Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

24. marca 2017
Bolj transparentno poslovanje javnih zavodov in skoraj milijon evrov za šport

Na včerajšnji 17. redni seji Občinskega sveta Občine Izola so svetniki najprej odločali o presežkih prihodkov nad odhodki v javnih zavodih. Svetniki so se strinjali, da bodo sprejete spremembe v ustanovitvenih aktih prinesle pozitivne posledice na poslovanje, saj omogočajo večjo transparentnost financiranja in poslovodenja. Na seji so se med drugim seznanili tudi z Letnim programom športa v občini, iz katerega je razvidno, da je letos športu namenjenih skoraj milijon evrov sredstev. 

Bolj transparentno poslovanje javnih zavodov

V prvi obravnavi so že bile potrjene spremembe v ustanovitvenih aktih Vrtca Mavrica Izola, Mestne knjižnice Izola in Centra za kulturo, šport in prireditve Izola, ki so bile na tokratni seji, v drugi obravnavi, tudi sprejete. V prvi obravnavi so svetniki sprejeli še spremembe v ustanovitvenih aktih vseh treh izolskih osnovnih šol (skupaj z vrtcem z italijanskim učnim jezikom, ki je del OŠ Dante Alighieri) in predloge posredovali v 30-dnevno obravnavo. Svetniki bodo na eni od prihodnjih sej obravnavali še spremembe ustanovitvenega akta Zdravstvenega doma Izola.

Na seji je v razpravi sodelovala tudi mag. Vida Žurga, preizkušena državna notranja revizorka iz Inštituta za javno finančno pravo, ki je med drugim dejala, da imajo občine več pravic, kot si jih dejansko vzamejo, in da bodo sprejeti ukrepi zagotavljali bolj transparentno financiranje in poslovodenje javnih zavodov. Občina Izola je namreč v preteklem letu naročila revizijo letnih poročil poslovanja javnih zavodov za leto 2015, poročil o poslovanju javnih zavodov v prvem polletju 2016 ter izvedbo notranjih nadzorov priprave in sprejemanja ekonomskih cen za plačilo programov za otroke v izolskih vrtcih.

Občina je kot ustanovitelj dolžna javnim zavodom zagotavljati sredstva za njihovo delovanje, javni zavodi pa lahko pridobivajo sredstva tudi iz drugih virov ter tako ustvarijo presežke prihodkov nad odhodki. Do sedaj so o presežkih odločali sveti javnih zavodov, kar pomeni, da že do sedaj ni bila poraba teh presežkov prihodkov nad odhodki povsem svobodna odločitev ravnateljev oziroma direktorjev. Bistvo delovanja javnih zavodov namreč ni v ustvarjanju presežka, temveč v uresničevanju javnega interesa. Morebitni presežki, ki se pri njihovem delovanju ustvarijo, morajo zato biti namenjeni izključno razvoju dejavnosti, torej investicijam in izboljšavam. Presežkov tudi ne smejo trošiti za tekoče delovanje, saj je za to dolžan poskrbeti ustanovitelj.

Skoraj milijon evrov za šport

Občina Izola v letu 2017 za šport skozi Letni program športa zagotavlja skoraj milijon evrov (natančneje 913.244 evrov) sredstev. Od tega je za investicije v športno infrastrukturo namenjenih 235.800 evrov, od tega za tekoče transferje v javne zavode 46.000 evrov sredstev. Za programe športa pa je namenjenih 409.344 evrov, kjer gre za tekoče transferje za potrebe izvajanja programa v javni zavod Center za kulturo, šport in prireditve Izola. Zvonka Radojevič, direktorica omenjenega centra, je ob predstavitvi programa poudarila, da je pri slednjem ključno to, da ta vključuje prav vse občane, ki imajo skozi določene aktivnosti, ki jih program predvideva, možnost rekreacije. Ta pa je temeljni del pri spodbujanju zdravega življenjskega sloga za boljšo kakovost življenja.

Novo vozilo za OŠ Vojke Šmuc

Svetniki so nadalje soglašali z nakupom novega vozila – kombija, ki ga Osnovna šola Vojke Šmuc vsakodnevno potrebuje za potrebe šole in podružnice v Kortah. Njihovo trenutno vozilo je namreč staro trideset let in kot tako neprimerno za nadaljnjo uporabo, na kar so bili opozorjeni tudi s strani servisne delavnice. Šola je temu primerno že pristopila k pridobitvi treh ponudb in tudi izbrala najugodnejšo. Novo vozilo se bo s finančnim leasingom odplačevalo na obroke v obdobju 5-ih let. Finančna sredstva pa bodo krita iz tržne dejavnosti.

Kontinuirana prodaja zemljišč na Šaredu – naprodaj še dodatna zemljišča

V naslednjem tednu bo Občina Izola objavila drugo javno dražbo za prodajo nepremičnin na Šaredu v letu 2017. Obstoječim zemljiščem, ki so naprodaj, bodo dodana še nekatera nova, kar so svetniki danes potrdili v sklopu točke razpolaganja z nepremičnim premoženjem. V letošnjem letu bo sicer Občina predvidoma objavila pet javnih dražb. Prva se je odvila marca, sledile pa ji bodo majska, junijska, septembrska in novembrska dražba. Sredstva pridobljena iz naslova prodaj bodo namenjena izključno ureditvi infrastrukture na območju Šareda. S tem pa sta bili povezani naslednji točki, ki so ju obravnavali svetniki. Občina mora namreč pridobiti nepremičnine na trasah javnih površin po OPPN Šared, da bi se konkretneje lotila celovite ureditve infrastrukture. Pridobiti pa mora tudi parcele na trasah kategoriziranih cest, ki niso v njeni lasti.

Svetniki so potrdili tudi letno poročilo o izvedenih ukrepih iz akcijskega načrta Lokalnega energetskega koncepta občine Izola in se seznanili s planom dejavnosti za leto 2017. V letošnjem letu se bo med drugim nadaljeval evropski projekt ELENA, skozi katerega je bilo oktobra lani odobrenih dobrih 70.000 evrov nepovratnih sredstev za tehnično pomoč in pripravo dokumentacije za izvajanje energetskih ukrepov na objektih in napravah v lasti občine.

Nadalje so se v prvi obravnavi sprejeli predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o pokopališki in pogrebni dejavnosti na območju Občine Izola, kjer so zajete določene spremembe povezane z novim Zakonom o pogrebni in pokopališki dejavnosti in se navezujejo predvsem na raztros pepela zunaj pokopališča ali na morju. Za slednje je namreč prej dovoljenje izdajala upravna enota, z novim zakonom pa je to pristojnost občine.

Svetniki so potrdili tudi uradno prečiščeno besedilo Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča na območju Občine Izola, zatem pa po skrajšanem postopku še predlog Odloka o razveljavitvi Odloka o javnem redu in miru ter varstvu pred hrupom v Občini Izola. Odlok iz leta 1990 se namreč ne uporablja več, saj ni več skladen z veljavno zakonodajo, zato ga je potrebno z ustreznim postopkom razveljaviti.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< junij 2019 >
PO TO SR ČE PE SO NE
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       

NOVO NA PORTALU

24. junija 2019
Požarna ogroženost naravnega okolja

Uprava RS za zaščito in reševanje od jutri, 25. junija razglaša za v...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Velit voluptas adipisci deleniti perferendis, nulla facere odio, illo hic labore ipsam repellat officia deserunt esse nobis non suscipit. Maiores, obcaecati doloremque?


×