) in posledicami, ki jih na koncu občuti ljudstvo. Trije kralji ne kažejo dostojanstvene (vladarske) podobe. Sicer stilizirane podobe kažejo praznost, odtujenost in čustveno otopelost. Imajo le notranjo luč, ki pa ne odseva v prostor – zato niso sveti, ampak le svetli kralji. In vsakega, ki se postavi pred njih (Je to tisti, ki so se mu prišli poklonit?), sprejmejo z vzdihom občudovanja. In kaj če so se zmotili, kot tisti trije kralji v Monty pythonovem Life of Brian?
Interpretacija vsebine je prepuščena vsakemu obiskovalcu, saj ponujam le zamisel, ostalo pa je stvar vsakega gledalca.

Naslov dela: SVETLI TRIJE KRALJI

Vesna Marion

Vesni Marion tehnika globokega tiska kolagrafija ponuja izzive ob nastajanju odtisa. Gladkost in hrapavost površine matrice spominja na kamnite kraške tvorbe in skromno in hkrati bogato pokrajino, ki opazovalcu ponuja osupljive detajle, če jih ta le hoče opaziti, tako v naravi kot v likovnem delu Oblike in barve izražajo čustva in odnos do narave in kraške pokrajine. Hladne modro srebrne barve spominjajo na kamen, medtem ko tople barve, predvsem oranžni odtenki predstavljajo kraško zemljo in jesensko barvitost Krasa.

Vlasta Markočič

svojo ustvarjalnost usmerja predvsem v oblikovanje grafik. Linorezi malega formata so odtisnjeni v tehniki suhega tiska v kombinaciji z visokim tiskom. Pomembno vlogo ima risba, ki prihaja sproščeno in neposredno iz nje same, ter razkriva njene misli o odnosih med ljudmi in o relaciji med človekom in naravo.

Ervin Pregelj

Rojen leta 1960 v Kopru. Leta 1982 je v okviru višješolskega študija diplomiral na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, iz likovne metodike pri profesorju Ivu Mršniku. Leta 2014 je končal univerzitetni študij Likovne pedagogike pri profesorju Zdenku Huzjanu. Sodeloval je na skupinskih razstavah Društva likovnih pedagogov Primorja. Ustvarja na področju slikarstva, keramike in digitalne fotografije. Zaposlen je kot učitelj tehnike in tehnologije na OŠ dr. Aleš Bebler – Primož v Hrvatinih in na OŠV Ankaran. Živi in ustvarja v Kopru.

Slika: Gremo na plažo, triptih, olje na platnu, 100 x 60 cm,
Slika je nastala leta 2014 na delavnicah LaborARTorja.

Fulvia Grbac

Akademska slikarka, profesorica umetnosti na srednji šoli Pietro Coppo v Izoli. Vodi različne umetniške delavnice za otroke, mladostnike ter odrasle. Kot umetnica se ukvarja predvsem z grafiko. Za njena likovna dela je bila večkrat nagrajena. Bila je nagrajena tudi za delo s kamišibajem. Je predsednica in vodja Umetniškega Kluba FolarT, v katerem ustvarja svoja likovna dela. Sodeluje z nekaterimi Italijanskimi skupnostmi na Slovenski Obali. Je članica društva Kamišibaj Slovenije, svetovnega društva kamišibaj IKAJA, članica in predsednik Umetniškega sveta Društva Umetnikov Insule ter članica Umetniškega sveta ZDSLU, članica Umetniškega društva Opificio della Rosa – Morciano-Italia. Ustvarja med Izolo, Sečovljami in Piranom.

Jana Pečečnik

prepoznamo jo po njenih kombinacijah med slikanjem z akrilom in stilizirano risbo, ki meji na ilustracijo. S svojim pristopom ustvari subtilno zgodbo dveh ali več elementov, ki tvorijo smiselno celoto pripovednosti. Tokratna tema VODA nas popelje v doživetje svežine stopal v čisti hladni vodi. Jana v svojih stvaritvah vedno postavi ilustracijo preko slikanega dela in s tem ustvari večplastnost ustvarjenega.

Matjaž Borovničar

Rojen je bil leta 1974 v Kopru. Študiral je v Benetkah: leta 1999 je diplomiral na beneški Akademiji lepih umetnosti in med 2000 in 2002 nadaljeval študij restavratorstva za zidne poslikave na Mednarodni univerzi umetnosti. Leta 2002 je pridobil pedagoško-andragoško izobrazbo na Centru za pedagoško izobraževanje na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Poučuje likovno vzgojo, tehniko in tehnologijo na OŠ Šmarje pri Kopru in Centru za korekcijo sluha in govora Portorož, sodeluje pri različnih dejavnostih, organizira in vodi kreativne delavnice pri društvu ŠENT – Slovenskem združenju za duševno zdravje v Kopru. Sodeloval je na več razstavah v Sloveniji in tujini.

Miriam Elettra Vaccari

obdelala je le delček kamna, večji del je ostal tak, kot je bil ob njegovem odkritju. Vklesan ventilček za polnjenje in praznjenje ustvarja iluzijo napihljivosti. Kamen pač ne more spremeniti svoje oblike, a kljub temu se skulptura poigra z našim razumom. Postavi nas pred fizikalno dejstvo in optično iluzijo. Kamen preko naše percepcije nima teže, njegova notranjost je trdna in ni le napolnjena z zrakom.

Mojca Lenardič

zaposlena je na OŠ Lucija kot učiteljica likovne umetnosti. Ko ji čas dopušča se rada prepusti slikarskemu ustvarjanju. Poigrava se z linijami in barvami. Ob tem pa se na platnu prebujajo oblike, ki iščejo pot v vidni svet.

Nives Marković

V svojih delih izpostavljam obliko jedra. Abstraktna polna forma dobi svojo prostorsko dimenzijo skozi vidne smeri, ki jih za sabo pušča črn flumaster, kemični svinčnik ali svinčnik. Prevladuje črnina, znotraj katere se poigravam s teksturo sledi risala. Na risbah kombiniram različna risala in v risbo posegam s ploskovito fluorescentno in zlato barvo in tako razgibam jedra, ki izstopajo iz čiste beline ozadja. Naslov: brez naslova Format: A2 (420 X 594)

Romeo Stubelj 

Diplomant Pedagoške fakultete v Mariboru. Od leta 2010 ustvarjam predvsem v grafičnem mediju, vendar ne izključujem nobene likovne prakse. Pridobljeno znanje posameznih disciplin se pri mojem umetniškem snovanju dopolnjuje in nadgrajuje.

Sara Čeleš

bila je mlada, perspektivna likovna ustvarjalka, ki neprestano eksperimentira z barvnimi odtenki. Barva ni samo barva, pravi, v vsaki barvi je svoj svet, je nešteto barvnih odtenkov, nešteto zgodb, in različne svetlobe, ki sijejo nanje, jih pišejo vedno na novo. Sara je bila rojena leta 1989 v Ljubljani, gimnazijo je obiskovala na Dunaju, med študijem likovne umetnosti na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, kjer je magistrirala leta 2016, je leto dni študirala tudi na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje – Facultad de Bellas Artes, Universidad Miguel Hernández de Elche (Altea) v Španiji.

Ingrid Knez

V tem norem času hitenja in poplavi informacij, si človek namenja čedalje manj časa zase in stiku s seboj. Kot učiteljica likovne vzgoje, čutim veliko dolžnost, da svoje učence naučim, kako pomembno je biti v stiku s seboj in kako nujna je umiritev pred začetkom dela, pa čeprav samo za trenutek, da prisluhnemo svoji intuiciji in v sebi poiščemo tisto neverjetno moč ustvarjalnosti, ki se skriva prav v vsakem izmed nas. In nato izhajati iz svoje sproščenosti, iz svoje intuicije in navdiha. Ko se prepustimo temu in ne razmišljamo o težavah, ki nas lahko doletijo med praktičnim delom, se nam zgodi: USTVARJALNOST. Ustvarjalnost bogati naša življenja. Zato z učenci veliko eksperimentiramo v različnih tehnikah in kombinaciji le-teh. Vedno uživam v tem, ko preizkušam in posredujem nekaj novega. Tokrat predstavljam svoje izdelke v kombinirani tehniki, grafične monotipije in slikanja z akrili.
Ingrid Knez, likovna pedagoginja na OŠ Livade Izola. Naslov dela; SIMBOL, kombinirana tehnika, 2018

 

Nazaj na seznam dogodkov
Arhiv dogodkov
KOLEDAR
< julij 2020 >
PO TO SR ČE PE SO NE
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem v naši občini.

Prijavi se zdaj

NOVO NA PORTALU

14. julija 2020
Ustvarjalne delavnice za otroke v izolskem CUPu

V izolskem Centru uporabnih predmetov – CUP v mestu bodo juli...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!