Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

14. novembra 2019
V Izoli bo zaživel Ledeni otok

Letošnje zimsko dogajanje bo v Izoli zaznamovalo drsališče v parku Pietro Coppo, ki bo vsem ljubiteljem ledenih ploskev na voljo med 30. novembrom 2019 in 19. januarjem 2020. Zimsko zgodbo bo popestril pester glasbeni in otroški program, obiskovalci pa se bodo lahko razvajali ob raznoliki kulinarični ponudbi.

Pri ustvarjanju izolske pravljične zimske zgodbe so sodelovali tudi otroci iz šol in vrtcev, ki so za letošnje zimsko dogajanje izbrali ime Ledeni otok. S prižigom luči in odprtjem drsališča v soboto, 30. novembra, se bo začelo tudi dogajanje Ledenega otoka

Izola bo to zimo domačinom in obiskovalcem ponujala še pestrejše dogajanje in jim omogočala druženje v čudovitem parku, ki se bo spremenil v ledeno ploskev. »Bogatejša bo tudi okrasitev, elementi okrasitve pa bodo krasili tudi podeželje,« je na današnji novinarski konferenci povedal župan Danilo Markočič. Za celotno okrasitev bo namenjenih 21.000 evrov. »Vesel sem, da smo z decembrskim dogajanjem povezali gostince, trgovce in druge deležnike v Izoli, promocija decembrskega dogajanja pa je povezana tudi s sosednjo občino v Kopru,« je še pojasnil župan.

Izola prejemnica dveh priznanj Turistične zveze Slovenije

»Da smo na pravi poti in da delamo dobro, dokazujeta tudi priznanji, ki ju je včeraj, na zaključni prireditvi Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019, prevzela izolska podžupanja Agnese Babič,« je še prepričan župan. Drugo mesto v kategoriji Naj turistični kraj in prvo mesto spletnega glasovanja po številu glasov ljudstva znova dokazuje, da ima naše mesto dober sloves, širitev ponudbe z novimi pridobitvami, še posebej izven sezone, pa gotovo omogoča, da bo ta sloves ohranilo in nadgradilo tudi v prihodnje,« je prepričan župan.

Prižig prazničnih luči, odprtje in urnik drsališča

»200 metrov razgibanih drsalnih stez v praznično okrašenem parku bo na voljo obiskovalcem med 30. novembrom 2019 in 19. januarjem 2020, od ponedeljka do četrtka ter ob nedeljah, med 12. in 21. uro. Zadnji vstop na drsališče pa bo možen do 20. ure. Še dalj časa bo drsališče na voljo ljubiteljem ledenih ploskev ob petkih ter sobotah, praznikih in šolskih počitnicah, in sicer med 10. in 23. uro, zadnji vstop na drsališče pa bo do 22. ure,« je povedala Olga Kaliada, koordinatorica projekta, ki je med drugim tudi predstavila razloge za izbor imena Ledeni otok za zimsko dogajanja v Izoli. Ime izhaja iz korena imena mesta in simbolizira, da je bila Izola nekoč otok, hkrati pa je tudi drsališče majhen otok sredi mesta. Ob drsališču si bo mogoče izposoditi drsalke in pripomočke za pomoč pri drsanju. Za vstop na drsališče bo treba odšteti dva evra, cena izposoje drsalk pa bo en evro. Možen bo tudi nakup sezonske karte za vseh 50 dni, in sicer za 30 evrov.

Ime za zimsko dogajanje so izbirali učenci izolskih šol in vrtcev, zmagovalni predlog pa so podali otroci 3. a razreda osnovne šole z italijanskim učnim jezikom Dante Alighieri. Slednji bodo v soboto, 30. novembra, z županom v parku prižgali praznične luči, prislužili pa so si tudi brezplačno drsanje ob odprtju drsališča. Ob prižigu luči bodo dogajanje popestrili Lea Sirk in mladi vokalisti glasbenega izobraževanja Cirque ter pravljični junaki.

50 dni dogajanja na dveh prizoriščih

»Upamo, da bomo z letošnjo novostjo v parku spodbudili ljudi, da pridejo na prosto in nakupovalne centre zamenjajo za druženje v parku,« je povedala Zvonka Radojevič, direktorica Centra za kulturo, šport in prireditve. »Prizorišči prireditve bosta park Pietro Coppo in Lonka. Park je skupaj z drsališčem namenjen predvsem otrokom, na Lonki, pa je program koncertno obarvan,« je povedala Branka Lipar, prav tako iz Centra. Za zabavo najmlajših v parku bodo poskrbele izbrane lutkovne, gledališke, plesne, glasbene in filmske predstave, ki se bodo začenjale ob 17. uri. Več informacij v pripetem programu.

PROGRAM_LO-letak-SLO

Ledeni otok prinaša nove možnosti tudi na področju promocije Izole kot turistične destinacije. »Pred nami je 50 dni doživetij v Izoli, kar gotovo pripomore k razpoznavnosti naše destinacije, ocenjuje Dean Kocjančič, direktor Turističnega združenja Izola. »Letošnje leto bo znova leto presežkov, saj bomo po sedanjih ocenah presegli pol milijona turističnih prenočitev. V prvih desetih mesecih beležimo 12 % več turističnih prihodov in 7 % odstotkov več prenočitev. Gre za podatke, ki nas navdihujejo z optimizmom in hkrati z zavezo, da z aktivnim delom na področju promocije Izole nadaljujemo tudi v prihodnje,« je še pojasnil Kocjančič in dodal, da so se pri promociji osredotočili tudi na promocijo preko družbenih omrežji, zgodbo pa bodo širili s pomočjo različnih kanalov, kot sta Facebook in Instagram.

Obiskovalci bodo tako lahko spremljali vsakodnevno dogajanje Ledenega otoka kar preko svojih računalnikov in mobilnih telefonov. »Obiskovalce bomo spodbujali, da svoje trenutke na Ledenem otoku delijo tudi z nami. Za ta namen smo ustvarili #LedeniOtok, s pomočjo katerega bomo delili prejete fotografije naših obiskovalcev. Selfie spot, torej mesto za fotografiranje pa bo posebnost, ki bo v bližini samega drsališča. Motiv oz. oblika spota pa naj za sedaj ostane skrivnost,« je še zaključil.

Lep pozdrav in vabljeni na zimsko dogajanje v Izolo!

13. novembra 2019
Poziv občanom ob poplavah

Danes zjutraj je Komunala Izola v mesto pripeljala dodatne vreče, ki so jih gasilci Gasilske brigade Koper, prostovoljni gasilci iz Kort in Izole, delavci Komunale Izola ter ostali prostovoljci delili občanom in postavljali protipoplavne pregrade v mestnem jedru. Glede na to, da je znova začelo deževati ter da so padavine napovedane tudi v prihodnjih dneh, Občina Izola ponovno poziva vse občane, da pred vrata postavijo lesene plošče in jih obložijo z vrečami. Dodatne vreče s peskom so na voljo na Komunali Izola.

Zahvaljujemo se vsem, ki po naporni noči z delom nadaljujejo in so v pripravljenosti tudi v naslednjih dneh.

13. novembra 2019
Zaposleni Komunale Izola potrdili dobro pripravljenost

V sled vremenskim napovedim in dejanskemu vremenskemu dogajanju, je bila zaradi poplavljanja morja dežurna ekipa Komunale Izola na terenu nepretrgoma od včeraj popoldan pa vse do današnjega poznega popoldneva. Zaradi vztrajnega poplavljanja morja se je zvečer dežurna ekipa še dodano okrepila.

Dežurna ekipa Komunale Izola je bila za zaradi slabih vremenskih napovedi na terenu že včeraj popoldan. Takoj ko je morje doseglo kritično višino, se je ekipa še dodatno okrepila in nemudoma pričela z aktivnostmi za omejitev poplavljanja. V  poznih popoldanskih urah je morje najprej poplavilo Veliki trg v Izoli, kjer je v kratkem času višina vode dosegla cca. 40-45 cm. Južni veter in obilno deževje sta prispevala k temu, da je voda poplavila tudi nižje ležeče mestne ulice – prodrla je vse do Gasilske ulice.

Delavci Komunale so iz odtočnih kanalov odstranjevali lubje in druge naplavine, ki so ovirale odtekanje vode, preverjali in čistili meteorne jaške in rešetke ter pomagali pri prenosu in postavitvi protipoplavnih vreč. Prve vreče s peskom je Komunala Izola pripravila in pripeljala ob 20.40. Z njimi je zavarovala Ulico ob stolpu in Gasilsko ulico. V nadaljevanju so za potrebe gasilcev, pripravili še 100 dodatnih protipoplavnih vreč.

Po izvedenih najnujnejših interventnih delih, je v nočnih urah sledil še ogled območja Svetilnika, kjer je morje nanosilo kamenje in ob tem poškodovalo pomol. Danes, okrog 5. ure zjutraj, se je ponovno izvedel pregled vzdolž obale ob mestnem jedru. Ob 6. uri je morje pričelo ponovno poplavljati na območju Velikega trga. Delavci komunalnega podjetja so bili nemudoma aktivirani in ponovno pričeli s čiščenjem odtokov in jaškov ter javnih površin na Sončnem nabrežju. Na Komunali Izola so danes zjutraj pripravili in odpeljali še 250 protipoplavnih vreč (7500 kg peska) ter v dogovoru s Civilno zaščito pripravili še 50 dodatnih oz. rezervnih vreč.

Ob 8.00 uri so delavci Komunale, skupaj z redarstvom, Civilno zaščito, občani ter gasilci, začeli raznašati protipoplavne vreče in nudili pomoč pri reševanju poplavljenih stanovanj, poslovnih prostorov, trgovin, itd.

Kljub višji plimi, je bilo danes zjutraj poplavljeno manjše območje, saj sta pojenjala tako južni  veter kot deževje. Voda je na Velikem trgu segala 20 – 25 cm visoko, na Manziolijevem trgu in Kocjančičevi ulici 20 cm, poplavljen je bil tudi del Ljubljanske ulice. Okrog 9.20 je voda pričela upadati. Sledilo je pometanje ulic in čiščenje glavnih prometnic v Izoli.

Višina morja je v pretekli noči dosegla najvišji nivo po letu 1969

Komunala Izola je preventivno (v kolikor se stanje še ne bi umirilo) poskrbela za nabavo dodatnih zalog peska, vreč in ostalega potrebnega materiala, za preprečitev oz. omejitev poplavljanja morja.

Kanalizacijski sistem v občini Izola, s katerim upravlja Komunala Izola, je ves čas izrednih razmer deloval brezhibno in brez zastojev.

Tudi v tokratnih izrednih vremenskih razmerah, je Komunala Izola dokazala, da so vse ekipe zaposlenih dobro organizirane in pripravljene tudi na takšne izredne vremenske razmere ter da je skrb za zaščito javne infrastrukture, kot tudi nudenje pomoči občanom, na prvem mestu.

 

13. novembra 2019
Prav je, da se za zdravo, lokalno pridelano hrano zahvalimo

Izola, 12. november 2019 – Ta petek bo ob dnevu slovenske hrane, potekal tudi tradicionalni slovenski zajtrk, ki se že osmo leto izvaja na tretji novembrski petek. Projekt vodi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije. Letošnji dan slovenske hrane poudarja pomen zahvale vsem našim kmetijam, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam, ne samo za zajtrk, ampak za vso hrano.

Otroci v izolskih vrtcih in šolah bodo ob dogodku spoznavali pomen čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja. Poleg tega bo velik poudarek na zdravem zajtrku, ki je eden najpomembnejših obrokov v celem dnevu in zavedanju, da je lokalna hrana bolj kvalitetna. V petek bo tako v šolah in vrtcih na jedilniku črn kruh, mleko, maslo, jabolka in med, ki ima zelo veliko pozitivnih učinkov, eden izmed teh je zagotovo dejstvo, da je odličen vir energije in da deluje pomirjajoče. Ravno o pomembnosti medu in njegovi predelavi bo otrokom vrtca Mavrica ter vrtca z italijanskim učnim jezikom L’Aquilone, predstavil čebelar Dario Renko.

Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku se bo v petek pridružil tudi župan Danilo Markočič. Ob 8. uri bo obiskal otroke vrtca Mavrica, enota Školjka. Otroci vrtca L’Aquilone pa bodo skupaj z Agnese Babič, podžupanjo in predstavnico Italijanske samoupravne narodne skupnosti, okušali slovenski zajtrk ob 9. uri.

»Hvala za naš super zajtrk!«

Kot so napisali na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je sporočilo letošnje akcije “Hvala za naš super zajtrk!”. Z njim se želimo zahvaliti vsem kmetijam, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam, ne samo za zajtrk, ampak za vso lokalno hrano, ki jo vsak dan lahko uživamo. S svojim zavzetim delom in vztrajanjem v poklicu kmeta in v živilski industriji nam bogatijo mize, zagotavljajo poseljenost ter izjemno raznolikost podeželja. »Poleg ozaveščanja otrok in mladine o pomenu hrane iz bližine in njenih prednostih pred hrano, ki ima za seboj na stotine kilometrov je prav, da ob dnevu slovenske hrane vsi skupaj pomislimo na naš način prehranjevanja, kakšno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo,«  še opozarjajo na ministrstvu.

Več informacij o vseslovenskem projektu na naslovu: http://tradicionalni-zajtrk.si/.

12. novembra 2019
Poplave v Izoli

Današnja noč bo za gasilce in nekatere druge člane izolskega štaba civilne zaščite dolga.

Zaradi dežja in dviga morske gladine je v poznih večernih urah poplavilo Sončno nabrežje, Veliki trg ter številne ulice starega mestnega jedra. Trenutno se stanje umirja, zato gasilci že črpajo vodo iz poplavljenih prostorov.

Ker se v zgodnjih jutranjih urah pričakuje nove poplave, dežurna služba JP Komunala Izola že pridno polni vreče s peskom, ki bodo na voljo prav vsem, ki jih potrebujete, da bi zaščitili svoje domove in poslovne prostore.

Tudi župan Danilo Markočič je zaskrbljen nad razmerami, zato aktivno spremlja delo ekipe na terenu.

Velika zahvala gre Gasilski brigadi Koper, PGD Izola, PGD Korte, JP Komunala ter sodelavcem iz občinske uprave, ki bodo preživeli noč na terenu. Hvala tudi gostilni Istra, ki bo ob 6. zjutraj vsem našim junakom pripravila toplo malico.

 

12. novembra 2019
Pijemo vodo s certifikatom

Rižanski vodovod Koper je med prvimi organizacijami v Sloveniji pridobil certifikat »Voda iz pipe«, ki ga izdaja Zbornica komunalnega gospodarstva. Projekt podpirata Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje in prostor.
Več

11. novembra 2019
Eleusis 2021 podpira Piran-Pirano 4 Istria 2025 za Evropsko prestolnico leta!

Štiri istrske občine Piran, Koper, Izola in Ankaran smo pristopile k projektu skupne prijave na razpisu Evropska prestolnica kulture 2025. Vlagatelj in nosilec kandidature je sicer Občina Piran, ki ostale občine vključuje kot svoje enakopravne partnerje. Za prijavo smo se odločili zaradi želje po skupni promociji kulturnih dejavnosti kot enojne čezmejne destinacije kulturnega turizma evropske razsežnosti.

S tem namenom so v nedeljo 10.11.2019 Župan Pirana Đenio Zadković, Kopra Aleš Bržan, Izole Danilo Markočič in podžupanja Ankarana Barbara Švagelj obiskali grško mesto Elefsina-Eleusi in srečali župana Argyris Oikonomou in predstojnika za kulturo Dimitris Liaskos.
Bivša železniška postaja, sedež EPK-ja Eleusis 2025 je gostila srečanje med župani, vodjo kandidature Piran-Pirano 4 Istria 2025 Martino Gamboz, namestnika vodje Boruta Jermana in grško umetniško direktorico Kelly Diapouli ter člana projektne skupine Panosa Giokasa.

10. novembra 2019
Izola partner pri kandidaturi štirih mest za evropsko prestolnico kulture

Župani štirih občin slovenske Istre so 5. julija 2019 podpisali pismo o nameri, ki je začetek skupne kandidature za Evropsko prestolnico kulture leta 2025. Štiri mesta se prijavljajo pod imenom Piran-Pirano 4 Istria 2025 z željo po skupni promociji kulturnih dejavnosti kot enotne čezmejne destinacije kulturnega turizma evropske razsežnosti.
Več

Arhiv novic
KOLEDAR
< maj 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

NOVO NA PORTALU

12. maj 2021
Pogovori ob sredah: Janez Koželj

Janez Koželj je slovenski arhitekt, politik in pedagog.  Med njegov...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!