Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

20. septembra 2019
Prostofer – stoto vožnjo kot prostovoljni voznik opravil župan Danilo Markočič

V okviru projekta Prostofer, ki je ena izmed aktivnosti humanitarnega zavoda za boljšo kakovost življenja starejših Zlata mreža, je Občina Izola julija letos pričela z izvajanjem brezplačnih prevozov. Prevozi so namenjeni predvsem starejšim občanom za zagotavljanje dostopnosti do javnih storitev v krajih in ob časih, ko tradicionalne oblike javnega prevoza niso zadovoljive. V dveh mesecih so opravili 100 voženj in prevozili več kot 2000 kilometrov. 8 prostovoljnih voznikov na dan opravi tudi do 5 voženj. Današnjo, stoto vožnjo je kot prostovoljni voznik opravil župan Danilo Markočič, ki je v zdravstveni dom odpeljal Amalijo Sokolič.
Več

19. septembra 2019
Ura na županovem stolu

V julijski številki občinskega glasila Bobnič je bila objavljena osmerka ter akcija z naslovom: Bi se preizkusili v vlogi župana? Določeno je bilo, da lahko v akciji sodelujejo občani občine Izola, starejši od 10 let, ki bodo pravilno geslo osmerke poslali na elektronski naslov. Kar nekaj občanov se je odzvalo na akcijo, žreb pa je srečo prinesel Cvetki Ivanovič, ki je danes uspešno prestala izziv v vlogi županje.

»Po tem, ko sem prejela obvestilo, da bom eno uro sedela na županovem stolu, nisem bila prepričana, da bom izziv sprejela in prišla na Sončno nabrežje,« nam je zaupala nagrajenka in povedala, da jo je h končni odločitvi spodbudil soprog. »Ura na županovem stolu je minila zelo hitro in ni mi žal, da sem prišla,« je še dodala Cvetka, ki ni pričakovala tako intenzivnega dela. Z županom Danilom Markočičem je sprejemala stranke, se udeležila pozdravnega govora župana na Manziolijevem trgu, kjer potekajo aktivnosti Tedna sredozemske obale, na podeželju pa si je ogledala potek izgradnje prizidka ob podružnični šoli v Kortah.

V decembrski številki glasila bomo akcijo ponovili. Vabljeni k sodelovanju!

19. septembra 2019
Varnejši prehod za pešce na modri barvi

Občina Izola je v sodelovanju s podjetjem Helios pristopila k nekoliko drugačni označitvi prehoda za pešce na Prešernovi cesti ob osnovni šoli Vojke Šmuc in ga označila na kontrastni strukturni modri barvi. S tem je prehod za pešce na šolski poti še bolj viden, manj drseč in posledično bolj varen za vse uporabnike v cestnem prometu.
Več

19. septembra 2019
Prihaja jesenski Dan zdravja v Izoli

Center za krepitev zdravja Zdravstveni dom Izola v soboto, 21. septembra 2019, med 8. in 12. uro organizira na Lonki v Izoli prireditev DAN ZDRAVJA, s katero si prizadeva za promocijo zdravega življenjskega sloga v Občini Izola. Boljše zdravje prebivalstva je pomemben dejavnik razvoja in napredka naše občine, zato stopimo skupaj in SKUPAJ VLAGAJMO V ZDRAVJE. Dogodek je namenjen različnim starostnim skupinam, tako domačim kot tujim obiskovalcem mesta Izola.

Tudi tokrat so za obiskovalce pripravili raznolike in zanimive aktivnosti, s katerimi jih želijo spodbuditi k aktivnejšemu preživljanju prostega časa, vzdrževanju telesne kondicije in razvijanju pozitivnega odnosa do zdravega načina življenja. Prepričani so, da bo vsak našel nekaj zase!

Na dogodku se bodo poleg predstavitve dejavnosti Centra za krepitev zdravja predstavili še različni ponudniki z izdelki ter storitvami povezanimi z zdravim življenjem in ohranjanjem zdravja. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v hoji na dva kilometra in opravili meritve krvnega tlaka, sladkorja, kostne gostote na petnici ter opravili analizo telesne sestave. Možen bo praktičen poizkus tehnik sproščanja z zvočnim posnetkom. Na prireditvi se bo pridružila tudi skupina Šola zdravja Izola. Program bodo popestrili učenci 5. razreda OŠ Dante Dante Aleghieri Izola ter člani Kulturnega umetniškega društva Pod borom. Obiskovalci bodo na ta enkratni dan zdravja poleg različnih brezplačnih testiranj deležni tudi srečelova. Namreč med obiskovalci, ki bodo na info točki sodelovali v srečelovu, bodo izžrebali srečneže, ki bodo prejeli lepe praktične nagrade.

Na sami prireditvi, 21. septembra 2019, bodo svoje aktivnosti in storitve predstavili tudi Vanja Rogač – masaža na stolu, Turistično in kulturno društvo Šparžin, Spa Ritual Koper – tajske masaže, Neolife Slovenija, Europa Dona, Pšenični kalčki Moleum, Društvo za osteoporozo, Nenad Pavlović – predstavitev Zepter proizvodov in svetlobne terapije – Bioptron, Gostilna Trije lovci, Flegis, Minerali – Dana in Vili Rakovc, Pinokio – kreativne lesene igrače in drugi.

Ne pozabite – zdravje prinaša največje obresti zato ga skrbno varujmo.

Veselijo se vašega obiska!

Program (8.00 do 12.00):

– brezplačne meritve holesterola, sladkorja v krvi in krvnega tlaka

– strokovno svetovanje

– preizkus v hoji na dva 2 kilometra

7.30 – 8.00 priprava stojnic

8.30 – 9.00 jutranja telovadba Šola zdravja Izola.

10.00 – 10.20 čas za glasbo – (Kulturno umetniško društvo Pod borom in učenci 5. razreda OŠ Dante Dante Aleghieri Izola)

10.30 – 10.45 žrebanjem praktičnih nagrad med obiskovalci

12.00 Zaključek prireditve

Dodatne informacije:
Taja Benčič Ribarič, mag. diet.

Vodja CKZ ZD Izola

E-mail: taja.bencic-ribaric@zd-izola.si

T: +386 (0) 70 644 443

18. septembra 2019
Zaključno srečanje sodelujočih v preventivni akciji ob začetku šolskega leta

Župan Danilo Markočič se je zahvalil občinskim redarjem, policistki, izolskim upokojencem in maskoti Bepiju, ki so prvi teden v septembru skrbeli za varno pot učencev v šolo. V poenotenih odsevnih jopičih, ki jih je zagotovil Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Izola, so bili upokojenci pri delu na prehodih za pešce lažje in hitreje prepoznavni. Prisotni so bili na bolj obremenjenih križiščih na Cankarjevem drevoredu, Drevoredu 1. maja, Prešernovi cesti, Ulici oktobrske revolucije, Južni cesti in v Kortah. Za varen in zabaven prvi šolski dan je poskrbela izolska maskota Bepi.

Večletno medgeneracijsko sodelovanje je primer dobre prakse, ki je zelo lepo sprejet tako med prostovoljci kot med udeleženci v prometu. Prostovoljci so pri opravljanju dela na prehodih za pešce tudi svetovalci otrokom, ki se nanje obrnejo z zelo različnimi vprašanji. »Ure na prehodu za pešce minejo zelo hitro in ostanejo čudoviti spomini, zato se že veselimo naslednje septembrske akcije,« je na današnjem zaključnem srečanju prostovoljcev povedala ena izmed izolskih upokojenk.

 

18. septembra 2019
Dobrodelna predstavitev otroške slikanice Martinček Pobalinček

Naše najmlajše vabimo v petek, 20. septembra 2019, ob 18:00 uri, v muzej Izolana, na ulici Alme Vivoda, kjer bo predstavitev slikanice z naslovom Martinček Pobalinček, ki jo prireja društvo Mavrična Ribica.

Knjiga je nastala po resnični zgodbi dečka Nejca in se dogaja v Izoli.

Pravljica ima tudi poučno vsebino, saj govori o ohranjanju zaščitene živalske vrste in varovanju narave, celoten izklupiček od prodaje pa je namenjen Pediatrični kliniki Ljubljana in Varstveno-delovnemu centru Sonček, ki zaposluje invalide.

Vljudno vabljeni!

Govori o življenju primorske.

17. septembra 2019
Slovenska obala gosti Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij 2019

Na današnji novinarski konferenci je bil predstavljen program Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij ter osrednji dogodek Čista obala. Sledilo je uradno odprtje dogodka, katerega slogan je SEA4FUTURE in izpostavlja osebni odnos ter s tem povezano odgovorno ravnanje vsakega posameznika do okolja. Odprtja so se udeležili številni govorci tako z lokalnega kot tudi z nacionalnega in evropskega okolja.
Več

17. septembra 2019
20. OBLETNICA IZVAJANJA ZELENEGA PROGRAMA

Izola, 17. 9. 2019 – Danes sta javno podjetje Komunale Izola in Varstveno delovni center Koper (VDC Koper) slavnostno obeležila 20. obletnico sodelovanja pri izvajanju Zelenega programa, katerega temeljni namen je širitev možnosti za delo in večjo socialno vključenost oseb s posebnimi potrebami.

Aktivnosti so se začele izvajati še v času pred ustanovitvijo samostojnega zavoda VDC Koper, v okviru Delavnic pod posebnimi pogoji, ki jih je organiziral Center za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan. Prvi dogovor za opravljanje del je bil sklenjen leta 1999 z Zdravstvenim domom Izola. Temu je še istega leta, ob podpori Občine Izola, sledil dogovor o sodelovanju s Komunalo Izola, kar je omogočilo širitev programa in zagotovilo delo večjemu številu uporabnikov. V skladu s slednjim dogovorom, se skrb za tri igrišča v mestu: Birba 1, Birba 2 in igrišče v parku Oktobrske revolucije, po dvajsetih letih, še vedno kontinuirano in uspešno izvaja. Na podlagi prvih pozitivnih izkušenj so se podobni programi začeli razvijati v vseh enotah VDC Koper.

Največja vrednost programa zaposlovanja oseb s posebnimi potrebami zunaj prostorov Zavoda je njihovo vključevanje v okolje. Pomembne pozitivne učinke pa ima tovrstno delo tudi za samo skupnost, v kateri se izvaja. Vsakodnevna prisotnost oseb, ki so zaradi različnih osebnih značilnosti označeni za drugačne in do katerih javno mnenje neredko goji predsodke, je eden od predpogojev spoznavanja in zbliževanja, s tem pa tudi preseganja strahov, stereotipov in predsodkov. »Izredno prijeten je občutek, ko na igrišču srečam nasmejano osebo, ki je pravkar z veseljem opravila svoje delo in ponosen sem, da je naše podjetje partner v socialnem programu,« je na današnjem dogodku povedal direktor Denis Bele in dodal, da gre za primer dobre prakse tudi za ostale občine v državi.

Uporabniki VDC so se, poleg sodelovanja pri vzdrževanju otroških igrišč, letos pridružili tudi aktivnostim za ureditev prostorov novega CUP-a, ki ga je Komunala Izola v mesecu maju odprla v centru Izole, z veseljem pa se udeležujejo tudi kreativnih delavnic. Na ta način so neposredno vključeni tudi v aktivnosti, ki jih podjetje izvaja na področju osveščanja o pravilnem ravnanju z odpadki in skrbi za okolje.

Delovni stroj za lažje delo v prihodnje

Današnje praznovanje se je odvilo v prijetnem druženju. Uporabniki VDC Koper so dogajanje popestrili s svojim plesnim in pevskim nastopom. Plesnih korakov in prepevanja se učijo v Društvu Sožitje obalnih občin. Brez zadržkov so se pridružili tudi izolskemu raperju Drillu pri prepevanju pesmi Svet samo tvoj je. V znak dobrega sodelovanja je Komunala Izola VDC Koper podarila nov delovni stroj – kosilnico, s katerim bodo lahko njihovi uporabniki, svoje naloge v Izoli opravljali lažje in s še večjim veseljem.

Ob 20. obletnici sta se VDC Koper in Komunala Izola posebej zahvalila projektnim partnerjem (med temi še posebej snovalcem in začetnikom programa), podpornim ustanovam in sodelavcem za vložen trud in skrb pri izvajanju Zelenega programa. Projekt Zeleni program je primer dobre prakse, ki ga želimo približati širši javnosti ter s tem opogumiti še druge organizacije in posameznike, da se pridružijo k širitvi možnosti za delo oseb s posebnimi potrebami v našo družbo.                                         

    

16. septembra 2019
V letošnjem evropskem tednu mobilnosti spodbujamo hojo

V času tedna mobilnosti, ki ga bomo obeležili med 16. in 20. septembrom, bodo ob podpori Občine Izole v šolah in vrtcih potekale aktivnosti, s katerimi želimo prispevati k spreminjanju potovalnih navad in posledično k zmanjševanju motoriziranega prometa v okolici vrtcev in šol. Geslo letošnjega tedna mobilnosti je Gremo peš! S pomočjo igre Beli zajček se bo tematika trajnostne mobilnosti v vrtce in šole s sodelovanjem učiteljev, vzgojiteljev in staršev prenesla z zgodbico o belem zajčku, katerega kožušček je umazan zaradi izpušnih plinov avtomobilov. Cilj igre je očistiti zajčkov kožušček, to pa lahko otroci naredijo z vsakim okolju prijaznim in varnim načinom prihoda v vrtce in šole. V akciji sodeluje skoraj 900 otrok iz 1., 2. in 3. razreda vseh osnovnih šol ter otroci iz obeh izolskih vrtcev. Za varnejšo pot v šolo je Občina Izola otrokom iz vrtca podelila kresničke, osnovnošolcem pa odsevne kape.

Poleg tega bo za predšolske otroke iz obeh vrtcev organizirana preventivna lutkovna predstava z naslovom Vilko zasije na potepu. Ob predstavi se otroci na zabaven način učijo pravil varnega vedenja v prometu in spoznajo pomen uporabe kresničke.

Za devetošolce v vseh treh izolskih osnovnih šolah pa bo v četrtek, 19. septembra organizirana interaktivna delavnica Še vedno vozim – vendar ne hodim, ki ozavešča o pomenu varne vožnje in upoštevanju cestno – prometnih predpisov.

Še nekaj spodbud za hojo v tem tednu:

Noben avto nima tako lepih nog, kot jih imaš ti!
Ker se preveč zanašamo na avtomobile, so naše ulice polne pločevine, naš zrak je onesnažen, mi sami pa se veliko premalo gibamo. Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način. Zato smo letošnji Evropski teden mobilnosti posvetili hoji – najdostopnejšemu, najbolj zdravemu in najcenejšemu načinu premikanja od A do B ali Ž.

1. Vsak dan vsaj enkrat pusti avto doma in se sprehodi do službe, trgovine ali šole
Hoja je za uporabo avtomobila drugi najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, čeprav njen delež že desetletja upada. Primerna je za krajše razdalje (do 2 kilometra), kar se ujema z značilnostjo zgradbe večine naselij v Sloveniji in povprečno dolžino tu opravljenih poti.

2. Opazuj znake dobrega zdravja in odličnega počutja
Danes je telesno premalo dejavnih več kot 30 odstotkov odraslih v Evropski uniji, saj preveč sedimo in se vozimo z avtomobili. V Sloveniji ima težo, večjo od priporočene, malo manj kot polovica žensk in skoraj 70 odstotkov moških, težave s čezmerno težo imajo tudi otroci. Z vsaj pol ure hoje dnevno v tvojem življenj u bo vse to samo še preteklost.

3. Pridruži se nam in za hojo navduši še svoje najbližje, znance ali sodelavce
Hoja postaja v Sloveniji vse bolj aktualni potovalni način. Vse več občin, podjetij, izobraževalnih in zdravstvenih ustanov namreč postavlja v ospredje ukrepe, s katerimi lahko izboljšamo kakovost življenja. Več o hoji najdete na spletni strani tedenmobilnosti.si.

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo

Arhiv novic
KOLEDAR
< november 2019 >
PO TO SR ČE PE SO NE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

NOVO NA PORTALU

21. november 2019
Odeonova premiera: Judy


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!