Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

17. septembra 2021
Prihodnji teden pestro literarno dogajanje v Izoli

Združenje evropskih kulturnih inštitutov v Sloveniji EUNIC Slovenija od 20. do 26. septembra 2021 pri bralni sobi na izolskem svetilniku in v Manziolijevi palači organizira niz srečanj in pogovorov o knjigah z naslovom EUNIC Reads – EUNIC bere. Program je del projekta Europe ReadR in zaključuje obdobje slovenskega predsedovanja Svetu EU. Med drugim bodo na dogodkih sodelovali tudi avtorji iz različnih držav.

Tematsko bo dogajanje razdeljeno na štiri dele. Trije bodo namenjeni temam, ki so pomembne za evropske državljane: okoljubranju med različnimi generacijami (prihodnosti branja) in jezikovni raznolikosti. Četrti del bo potekal na evropski dan jezikov, z zabavnim družinskim programom na temo zgodbe o Ostržku, ki je ena najbolj prevajanih knjig na svetu. V tem času boste lahko prebirali evropske knjige v številnih jezikih s platforme Europe ReadR in drugih virtualnih knjižnic, dostopne pa bodo seveda tudi knjige v papirnati obliki.

Sprostite se in uživajte v Europe ReadR skupaj z nami!

Program

 

 

 

16. septembra 2021
Občina se aktivno zavzema za rešitev problematike odvodnjavanja

Zaradi neustreznega odvodnjavanja s kmetijskih zemljišč v občini Izola ob večjih nalivih prihaja do poplavljanja, pri čemer neredko utrpijo škodo tudi bližnji stanovalci.

Občina si že dalj časa prizadeva urediti problematiko zamakanja v Jagodju, ki je posledica zamenjave kmetijske kulture. Območje, kjer je bil nekoč vinograd, danes zavzema oljčnik. Teren ni več oblikovan terasasto, zaradi česar si voda ob večjem deževju utira drugačno pot.

Po pregledu stanja na terenu je bilo ugotovljeno, da s parcelo, ki je trenutno še v lasti Občine Izola, že vrsto let upravlja Sklad kmetijskih zemljišč, ta pa jo je dal v zakup. Predstavnika Občine Izola in JP Komunala Izola sta skladu posredovala predlog za izvedbo odvodnih jarkov na dotičnem območju. Občina je v začetku leta organizirala sestanek tudi z zakupnikom te parcele in mu predstavila problem odvodnjavanja. Srečanje je bilo zaključeno z zapisnikom in soglasjem zakupnika za ureditev odvodnih jarkov. Vzporedno z urejanjem zadeve poteka tudi prenos lastništva na Sklad kmetijskih zemljišč, ki pa do današnjega dne še ni zaključen.

Na splošno je odvodnjavanje v domeni uporabnika zemljišča. Odvodnje padavinske vode s kmetijskih zemljišč namreč ni mogoče urejati v sklopu komunalnega opremljanja stavbnih zemljišč z izgradnjo sistemov za odvajanje padavinskih voda. V konkretnem primeru je ureditev problematike padavinskih voda s kmetijskega zemljišča v pristojnosti sklada v sodelovanju z zakupnikom.

 

 

15. septembra 2021
Z današnjim dnem dovoljen vstop na Občino Izola le ob izpolnjevanju pogoja PCT

Danes so stopili v veljavo strožji ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa. Po novem je pogoj PCT z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike različnih storitev. 

V občinski upravi Občine Izola morajo izpolnjevati pogoje PCT poleg zaposlenih tudi vsi obiskovalci in uporabniki storitev. Za vstop v prostore morajo predložiti enega od navedenih dokazil:

– negativni PCR-test , ki ni starejši od 72 ur, oziroma HAG-test, ki ni starejši od 48 ur,

– dokazilo o cepljenju zoper covid-19 z dvema odmerkoma (oziroma enim v primeru cepljenja s cepivom Janssen),

– dokazilo o prebolevnosti oziroma pozitivnem PCR-testu, ki ni starejše od 180 dni.

Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT poteka v času uradnih ur ob vhodu v glavno pisarno (vložišče)  oz. centralnem vhodu na Sončnem nabrežju 8 za vse dogovorjene pri županu ter v tajništvu na Postojnski ulici 3.

Stranke naprošamo, naj oddajo vloge v poštni nabiralnik na pročelju. Naslov za pošiljanje elektronske pošte je posta.oizola@izola.si.

Z današnjim dnem je znova obvezna tudi uporaba zaščitne maske pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih.

 

Občina Izola

15. septembra 2021
Ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini

Spoštovane Izolanke in Izolani, Primorke in Primorci,

danes je naš dan. Spominjamo se uveljavitve pariške mirovne pogodbe 15. septembra pred 74 leti, s katero je Primorska spet postala slovenska in se je večina Primorcev pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije.

Primorci so se četrtletje upirali krivičnosti Rapalske pogodbe. Se skrivoma oklenili maternega jezika in zemlje, se zanju zavzeli, bojevali in si priborili, kar je bilo njihovega. Za svojo svobodo so žrtvovali veliko, a hkrati iz bolečine črpali moč in pogum.

Danes se moramo ozreti v zgodovino z odgovornostjo in jo razumeti. Kot neodvisna in suverena država sami vplivamo na lastno prihodnost. Ostati moramo pripadni svojemu narodu in si prizadevati za združenost v skupnem evropskem prostoru. Zavzeti se moramo za ohranjanje pridobljenih demokratičnih standardov, vendar hkrati spoštovati drugače misleče.

Primorska je vstala in njena zgodovina ostaja trajni gradnik slovenstva. Naj bo tudi v bodoče simbol složnosti in pokončne drže. Čestitke ob prazniku vsem Primorcem.

Župan Danilo Markočič

 

Foto: gov.si

14. septembra 2021
Izola znova izbrana za NAJ turistični kraj

Turistična zveza Slovenije je letos že 30. leto zapored organizirala akcijo Moja dežela, lepa in gostoljubna, v kateri strokovna komisija ocenjuje, kako urejena so slovenska mesta in kraji. Ocene in razvrstitve turističnim ter drugim organizacijam služijo kot smerokaz za rast in razvoj turistične panoge v vseh segmentih ponudbe.

V času od 1. avgusta 2021 do 12. septembra 2021 ste o tem lahko presojali tudi sami. Za najlepši in najgostoljubnejši turistični kraj je bila po izboru ljudstva znova izbrana Izola.

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za oddane glasove. Dosežek pomeni, da so naša prizadevanja za urejenost mesta, kakovostno turistično ponudbo in gostoljubje med obiskovalci Izole dobro sprejeta. Za obojestransko zadovoljstvo se bomo trudili tudi v bodoče.

 

13. septembra 2021
Novi vladni ukrepi, veljavni od srede, 15. septembra

 

– Pogoj PCT bodo (z redkimi izjemami) morali izpolnjevati vsi zaposleni – velja tudi enkrat tedensko samotestiranje, stroške krije delodajalec.

– Prav tako bo veljal pogoj PCT za vse uporabnike storitev ter udeležence izvajanja dejavnosti – stroške testiranja krijejo sami.

– Zaščitne maske bodo obvezne za vse v zaprtih javnih prostorih in na prostem, če ne bo mogoče zagotoviti ustrezne razdalje 1,5 m, kot tudi v osebnih vozilih, če v njih ne bodo člani istega gospodinjstva.

– Pogoj PCT ne bo obvezen za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami ter v specializiranih prodajalnah s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki.

IZJEMA! ZA VSE PRODAJALNE ZNOTRAJ TRGOVSKEGA CENTRA JE POGOJ PCT OBVEZEN.

Pogoj PCT se izkazuje z dokazilom o negativnem testu, z dokazilom o prebolelosti ali z dokazilom o cepljenju. Prebolevnik ta pogoj izpolnjuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni.

Izjeme, za katere pogoj PCT ni obvezen:

– otroci do 12. leta,

– osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, v prvo triado osnovne šole, v glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami,

– osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase,

– učenci in dijaki pri uporabi javnega potniškega prometa.

Izjeme pri uporabi zaščitnih mask:

– otroci do dopolnjenega 6. leta starosti,

– osnovnošolci do vključno 5. razreda, kadar so v matičnemu oddelku,

– učenci glasbene šole do vključno 2. razreda,

– vzgojitelji ter višji in visokošolski učitelji, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala,

– govorniki v zaprtih javnih krajih,

– pri športni vadbi,

– gosti v gostinskih lokalih, če sedijo za mizo,

– osebe s posebnimi potrebami,

– nastopajoči na javnih kulturnih prireditvah ter

– učenci, dijaki in študenti pri pouku športne vzgoje, plesa, baleta ter določenih inštrumentov.

Odlok določa tudi OBVEZNO RAZKUŽEVANJE ROK Z RAZKUŽILOM OB VSTOPU V ZAPRT JAVNI KRAJ OZIROMA PROSTOR. Ravno tako morajo izvajalci dejavnosti poskrbeti za redno prezračevanje zaprtih prostorov, v katerih opravljajo dejavnost oziroma jih upravljajo.

 

 

10. septembra 2021
Slovesnost ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini

Proslavo ob 74. obletnici priključitve Primorske k matični domovini letos organizira Občina Idrija. Potekala bo 11. septembra ob 11. uri na Mestnem trgu, spremljate jo lahko v neposrednem prenosu na TV SLO2.

V programu, naslovljenem Tujega nočemo, svojega ne damo, ki ga režira Dušan Moravec, se bodo domači kulturni ustvarjalci osredotočili na lik in delo vojskarskega partizana, pesnika, povojnega novinarja ter urednika Črtomirja Šinkovca.

9. septembra 2021
Območje kopalnih voda v Izoli označujejo tudi posebne table

Ob izteku turistične sezone v Izoli ugotavljamo, da je novo sprejeti odlok o javnem redu in miru razmeroma dobro spoštovan in sprejet z odobravanjem zlasti med domačini. Še največ negodovanja je sprožila alineja, ki ne dovoljuje gibanja pomanjkljivo oblečenih oseb na javnih površinah, ki ne sodijo na območje kopalnih voda.

V Izoli kopalne vode od konca avgusta posebej označujejo tudi štiri table (dve na območju kopališča Pri svetilniku, ena pri lokalu Bariera in ena ob mostičku pri nekdanji Ribi). Kopalna sezona na morju sicer uradno traja še slab teden dni, do 15. septembra. V tem času Agencija RS za okolje zaradi zagotavljanja zdravja ljudi redno spremlja kakovost vode in o tem obvešča javnost.

 

Arhiv novic
KOLEDAR
< september 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

NOVO NA PORTALU

17. septembra 2021
Zapora cest v času tekmovanja I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria

Ta konec tedna bo na Obali ponovno živahno. Kolesarska in tekaška proga triatl...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!