Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

1. junija 2016
Junijsko prireditveno dogajanje v slovenski Istri

Junij prinaša pravo poletje in z njim pester utrip obalnih občin. Turistični delavci so pripravili zanimive programe, s katerimi se bo praznovalo okuse, kulturo in naravne lepote slovenske Istre. Obiskovalci se bodo tako lahko udeležili prireditev, na katerih bodo spoznali lokalne kulinarične dobrote. Uživali bodo ob opazovanju narave, spoznali pa bodo tudi zgodovinske in kulturne bisere območja. Dneve in večere bodo popestrili koncerti, gledališke predstave in drugi zanimivi dogodki.

Poletje v Ankaranu: plaža in pestre prireditve

Občina Ankaran bo poletno sezono 2016 začela s prenovljeno podobo, ki je povezana s preureditvijo plaž v kraju in praznovanjem poletja ter morja. S koncerti, klovnovsko predstavo in predstavo umetnikov na trapezu se ob 17. junija v Valdoltri uradno začel sklop prireditev Poletje v Ankaranu. Že takoj naslednji dan, 18. junija, bodo obiskovalci lahko prisluhnili koncertu Rudija Bučarja in Istraband-a. Sledili bodo dnevi, ko bo dogajanje res zanimivo in raznoliko. Sobotna jutra bodo namenjena telovadbi na morskem zraku, torki pa bodo posvečeni otrokom, ki si bodo lahko ogledali odlične otroške predstave. Dogajanje bo obogatilo tudi Gledališče Koper, ki bo do konca junija v sklopu Primorskega poletnega festivala uprizorilo dve zanimivi predstavi; Glumac … je glumac … je glumac in Od tišine do glasbe. 24. junij pa bo pester tudi na tako imenovani  študentski plaži, kjer bo otvoritev plaže in lokala ter sklopa prireditev Poletje na Študentu.

V Kopru junij v znamenju zabavnih, kulturnih in športnih prireditev

Že v soboto, 4. junija, bo Koper gostil Triatlon za pokal Istre. Prireditev, ki združuje tek, plavanje, kolesarjenje in zabavo, bo ponudila tudi aktivnosti za vse, ki so kondicijsko manj pripravljeni in tekmovanja za najmlajše. Ni razloga, da se ne bi udeležili tega športnega dogodka, ki ga bo spremljalo tudi druženje in pogostitev z istrskimi dobrotami.

Zaradi muhastega vremena v maju, bo 12. junija na sporedu tudi tradicionalna prireditev ob občinskem prazniku, Koper na dlani. V starem mestnem jedru Kopra se bodo tako zbrali predstavniki krajevnih skupnosti in turističnih društev ter obiskovalcem predstavili svoje običaje in tipične produkte. Posebna popestritev dogodka bodo istrske družabne igre, v katerih se bodo pomerili tudi predstavniki turističnih društev. Hvaležni bodo vsakršne podpore in spodbude navijačev.

Z junijem se v Istro vrača tudi Primorski poletni festival, ki bo ponudil tako gledališke predstave kot tudi plesne in ulične dogodke ter koncerte. Na dogodkih, ki bodo povezali različna kulturna prizorišča vseh štirih istrskih občin, bodo sodelovali tako slovenski kot tudi tuji izvajalci. Svečano odprtje letošnjega festivala bo v četrtek, 16. junija, v Kopru, z gledališko predstavo v izvedbi Kamernega teatra iz Sarajeva.

Letos pa ne gre zamuditi največjega koncertnega dogodka, Caprisovega koncerta, ki bo v petek, 17. junija, na Titovem trgu v Kopru. Na velikem odru se bodo že v popoldanskem času predstavile še neuveljavljene skupine, zvečer pa ga bodo zasedle priznane obalne in slovenske glasbene skupine. Med izvajalci bo torej mogoče slišati skupine Siddharta, Big Foot Mama in Pudding Fields, ki se jim bodo pridružili Slavko Ivančič, Tulio Furlanič, Enzo Hrovatin, Aleksander Novak, Šturle in Easy.

Od 16. do 19. junija bodo ceste slovenske Istre gostile elitne kolesarje številnih premožnih svetovnih ekip, ki bodo dali pečat 23. dirki Po Sloveniji. Dirka po Sloveniji bo potekala 4 dni, in sicer v štirih etapah, v sklopu katerih bodo kolesarji prevozili 591 kilometrov, Koper pa bo v četrtek, 16. junija, del prve etape med Ljubljano in Koprom.

Konec junija bo Koper gostil tudi 21. Mednarodni glasbeni festival FeNS 2016 v treh kategorijah, Otroški Fens: do 9 in od 10 do 12 let, Najstniški Fens: od 13 do 15 let in Nova scena: od 16 do 18 in od 19 do 27 let, se bodo z avtorskimi skladbami predstavili mladi pevci iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Madžarske in Makedonije. Prvo polfinalno tekmovanje v vseh kategorijah bo na sporedu v petek, 24. 6., ob 20. uri,  drugo polfinale v vseh kategorijah v soboto, 25. 6., ob 20. uri, medtem ko bo v nedeljo, 26. 6., ob 20. uri na sporedu finale s podelitvijo nagrad. Vstop na dogodek, ki ga bo že tradicionalno gostila koprska Taverna, bo prost.

Junija pa bomo znova lahko razvajali brbončice. Koper bo namreč 28. junija gostil priljubljeno kulinarično tržnico in hkrati najbolj priljubljen kulinarični dogodek pri nas, Odprto kuhno. Tudi tokrat se bodo na Carpacciovem trgu v Kopru na več deset stojnicah predstavili različni ponudniki svetovne kuhinje, od tradicionalne slovenske, argentinske, egipčanske, do tistih nekoliko bolj eksotičnih in za naše okuse mogoče nekoliko bolj nenavadnih. Na svoj račun pa bodo seveda prišli tudi ljubitelji nekoliko bolj zdrave hrane in ljubitelji žlahtne kapljice, pozabili pa ne bodo niti na sladkosnede.

28. junija, ob 18. uri, pa bo Koper v protokolarni dvorani sv. Frančiška gostil edinstven dogodek, in sicer demonstracijo tradicionalnega japonskega aranžiranja cvetja – ikeban. Visoka gostja, profesorica iz najstarejše šole ikebane – Ikenobo iz Kyota, prof. Mayumi Mezaki bo skupaj z asistenti vodila demonstracijo aranžiranja ikeban in tako poskrbela za prvi tovrsten dogodek v Sloveniji.

Iz valov (pa takoj) na krožnik

Med 3. in 13. junijem bodo tudi letos izbrani izolski gostinski lokali, po enotni ceni šest evrov, ponujali pedoče na buzaro in druge specialitete narejene iz te vrste školjk. V akciji Zjutraj v morju, opoldne na krožniku so se za Dneve pedočev povezali Turistično združenje, Občina Izola in turistična, gostinska ter prehrambna podjetja. Od konca maja pa vsako soboto v Izoli ponovno deluje tudi domača tržnica »Ruba sz moje njive«, kjer svoje pridelke prodajajo lokalni kmetje. Gre za enega izmed programov projekta Kilometer nič.

Lokalno tudi na Prazniku oljk, vina in rib

Na ulicah izolskega mestnega jedra vas bodo, kot vsako leto, pozdravili lokalni pridelovalci oljčnega olja in domačih vrst vin ter ponudniki drugi kulinaričnih posebnosti slovenske Istre. Tudi tu bo moč okušati morske jedi. Za popolno doživetje pristnosti izolskih obmorskih ulic in vonja po »domačem«, pa bo poskrbela tudi prijetna glasbena spremljava.

Praznik olja in bledeža v Padni

Padna je ena najlepših vasi slovenske Istre, ki je že od nekdaj znana po veliki količini pridelanega oljčnega olja. Obdana je z oljčnimi nasadi, v katerih so nekatera drevesa stara tudi več kot 300 let. Poleg tega so vaščani že od nekdaj oskrbovali Piran in Portorož s sadjem in zelenjavo, še posebej so bili znani po bledežu (blitvi). V čast nam je, da bomo lahko 4. in 5. junija na Prazniku olja in bledeža ponovno predstavili vrhunska oljčna olja slovenske Istre, ki se lahko po svoji kakovosti primerjajo z najboljšimi na svetu. Vaščani pa bodo pripravili tudi bogato ponudbo zdravih kmetijskih pridelkov, pridelanih na Šavrinskem gričevju, in tradicionalnih istrskih jedi »od enbot«. Na prireditvi bo tudi veliko možnosti za aktivnosti, od sodelovanja na Boškarinovem pohodu in kolesarskem izletu do pristne istrske zabave v večernih urah. Verjamemo, da bo v tem intimnem, istrskem okolju koncert etno glasbe prava poslastica za zaključek prvega dne praznika.

Med valove morja ujeta kulinarična simfonija

Najboljši ponudniki kulinaričnih storitev so se združili in zasnovali niz dogodkov, ki so ga poimenovali Večerja na pomolu. Pet dogodkov se bo na osrednjem, skrbno urejenem portoroškem pomolu odvijalo vsako zadnjo nedeljo v mesecu od maja do septembra. Prvi dogodek, odprt za širšo javnost, se bo odvijal že 4. junija 2016, naslednji že 26. junija. Še tako zahtevne gurmane bodo s svojimi kreacijami navduševali priznani kuharski mojstri portoroških restavracij: Gostilna Tomi, Gostilna Nonna Torca, Restavracija Rizibizi, Restavracija Sophia Hotela Kempinski in Restavracija Hotelov Lifeclass, ki bodo vsakokrat postregli s pethodnim menijem. Na prvi večerji bo osrednja nit avtohtona istrska kuhinja. Ponudba bo temeljila na lokalno pridelanih sestavinah, v ceno pa je vključena tudi vodna in vinska spremljava izbranih lokalnih vinarjev.

V Portorožu bo brnelo!

S ponosom napovedujemo, da bo Portorož od  16. do 19. junija gostil 25. evropsko srečanje Harley Owners Group® (H.O.G) Rally. Vstopnine ni, dogodek pa bo odprt za vse motocikliste. Evropsko srečanje H.O.G Rally predstavlja vrhunec dogodkov na Harley-Davidsonovem koledarju, organizatorji pa pričakujejo več tisoč prijateljev, navdušencev in voznikov motociklov Harley-Davidson. Odmeven dogodek bo prava poslastica za vse obiskovalce, saj bo nekakšna eklektična mešanica raznih motociklističnih razstav, žive glasbe, didžejev in zabave. V vasi H.O.G. Village bo na ogled razstava najnovejših modelov Harley-Davidson, obiskovalci si bodo lahko ogledali demonstracijske vožnje, kupili spominke Harley-Davidson, uživali v odlični hrani in pijači ter obiskali legendarno razstavo predelanih motociklov Custom Bike Show, ki bo na ogled v Piranu. Poleg tega se bodo lahko preizkusili v vožnji vozil Jeep, kupili uradne spominke Jeep Merchandise in uživali v gostoljubnosti znamke Jeep. V večernih urah bodo gosti uživali v amaterskem boksarskem dvoboju v organizaciji Boks Kluba Portorož.

Koledar prireditev – mesec junij

Datum Prireditev Lokacija
1. 6.–5. 6. 2016 Kino Otok Izola
3. 6.–13. 6. 2016 Dnevi pedočev Izola
4. 6. 2016 Triatlon za pokal Istre Koper
4. 6. 2016 Večerja na pomolu Portorož
4. 6.–5. 6. 2016 Praznik olja in bledeža Padna
10. 6.–11. 6. 2016 Praznik oljk, vina in rib Izola
12. 6. 2016 Koper na dlani Koper
16. 6. 2016 23. dirka Po Sloveniji Koper
16. 6. 2016 Primorski poletni festival Koper
16. 6.–19. 6. 2016 25. evropsko srečanje Harley Owners Group® (H.O.G) Rally Portorož
17. 6. 2016 Poletje v Ankaranu Ankaran, Valdoltra
17. 6. 2016 Caprisov koncert Koper, Titov trg
18. 6. 2016 Koncert Rudi Bučar in Istraband Ankaran, Valdoltra
19. 6. 2016 Glumac … je glumac … je glumac (Gledališče Koper) Ankaran, Valdoltra
23. 6. 2016 Otroška predstava Maja Ankaran, Valdoltra
24. 6. 2016 Poletje na Študentu Ankaran, plaža na Študentu
24. 6.–26. 6. 2016 21. Mednarodni glasbeni festival FeNS 2016 Koper, Taverna
25. 6. 2016 Proslava ob državnem prazniku Ankaran, center
26. 6. 2016 Večerja na pomolu Portorož
27. 6. 2016 Od tišine do glasbe (Gledališče Koper) Ankaran, Valdoltra
28. 6. 2016 Odprta kuhna Koper, Carpacciov trg
28. 6. 2016 Demonstracija tradicionalnega japonskega aranžiranja cvetja – ikeban Koper, dvorana sv. Frančišla
Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< marec 2019 >
POTOSRČEPESONE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

29. marec 2019
Nikoli ni bilo, nikoli ne bo, pa vendarle je – Plesni studio Erato

Petek, 29.3.2019, 20:00, Kulturni dom Izola Nikoli ni bilo, nikoli ne ...