Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

30. oktobra 2019
Osveščanje o varčni uporabi nagrobnih sveč za manj obremenjeno okolje

Bliža se dan spomina na pokojne, zato bo 31. oktobra in 1. novembra občina Izola v sodelovanju s Komunalo Izola nudila brezplačno parkiranje na parkirišču Ladjedelnica in na parkirišču pred samim pokopališčem.

Obiskovalci pokopališč v tem času prižigamo sveče in prinašamo cvetje na grobove, v spomin na pokojne. Količine odpadkov na pokopališčnih se v tem obdobju občutno povečajo.

Na pokopališču v Izoli in na pokopališču v Kortah, imamo za obiskovalce pokopališč urejenih 9 ekoloških otokov, v katerih je 25 zabojnikov, namenjenih izključno za oddajo odpadnih nagrobnih sveč.

V letu 2018, so obiskovalci odvrgli v zabojnike 6.700 kg odpadnih sveč, kar je za 3.216 kg manj kot v letu 2017. Do 15. oktobra 2019, smo na občinsko deponijo oddali 3.700 kg odpadnih sveč in predvidevamo, da jih bomo do konca leta zbrali količinsko manj kot v letu 2018.

Z ustreznim osveščanjem in manjšo uporabo nagrobnih sveč, smo skupaj z obiskovalci pokopališč, vplivali na zmanjšanje količin tovrstnih odpadkov. Da je tako ravnanje pravilno, se zavedajo tudi obiskovalci pokopališč, ki svojo hvaležnost in ljubezen pokojnim izkazujejo tudi na način, ki je okolju bolj prijazen.
Preprečevanje ustvarjanja in zmanjševanje količin odpadkov mora biti prednostna naloga vseh nas. Zato moramo spodbujati ljudi k razmišljanju, da odpadki nastajajo pri vsakem našem početju in naj predvsem sami zmanjšujemo njihovo količino.

S takim ravnanjem omogočamo boljše možnosti za ohranjanje manj obremenjenega naravnega okolja tako za prihodnje generacije ljudi, kot tudi živali in rastline.

 

24. oktobra 2019
Odlični rezultati turističnega obiska v Izoli

Izola, 24. oktober 2019 – Trend dobrih rezultatov se nadaljuje tudi v jesenskem času. Obiskovalci se v tem sproščenem času predajajo kulinaričnim užitkom ter obiskujejo naše prečudovite razgledne točke.

Uradni podatki o turističnem obisku v mesecu septembru so dobri saj že šesti mesec zapored beležimo rast tako prihodov kot prenočitev. Septembra nas je obiskalo 14.785 gostov, ki so skupaj opravili 52.704 nočitev. V primerjavi s preteklim letom to predstavlja 7 % povečanje števila gostov in 3% povečanje opravljenih prenočitev. Največje število prenočitev je bilo opravljenih v hotelih, sledijo apartmajska naselja in kampi. Povprečna doba bivanja je znašala 3,6 dni (3,7 v letu 2018)

Septembra smo našteli 42 % slovenskih gostov, sledijo jim Nemci 15 %, Avstrijci 10 %, Italijani 6 %, Čehi 4 %, in ostali. V primerjavi s preteklim letom pozitivno izstopa rast prenočitev na naslednjih tržiščih: Italija +29 %, Češka + 28 %, Nemčija +27 %, Madžarska +17 %.

V obdobju januar – september 2019 smo v vseh nastanitvenih enotah zabeležili rekordnih 122.864 turističnih prihodov in kar 456.965 prenočitev. V primerjavi s preteklim letom to predstavlja 12% rast prihodov in 7 % rast prenočitev. Največje število nočitev je bilo opravljenih v hotelih, sledijo apartmajska naselja, kampi. Prav med slednjimi smo zabeležili najvišje rasti gostov in prenočitev. V tem obdobju smo našteli 46% slovenskih gostov.

Med tujimi gosti prevladujejo Nemci, sledijo Avstrijci, Čehi, Italijani in ostali. V prvih devetih mesecih izstopa rast prihodov na češkem, nemškem, italijanskem in avstrijskem tržišču.

Iz podatkov je letos razvidna višja rast števila prihodov od rasti števila opravljenih prenočitev, kar kaže na skrajšanje povprečne dobe bivanja. Le-ta je letošnjem letu znašala 3,7 dni v letu 2018 pa 3,9 dni.

Ne zamudite ribjih specialitet naših gostincev

Kulinarika je v ospredju tudi v jesenskih mesecih, do 9. novembra potekajo Dnevi kraljestva ribe. Kar 17 različnih izolskih restavracij in gostilen ponuja prav posebne menije z odličnimi ribjimi specialitetami. Posebnost izolskih kulinaričnih akcij je, da so v sklopu projekta dolgoletnega kilometer nič, ki zagotavlja svežino in lokalen izvor vseh pripravljenih jedi.

Z e-skiroji do najlepših izolskih razgledov
Izolske vište (razgledne točke) so vse bolj obiskane in prepoznavne., saj obiskovalci izkazujejo veliko navdušenje nad fotografiranjem, ki jih delijo z nami tudi preko družbenih omrežij. Čudoviti razgledi združujejo bogato izolsko podeželje z mestnim utripom ter kličejo po raziskovanju še neodkritih kotičkov. Z namenom, da bi vište ljudem še bolj približali v TIC Izola nudimo možnost najema e-skiroja, s katerim lahko obiskovalci na zanimiv način obiščejo razgledne točke ter spoznajo vse izolske lepote. Vožnja z e-skirojem je preprosta in vedno bolj popularna, saj omogoča hitro in sproščujočo panoramsko vožnjo tako po mestu kot tudi njegovem zaledju.

23. oktobra 2019
Komemoracije ob spominu na padle

Kot vsako leto se bomo tudi letos spomnili na padle borce in žrtve fašističnega nasilja ter na spomenike padlim položili vence.

Danes, 23. oktobra, ob 11. uri bo delegacija Občine Izola položila venec pri spomeniku v Kortah. V četrtek, 25. oktobra, bo komemoracija ob 15. uri pri spomeniku padlih v Barkovljah. Isti dan ob 16.uri bo potekala tudi osrednja komemoracija, ki se je bo udeležila delegacija občin Izola, Koper in Piran v Rižarni v Trstu. Ob 17. uri bo polaganje vencev v Jagodju. Naslednji dan, v petek ob 17. uri pa pri spomeniku na Trgu padlih v Izoli.

22. oktobra 2019
Urejen nov pasji park

Občina Izola je skupaj s svojim komunalnim podjetjem v bližini obstoječega skate parka uredila park za pse. Vrednost investicije je 11.000 evrov z DDV.
Več

18. oktobra 2019
V Kortah obeležili 200. obletnico delovanja prve slovenske šole v Istri

V Kortah je bil današnji petek praznični dan, saj so obeležili 200. obletnico prve slovenske ljudske šole na območju slovenske Istre in ob podružnični šoli OŠ Vojke Šmuc odprli nov prizidek. Šola v Kortah velja za kakovostno šolo, ki je tesno povezana z življenjem v kraju, ima pa tudi izjemno zgodovinsko vrednost.

Petje, ples, ljudski godci, izštevanke, video in skeči s prikazom, kako je življenje v osnovni šoli v Kortah potekalo nekoč, so dvorano zadružnega doma napolnili do zadnjega kotička Na proslavi so sodelovali številni nekdanji učenci šole, danes krajani izolskega podeželja. Slovesnosti se je udeležil tudi Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, ki je ravnateljici osnovne šole Vojke Šmuc Ireni Sivki Horvat izročil posebno priznanje z zahvalo podružnični šoli v Kortah ob 200. obletnici delovanja, za dragoceno vzgojno-izobraževalno poslanstvo in pomembno vlogo v osrčju lokalne skupnosti. Vse otroke iz Kort pa je Pahor povabil na obisk v predsedniško palačo.

Skozi dvestoletno zgodovino se je šola spopadala z različnimi izzivi, bili so časi, ko je bilo otrok veliko in tudi, ko je bilo otrok malo, kar je pod vprašaj postavilo obstoj šole. Ves čas pa so ohranjali ljubezen do slovenskega jezika, še posebej v temnih časih zgodovine.

Lep jubilej, 25. rojstni dan, letos praznuje tudi Kulturno društvo Korte, katerega ustanoviteljica je upokojena učiteljica Nada Morato. Društvo povezuje domačo župnijo in podružnično šolo, pod njegovim okriljem delujejo ženski pevski zbor, dramska in pritrkovalska skupina. Z vsem naštetim pa ohranja kulturno dediščino in veča prepoznavnost kraja.

Ob okroglem jubileju odprli nov prizidek k podružnični šoli

Občina Izola je med prioritetne projekte letošnjega leta uvrstila tudi izgradnjo prizidka k podružnični šoli v Kortah. Z dozidavo so razširjene prostorske zmogljivosti šole ter izboljšani pogoji dela za učitelje in učence. Izvajalec del, podjetje Adriaing, je v začetku junija pričel z gradbeno-obrtniškimi in instalacijskimi deli, sledila pa je dozidava objekta, izvedena s klasično gradnjo.

Leta 2012 je zaradi manjšega vpisa otrok šoli grozilo zaprtje, a se je s sofinanciranjem občinskih programov vendarle uspela obdržati. »Večletni trend povečevanja števila vpisanih otrok v oddelek vrtca Mavrica v Kortah in tamkajšnjo podružnično šolo je pomemben razlog, da smo zagotovili sredstva za dozidavo obstoječega objekta podružnične šole in projekt uvrstili med letošnje prednostne naloge. Zagotavljanje primernih pogojev za izobraževanje otrok ter delo učiteljev je med pomembnejšimi poslanstvi in zadovoljni smo, da bomo v podružnični šoli v Kortah ob njeni 200-letnici otrokom in zaposlenim omogočili boljše pogoje za delovanje,« je na slovesnosti povedal župan občine Izola Danilo Markočič.
Uspešno zaključen projekt je doprinesel k razširitvi prostorskih zmogljivosti in izboljšanju pogojev za delovanje tako v šoli kot v vrtcu. Junija lani je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, junija letos pa so stekla dela za dozidavo dveh učilnic za potrebe šole ter sanitarij za potrebe vrtca. Ena izmed obstoječih učilnic je bila v sklopu del preurejena v večnamenski prostor, ki ga bodo uporabljali tudi kot jedilnico.
Vrednost celotne investicije bo znašala dobrih 300.000 evrov proračunskih sredstev. Od tega so stroški gradnje novega prizidka, prevezave na obstoječi objekt in prilagoditev, ki so za to potrebne na obstoječem objektu, približno 240.000 evrov. Temu pa je treba prišteti še stroške projektne dokumentacije, nadzora, opreme v šoli in na igrišču, urejanja okolice in prilagoditve obstoječega objekta za pridobitev potrebnih upravnih dovoljenj. Občina je namreč v sklopu gradnje prizidka pridobila tudi uporabno dovoljenje za obstoječi objekt iz leta 1981.

Na sledeči povezavi si lahko ogledate video v katerem nastopajo sedanji in nekdanji učenci šole: https://youtu.be/5oLgBuA13Tg

Videoprodukcija: Kleva films

17. oktobra 2019
Predstavitev javnih pozivov Eko sklada podkrepljena s konkretnimi primeri

V sejni sobi občinskega sveta Občine Izola, na Trgu Etbina Kristana 1, je v torek, 15. oktobra 2019 potekla predstavitev javnih pozivov Eko Sklada za nepovratne finančne spodbude občanom. Na jasnih primerih in s pojasnili so občani pridobili informacije o dovoljenjih ter o ugodnostih, ki jih lahko pridobijo pri ekološki obnovi svojih domov. Razpis je še odprt, za dodatne informacije se lahko zainteresirani obrnejo na svetovalno pisarno EnSvet v Izoli, na Sončnem nabrežju 4.
Več

15. oktobra 2019
Izvajanje deratizacije javnega kanalizacijskega omrežja na območju občine Izola

Komunala Izola d. o. o. bo v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), Enota Koper, od srede, 16. oktobra do petka, 18. oktobra 2019, izvajala deratizacijo javnega kanalizacijskega omrežja v občini Izola.

Deratizacija se bo izvajala z obešanjem parafinskih vab na pokrove kanalizacijskih jaškov. Občanom priporočamo, da hkrati poskrbijo tudi za deratizacijo lastnega  internega kanalizacijskega omrežja in priključkov iz stanovanjskih hiš, večstanovanjskih objektov in poslovnih prostorov, ki so v zasebni lasti in s tem še dodatno pripomorejo k učinkovitosti deratizacije. Za naročilo storitve se je potrebno obrniti neposredno na NLZOH, Enota Koper, na telefon 041/623 299 ali na katerega od drugih pooblaščenih izvajalcev deratizacije.

V kolikor izvedba deratizacije zaradi neugodnih vremenskih pogojev ne bi bila možna, bo termin izvedbe premeščen, o čemer  bo javnost pravočasno obveščena. Za morebitne dodatne informacije so pristojne službe dosegljive na sledeči telefonski številki 05/66 34 950 ali 05/66 34 935 (DE kanalizacija).

9. oktobra 2019
Izolski župan je ravnal v skladu z veljavno zakonodajo in odločitvijo sodišč ter v korist občanov in občank

Trditve, ki so bile danes objavljene v časniku Delo, v članku z naslovom: Ko župan Izole uporabi betonske stebričke, v katerem je navedeno, da naj bi Občina Izola zaprla vhod v proizvodni obrat v lasti R Mercurija, so napačne in zavajajoče. R Mercuri ima do svojega proizvodnega obrata predviden dostop iz smeri Zustovičeve ulice (vzhodna obvoznica), ta dostop pa je leta 2005 uredila ravno Občina Izola ob izgradnji ceste, ker je dostop do objekta z javne ceste predviden po prostorskem aktu.


Več

Arhiv novic
KOLEDAR
< maj 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

NOVO NA PORTALU

12. maj 2021
Pogovori ob sredah: Janez Koželj

Janez Koželj je slovenski arhitekt, politik in pedagog.  Med njegov...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!