Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

29. novembra 2019
Uspešna turistična sezona v Izoli se nadaljuje

Trend dobrih rezultatov se nadaljuje tudi v posezoni in napoveduje odlično obiskanost Izole v predprazničnem obdobju. Obiskovalci Izole se bodo lahko v soboto, 30. novembra udeležili prižiga prazničnih lučk in odprtja novega drsališča. Na drsališču bodo lahko med drugim srečali tudi ribiča Bepija in si ta poseben dan za vedno vtisnili v spomin.

Rast števila prihodov in prenočitev se nadaljuje tudi v mesecu oktobru. Uradni podatki o turističnem obisku pravijo, da nas je v oktobru obiskalo 10.741 turistov, ki so skupaj opravili 31.910 nočitev. V primerjavi s preteklim letom to predstavlja 15 % povečanje števila prihodov in 8 % povečanje opravljenih prenočitev.

Največje  število prenočitev, kar 74 %,  je bilo opravljenih v hotelih, sledijo apartmajska naselja in kampi. Povprečna doba bivanja je znašala 3 dni.

V obdobju januar – oktober 2019  smo v vseh nastanitvenih enotah zabeležili 133.605 turističnih prihodov in rekordnih 488.875 prenočitev. V primerjavi s preteklim letom to predstavlja 12 % rast prihodov in 7 % rast prenočitev.

50 % vseh nočitev je bilo opravljenih v hotelih, 20 % v apartmajskih naseljih, 11 % v kampih, 6 % v prenočiščih ter 13 % v ostalih vrstah nastanitvenih enot.

Po številu prihodov prevladujejo Slovenci (47 %), sledijo Nemci, Avstrijci, Italijani, Čehi, Madžari in ostali. V prvih desetih mesecih leta izstopa rast prihodov na nemškem +34 %, češkem + 39 %,  italijanskem +10 %, belgijskem +18 %, nizozemskem + 27 % in poljskem +23 % tržišču.

Iz podatkov je letos razvidna višja rast števila prihodov od rasti števila opravljenih prenočitev, kar kaže na skrajšanje povprečne dobe bivanja. Ta je v letošnjem letu znašala 3,6 dni, v letu 2018 pa 3,8 dni.

Še en razlog več za obisk Izole

Letos bodo lahko domačini in obiskovalci v Izoli, v soju čarobnih prazničnih lučk, prvič stopili na drsalke. Vabljeni, da se nam 30. novembra, ob 17. uri pridružite v parku Pietro Coppo, kjer nas čakata odprtje novega drsališča in prižig prazničnih lučk. Dogajanje bodo popestrili Lea Sirk, mladi vokalisti in Pravljični junaki ter nas popeljali v kraljestvo Ledenega otoka.

Pred drsališčem bo pričakal navdušen ribič Bepi in goste povabil, da se z njim fotografirajp in na tak način sodelujejo v igri. Izbranih bo pet najboljših fotografij, ki bodo pridno podeljena po družbenih omrežjih in označena z #VisitIzola ter #LedeniOtok.

Tudi za dobro kulinarično ponudbo bo poskrbljeno. V lesenih hišicah bodo skrbeli zaposleni gostilnice Gušt, restavracije Parangal, Caffé Alle porte, Hangar bara in Pikine dobrote. Če bo na Ledenem otoku koga zazeblo, bo na razpolago tudi topla zimska oprema. V nedeljo pa gremo naprej – ob 17. uri v parku ne zamudite otroške predstave Teatra Cizamo z naslovom Kozlovska sodba v Višnji Gori ter glasbenega nastopa Žige Rustje z bendom.

Več o samem dogodku si lahko preberete na www.visitizola.com.

 

27. novembra 2019
Podpis zelene listine še korak k bolj osveščenemu ravnanju z odpadki

Župan Občine Izola Danilo Markočič in direktor JP Komunala Izola Denis Bele, sta danes v Manziolijevi palači  podpisala zeleno listino, ki simbolizira zavezo javnih institucij, delujočih pod okriljem občine, da bodo pri svojem delovanju krepile osveščeno ravnanje z odpadki, tako med zaposlenimi kot tudi med občani. Predvsem je cilj, da bi bile javne institucije vzornice pri spodbujanju ponovne uporabe in zmanjševanju nastajanja odpadkov na izvoru. S podpisom listine sta župan in direktor zaključila evropski teden zmanjševanja odpadkov. Sledil je izkustveni dogodek z geslom Ponovno uporabo spremeni v navado, na katerem so si oblačila izmenjevale predstavnice javnih ustanov. Prvi tovrstni dogodek se je odvil z namenom osveščanja o pomenu ponovne uporabe in odgovornega ravnanja do okolja.

Na dogodku je Bele predstavil rezultate ločeno zbranih odpadkov. Delež ločeno zbranih odpadkov se je iz 17,6 % v letu 2010 dvignil na 57 % v letošnjem letu. Gre za kontinuiran proces, dobri rezultati pa so posledica številnih dosedanjih ukrepov, ki do bili, kot pravi Bele, pravilno usmerjeni. »Z delom in ukrepi bomo nadaljevali tudi v prihodnje, zato že danes podpisujemo zeleno listino, geslo dogodka Ponovno uporabo spremeni v navado, pa zajema vizijo in poslanstvo Komunale Izola,« je še povedal. Pri tem gre za prenos dobrih praks iz Okolja Piran, kjer program Zelene javne institucije izvajajo od leta 2005.

»Začeti je treba pri sebi in dajati dober zgled. Zato bom danes kot župan, z veseljem in predvsem z zavezo podpisal to listino, s katero želimo pri našem vsakdanjem delovanju zmanjševati negativni vpliv na okolje, in ga tako ohraniti tudi za naše zanamce,« je pomen podpisovanja zelene listine pojasnil župan Markočič in o usmeritvah zmanjševanja odpadkov na izvoru dodal: »V soboto bomo v Izoli odprli zimsko dogajanje Ledenega otoka, kjer bodo gostinci večinoma poslovali brez plastične embalaže. Zaključil je z zavezo: »Okolje smo prejeli v dar od naših prednikov in dolžni smo ga ohraniti za naše zanamce, zato se bom kot župan v sodelovanju z ostalimi javnimi institucijami prizadeval, da bo skrb za okolje naša stalnica in prioriteta, ponovna uporaba pa naša navada.«

Predstavnice javnih ustanov so si izmenjale oblačila

V drugem delu dogodka je bila danes tudi vzorčno prestavljena izmenjava oblačil za predstavnice javnih ustanov pod taktirko Društva za razvoj kulture ponovne uporabe KUP kultura. Na dogodek so bile povabljene predstavnice izolskih javnih ustanov, da bi izkusile, kako preprosta in učinkovita je lahko praksa izmenjave. To je del projekta Uporabni odpadki, ki ga financira Evropski sklad za regionalni razvoj in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Projekt povezuje štiri partnerje: Komunalo Izola, Okolje Piran, Zavod za trajnostni razvoj in turizem – Istre IstraTerra in podjetje Laky sortiranje, ki je  omogočil  vzpostavitev in odprtje Centra Uporabnih Predmetov na Muzčevi ulici v Izoli. Center je odprt od letošnje pomladi in beleži vsakodnevno visok obisk.

Izkustveni dogodek v organizaciji Komunale Izola je dopolnila razstava unikatnih oblačil iz odsluženega jeansa novogoriške ustvarjalke Ane Jug. Oblekle so jih tudi vzornice izmenjave in ponovne uporabe: izolska podžupanja Agnese Babič, flavtistka Alenka Zupan in oblikovalka nakita Sandra Kocjančič. Zanje je izmenjava oblačil alternativa hitri modi in predvsem odziv v prid zmanjševanju onesnaževanja, saj je tekstilna industrija drugi največji onesnaževalec na svetu.

 

27. novembra 2019
Dan šole Vojke Šmuc

Vojka Šmuc, mlada partizanka, ki je svoje življenje dala za vrednote, kot sta mir in svoboda, je padla 27. novembra 1944.

Vsako leto 27. novembra, na dan šole, poteka spominska slovesnost, ko se ji učenci in zaposleni, v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB, poklonijo v spomin in opomin mladim generacijam na pomen sožitja med narodi in spoštovanja sočloveka.

Učenci šole so skupaj s podžupanom Vladom Maričem pred kip partizanke Vojke Šmuc, ki je delo akademskih kiparjev Jožeta Pohlena in Antona Sigulina, postavili venec.

26. novembra 2019
Poziv k prijavi škode na stvareh zaradi posledic poplav

Občinske komisije Občine Izola, Občine Ankaran, Mestne občine Koper in Občine Piran pozivajo oškodovance, da prijavijo škodo, ki je nastala na zemljiščih, stavbah, infrastrukturi in vodotokih, zaradi posledic visokega plimovanja morja, med 12. in 14. novembrom 2019.
Več

26. novembra 2019
Kakšno Slovenijo si želim

Če je knjiga dobra, je dobra za vse – za otroke in odrasle, povprečno izobražene in akademike, družboslovce in naravoslovce. Še en prepričljiv dokaz smo doživeli v teh dneh, ob Svetovnem dnevu filozofije, ki poteka pod pokroviteljstvom Unesca. Filozofska razprava o naši stvarnosti in iskanju poti za boljši jutri je temeljila na pravkar porojeni knjigi Kakšno Slovenijo si želim (izšla v uveljavljeni zbirki Društva JasaOnežimo svet). Osrednji dogodek za Slovenijo se je odvil 21. novembra v veliki dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru, z naslovom Prevrednotimo vrednote. V prepolni dvorani so z polno koncentracijo dogodek dobri dve uri spremljali številni učenci in dijaki ter zelo različni odrasli obiskovalci.

Kaj je pritegnilo pozornost vseh? Knjiga Kakšno Slovenijo si želim je nastajala v dve leti trajajočem projektu Društva JasaKakšno Slovenijo si želim. O tej usodni temi je po logiki čistega srca (brez interesnih motivov) premišljalo 2033 učencev in dijakov iz vse Slovenije. Torej tistih, ki se še niso oddaljili od izvirne logike in zakonitosti narave. In vse pojave pravilno poimenujejo. Če je cesar nag, to povedo. Na preprost, vsem dojemljiv način, so odprli številne življenjske teme, ki se jim odrasli izogibamo. O migracijah, spolnosti, ureditvi družbe, zločinih in kaznovanju …, so spregovorili na način, ki je za evropsko pamet šokanten. Deluje pa tako streznitveno, kot glas otroka v Andersenovi pripovedi Cesarjeva nova oblačila: »Cesar je nag«.

Ob premišljanjih otrok (osrednji stolpec), je založnik objavil (drugi stolpec) misli tistih, ki jih je čas potrdil kot celovite mislece – od Homerja in Sokrata, preko Danteja, Erazma Rotterdamskega, Giordana Bruna, Descartesa, Spinoze, Swifta, Voltaira, Nietzscheja … – do Cankarja, Kosovela, Kocbeka … In je na dlani: premišljanja otrok so povsem uglašena z ugotovitvami najvišjih miselnih in moralnih likov v zgodovini civilizacije. V tem čudežnem prežemanju otroške dobroželjnosti in človeške celovitosti, pa so razpravljavci – prof. dr. Marjan Šimenc, doc. dr. Smiljana Gartner, izv. prof. dr. Tomaž Grušovnik in univ. fil. in prof. soc. Gorazd Brne – osvetljevali možnost za preureditev družbe, s katero bi zagotovili več pravičnosti in človeškega dostojanstva. In takšen koncept dogodka – moderatorka prebere zapis otroka, filozofi ga na kratko komentirajo – je vzvaloval čustva vseh. In prav učenci in dijaki so na koncu zastavljali največ vprašanj – ni se jim mudilo pred »pametne« zaslone.

Ali je bilo s knjigo Kakšno Slovenijo si želim prvič zagotovljeno realno izhodišče za vsebinsko spreminjanje stvarnosti, kot smo slišali – bo pokazal čas. Valovanje čustev in strastne razprave bo zagotovo sprožila. To pa bo velika pridobitev.

25. novembra 2019
Občina Izola bogatejša za novo reševalno vozilo

Reševalna služba slovenske Istre, ki deluje pod okriljem Zdravstvenega doma Izola je danes uradno prevzela novo reševalno vozilo Mercedes Benz Sprinter, ki ga je dobavila družba Meditra iz Ljubljane.

Vrednost novega reševalnega vozila z ustrezno predelavo in nadgradnjo je dobrih 135 tisoč eurov, od tega je dobrih 38 tisoč eurov za vozilo namenilo Ministrstvo za zdravje preko javnega razpisa za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti, preostanek sredstev pa je zagotovil Zdravstveni dom Izola. Vozilo je namenjeno izvajanju intervencij nujne medicinske pomoči na terenu.

Postopek nabave novega reševalnega vozila je vodila Občina Izola s podporo Javnega Zavoda za podjetništvo Izola.

Vozilo je župan Občine Izola, Danilo Markočič vršilcu dolžnosti direktorja Zdravstvenega doma Izola, Evgeniju Komljancu in reševalcem Reševalne službe slovenske Istre uradno predal danes pred občinsko stavbo na Sončnem nabrežju 8, v Izoli. Program dogodka so popestrili pevci Moškega pevskega zbora Delfin, pod taktirko Maje Cetin.

Julija letos je Občina Izola v uporabo predala še eno vozilo za izvajanje brezplačnih prevozov starejših občanov do javnih storitev v krajih in ob časih, ko tradicionalne oblike javnega prevoza niso zadovoljive. Pridobitev se je izkazala kot zelo učinkovita in dobro sprejeta med uporabniki.

Zadnji mesec pa je svojo moč izkazala narava, v mesecu novembru nas je večkrat zajel plimni val in kot kaže se bodo poplave občasno dogajale tudi v prihodnje. Tudi ob obvladovanju posledic plimnega vala so se ekipe za zašito in reševanje in delavci Komunale Izola ter številni prostovoljci, izkazali z dobro organizirano akcijo, s katero so preprečili še hujše posledice.

Občina Izola se zaveda pomena vseh sil za zašito in reševanje in potrebe po njihovi ustrezni opremljenosti in se ob tej priložnosti zahvaljuje vsem, ki s svojim delom varujejo in rešujejo naša življenja.

23. novembra 2019
OPOZORILO

Po podatkih Agencije RS za okolje, bo morje to nedeljo, v času jutranje plime, med 6. in 10. uro, poplavljalo v nekoliko večjem obsegu, v višini med 25 in 40 centimetrov. Vse občane, ki živijo ali poslujejo na območju, kjer je možnost poplav prosimo, da svoje imetje pravočasno zavarujejo.

22. novembra 2019
Poplave bodo tudi v prihodnje, nanje se je treba sistematično pripraviti

Župan Danilo Markočič je danes v Izoli gostil Karla Erjavca, ministra za obrambo in Srečka Šestana, poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije. Skupaj s predstavniki civilne zaščite ter predstavniki prostovoljnih gasilcev in Komunale Izola so ministru in poveljniku predstavili razsežnosti posledic ob zadnjem plimovanju v Izoli. Dogovorili so se tudi o tem, kako bodo posledice  poplav, ki kot vse kaže niso enkratni dogodek, omilili v prihodnje. Srečanja so se udeležili tudi Đenio Zadković, župan Občine Piran, s sodelavci.
Več

Arhiv novic
KOLEDAR
< februar 2020 >
PO TO SR ČE PE SO NE
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
       

NOVO NA PORTALU

22. februar 2020
Pustni ples v hotelu Delfin s Primorskimi Fanti

Veselo pustno rajanje v hotelu Delfin. Za zabavo bodo poskrbeli Primorski Fantje...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!