Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

22. decembra 2020
Podjetno nad izzive – nov program za bodoče podjetnike

Regionalni razvojni center s svojimi dejavnostmi spodbuja in podpira razvoj novih podjetnikov. V letu 2021 pričenja z izvedbo projekta Podjetno nad izzive – PONI. Z njim bo svetovalno, mentorsko ter finančno podprl posameznike, ki šele začenjajo svojo podjetniško pot. Na spletni strani www.rrc-kp.si je objavljen javni razpis za vključitev v program. Rok za oddajo vloge je 18. 1. 2021.


Več

21. decembra 2020
Danes priložnost za opazovanje izjemnega nebesnega pojava

21. december je dan zimskega solsticija oz. Sončevega obrata, čas najkrajšega dneva in najdaljše noči. Na nebu bomo lahko opazovali poseben astronomski pojav, ki se je nazadnje zgodil pred 400 leti, veliko konjunkcijo ali povedano preprosteje – lovljenje Jupitra in gospodarja prstanov, Saturna.

Če se bo nebo zjasnilo, bo srečanje lepo vidno tudi s prostim očesom. Konjunkcija obeh planetov se bo zgodila pol ure po zahodu Sonca (16:45). Planeta bomo lahko opazovali ločeno le okrog 6 minut. Ko bosta danes Jupiter in Saturn že tvorila superplanet, bo na jugu sijal prvi Lunin krajec, nekoliko višje in vzhodneje pa se bo v odtenkih oranžne videlo Mars. Vsi ti objekti bodo poravnani praktično v vrsti blizu ravnine, ki jo določa potovanje Zemlje okrog Sonca.

Ker so klasična astronomska opazovanja zmeraj povezana z jasnim vremenom in ker bosta Jupiter in Saturn do 30. decembra narazen za manj kot stopinjo, se vam splača izkoristiti priložnost za opazovanje – v jasnih nočeh oz. v višini nad morebitno meglo.

Današnjo posebno konjunkcijo bodo predstavili člani astronomske skupine na Fakulteti za matematiko in fiziko ljubljanske univerze. Program, ki bo potekal na daljavo, bo vključeval več krajših prispevkov, med drugim tudi ogled observatorija in delavnico opazovanja s teleskopom.

 

Povzeto po Slovenski astronomski reviji Spika

 

21. decembra 2020
Val sprememb se nadaljuje!

Istrska mesta Piran, Izola, Koper in Ankaran niso izbrana za Evropsko prestolnico kulture za leto 2025. Odločitev je v petek, 18. 12. 2020, sporočil desetčlanski mednarodni Strokovni svet neodvisnih strokovnjakov, ki je pretekli teden preverjal delo štirih slovenskih kandidatur, ki so se pred letom uvrstile v drugi krog izbora.
Več

18. decembra 2020
Sprejet dvoletni proračun Občine Izola
Temeljni akt pripravljen v sodelovanju z občani ter predstavniki strank in list v občinskem svetu

Na 6. izredni seji Občinskega sveta Občine Izola so svetniki sprejeli predlog proračuna Občine Izola za prihodnji dve leti, ki odraža prioritete na gospodarskem, socialnem in razvojnem področju občine. Na ta način bodo uresničeni določeni skupni interesi, ki bodo zvišali kakovost bivanja ljudi v lokalnemu okolju. Pri pripravi tega temeljnega akta so lahko sodelovali vsi občani, fazno je bil predlog predstavljen tudi predstavnikom vseh list in političnih strank, ki so zastopane v občinskem svetu. Novost predlaganega proračuna so izglasovani projekti v okviru participativnega proračuna. Občani in občanke so lahko v letošnjem letu predlagali porabo sredstev participativnega proračuna v okviru projekta Soustvarjam skupnost.
Več

17. decembra 2020
Učilnica skozi čas

V Osnovni šoli Vojke Šmuc Izola so razstavili in posneli zbirko predmetov iz različnih šolskih obdobij, ki segajo tudi v čas ustanovitve šole po drugi vojni. Projekt so poimenovali Učilnica skozi čas.

Video
16. decembra 2020
Vlada podaljšala veljavnost turističnih bonov do konca prihodnjega leta

Vsi prebivalci Slovenije so lani prejeli turistične bone, ki jih je bilo mogoče koristiti za nočitve oz. nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih, in sicer od 19. junija do njihovega zaprtja zaradi epidemije koronavirusa konec oktobra. Vrednost bona mladoletne osebe znaša 50 evrov, odrasle 200 evrov. Do 1. oktobra je bilo izkoriščenih slabih 900.000 turističnih bonov v vrednosti 113 milijonov evrov. Vlada je zato na seji 3. decembra podaljšala njihovo veljavnost do izteka leta 2021.

Turistični boni – FURS

Nekaj informacij o koriščenju turističnih bonov

– Zakon ponudnikov ne zavezuje, da morajo sprejemati turistične bone, zato je ob rezervaciji dobro preveriti, ali je plačilo z boni možno.

– Lastnik bona lahko plača namestitev zase, za svojo družino ali prijatelje, s katerimi skupaj bivajo v nastanitvenem obratu. Za enkratno bivanje se lahko uporabi več bonov, če je razlika večja od skupne vrednosti unovčenih bonov, pa se jo doplača.

– Turistični bon se lahko unovči večkrat v manjših zneskih.

– Vsakdo lahko stanje vrednosti svojega bona preveri v sistemu eDavki.

– Ob uporabi turističnega bona je treba izpolniti obrazec Potrditev unovčitve bona.

– Turistični bon se lahko prenese enkrat v celotni vrednosti med ožjimi sorodniki.

– Oseba, ki bo unovčila turistični bon ožjega sorodnika, bo morala imeti s seboj podpisano izjavo s strani upravičenca (lastnika bona): Izjava upravičenca o prenosu bona

– Preneseni bon ni deljiv. V primeru, da ne porabite celotnega zneska, ta zapade.

– Če otrok ne bo izkoristil turističnega bona s starši, ampak kako drugače, je treba predhodno izpolniti Izjavo zakonitega zastopnika oziroma skrbnika za unovčitev bona upravičenca po tretji osebi.

– Vsa potrdila in kopije osebnih dokumentov je treba priložiti na recepciji nastanitvenega objekta.

Več informacij na telefonski številki FURS: 08 200 1005.

15. decembra 2020
Ocenjevanje škode v gospodarstvu po poplavah decembra 2020

Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, je na podlagi 7. in 54. člena Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode (Ur. l. RS, št. 67/03,79/04,81/06 in 68/08) zadolženo za ocenjevanje škode na stvareh zaradi posledic neurij s poplavami med 6. in 9. decembrom 2020.

Neposredna škoda na stvareh se prične z zbiranjem vlog oškodovancev, ki so utrpeli škodo na zemljiščih, stavbah oziroma na infrastrukturi in vodotokih v občinah: Ilirska Bistrica, Izola, Koper, Piran in Pivka. Občinske komisije bodo v navedenih občinah ocenile škodo na obrazcih 1, 3, 4 in 5 (priloženi obvestilu) do 15. januarja 2021.

Oceno škode morajo oškodovanci poslati najkasneje do 5. januarja 2021 po elektronski pošti na naslov: posta.oizola@izola.si ali po navadni pošti na naslov: Občina Izola, Sončno nabrežje 8, 6310 Izola (s pripisom »Poplave 2020 – ocenjevanje škode«).

Obrazec 1: Ocena škode na kmetijskih zemljiščih in gozdovih

Obrazec 3: Ocena škode na stavbah

Obrazec 4: Ocena delne škode na stavbah

Obrazec 5: Ocena škode na gradbeno-inženirskih objektih (transportna infrastruktura, distribucijski cevovodi, vodni objekti in drugo)

Prijava škode na stvareh

Oškodovanci morajo škodo prijaviti izključno na predpisanih obrazcih.

Navodila za izpolnjevanje vlog

Na »Obrazcu 1« izpolnite rubrike od 1.4 dalje. V tabeli pod točkama 1.7 in 1.8., namenjeni oceni škode, vpišite podatke o parcelnih številkah (A), katastrskih občinah (B) in oceno poškodovane površine (površina ha).

Ostalih podatkov oškodovanci ne izpolnjujete. Vlogo mora oškodovanec lastnoročno podpisati, in sicer na dveh mestih. Na obrazec dopišite tudi svojo telefonsko številko.

Na »Obrazcih 3, 4 in 5« izpolnite rubrike od številke 2 dalje, razen rubrike »2.7. CENTROID x, CENTROID y«. Nato nadaljujte z izpolnjevanjem rubrike 3. PODATKI O LASTNIKU ALI NAJEMNIKU. V rubriko »3.7. KONTAKTNI PODATKI« vpišite telefonsko številko, na katero ste dosegljivi, zaradi dogovora glede obiska ocenjevalne komisije.  Rubrike 4 »Ocena škode« ne izpolnjujete, ker to izpolni občinska komisija. Vlogo mora oškodovanec lastnoročno podpisati, in sicer na dveh mestih.

Postopek ocene škode (pristojnost občinske Komisije za ocenjevanje škode ob naravnih in drugih nesrečah na stvareh)

Podatke iz obrazcev občinska komisija najkasneje do 15. januarja 2021 vnese v spletno aplikacijo Ajda. Prijavljeno škodo preverijo regijske komisije in državna komisija za ocenjevanje škode. Državna komisija pripravi končno oceno škode ter jo pošlje Vladi RS. Vso dokumentacijo (obrazce/izvirnike vlog in izpise z Ajde) mora občinska komisija oddati na Izpostavo URSZR Koper, kjer zadevo pregledajo in predajo pristojnemu ministrstvu. Pristojna ministrstva bodo pripravila program za odpravo posledic škode, ki ga bo potrdila Vlada RS. V primeru odobritve s strani Vlade RS, boste upravičeni do dodelitve državnih sredstev za odpravo posledic škode, sami pa boste neposredno sodelovali z državnimi institucijami, ki vam bodo posredovale vse potrebne informacije za morebitno izplačilo odškodnin. Občina Izola nima neposredne zakonske podlage za izplačila povračil škode, ki so v poplavah nastale fizičnim in pravnim osebam, ampak je to pristojnost države Republike Slovenije.

Več informacij o poteku ocenjevanja škode si lahko preberete na spletni strani URSZR.

14. decembra 2020
Z jutrišnjim dnem odpravljeni nekateri omejitveni ukrepi

Od 15. do vključno 23. decembra bo v veljavi sprostitev določenih ukrepov, sprejetih za zajezitev koronavirusne bolezni.

Po vsej državi:
– bo sproščen javni promet (vozni park bo nekoliko okrnjen, ker so potrebe po prevozu ob zaprtih šolah manjše),
– bodo odprti frizerski saloni,
– bodo odprti saloni za manikuro in pedikuro,
– bodo delovale cvetličarne,
– bodo odprte avtopralnice,
– bodo obratovale kemične čistilnice,
– bodo na voljo bančne in zavarovalniške storitve.

V štirih statističnih regijah, tudi v obalno-kraški, bo omogočeno še dodatno sproščanje ukrepov:
– odprte bodo nekatere trgovine z oblačili, obutvijo in športno opremo,
– delovali bodo avtosaloni.

Prav tako bo odpravljeno gibanje med občinami (vendar samo znotraj regije, v kateri bivate), če boste uporabljali aplikacijo ostanizdrav.

Vlada RS dnevno spremlja obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi covida-19 in sedemdnevno povprečje okužb po statističnih regijah, zaradi česar se lahko v naslednjih dneh po posamičnih regijah dogajajo spremembe v obe smeri. V četrtek, 17. decembra, naj bi bilo znano, katere omejitve bodo veljale v času božično-novoletnih praznikov.

 

Arhiv novic
KOLEDAR
< januar 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

20. januar 2021
POGOVORI OB SREDAH: FILMSKA INDUSTRIJA – VOJKO STOPAR IN NATAŠA BUČAR

Novinarka Neva Zajc bo to sredo vodila pogovor na temo filmske industrije. Pogov...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!