Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

5. septembra 2018
Igra svetlobe bo v petek oživela izolske ulice

Danes se je v Izoli odvila novinarska konferenca na temo festivala Svetlobna gverila, ki ta konec tedna prvič prihaja v slovensko Istro, natančneje v Izolo. Od 7. do 29. septembra bo Izolo osvetlila serija svetlobnih postavitev slovenskih in tujih umetnikov, s pomočjo katerih se bo mestno središče spremenilo v domišljijski prostor, poln vizualnih pripovedi.

Festival Svetlobna gverila se letos prvič odpravlja na morje: s potujočo festivalsko edicijo, naslovljeno Re:Akcija, tokrat gostuje v Izoli. V starem mestnem jedru, na obrežjih in v mestnih parkih se tako obeta serija svetlobnih postavitev slovenskih in tujih umetnikov.

V uvodnem nagovoru je podžupan Občine Izola Aleksej Skok poudaril, da bo festival nedvomno pripomogel k septembrskemu dogajanju, saj gre za prireditev, ki pospešuje turistični utrip mesta, hkrati pa predstavlja zanimivost tudi za domačine. »Svetlobna gverila bo tako tri tedne popestrila sprehod skozi izolske ulice,« verjame podžupan, ki se je pobudnikom in organizatorjem iskreno zahvalil za to, da so festival pripeljali prav v Izolo.

Festival sta v Izoli finančno podprla Center za kulturo, šport in prireditve Izola ter Turistično združenje Izola. Direktorica centra Zvonka Radojevič je ob tem povedala, da je Izola prizorišče ustvarjalnosti, zato jo izjemno veseli, da k nam ponovno prihajajo ustvarjalci, ki na nek način v naš prostor vnašajo tudi izzive. »Izzive predvsem v smislu, kako se lahko nek prostor re-definira v nov čas, saj bo v petek celo mesto zaživelo v neki drugačni, skupni scenografiji,« je poudarila direktorica in se razveselila tudi nad imeni umetnikov, ki se bodo s svojimi deli predstavili v Izoli.

Nadalje sta program in svetlobne projekte podrobneje predstavila kuratorja festivala Katerina Mirović in Marko Vivoda. Svetlobna gverila se namreč vsako leto odvije v Ljubljani, gostujoča edicija pa v enem od slovenskih krajev.

Katerina Mirović je povedala, da so dela, ki se bodo predstavila v Izoli, zbrana iz predhodnih festivalskih edicij. Izbrana pa so bila taka, ki so za Izolo primerna, saj ima vsaka lokacij neke svoje specifike. »V Izoli se bodo predstavili tako domači kot tuji avtorji, velik del programa predstavljajo prav projekti lokalnih avtorjev, posebej za to edicijo so bile producirane tudi nove stvari, občinstvo pa smo spodbujali z brezplačnimi delavnicami,« je povedala Mirovićeva. V sodelovanju z JSKD Izola so bile namreč izpeljane tudi tri brezplačne delavnice za mladostnike, ki so skupaj z mentorji in ustvarjalci inštalacij ustvarjali vizualne elemente, ki bodo razstavljeni na različnih lokacijah. »V tej Re:Akciji je od vseh gostujočih edicij največji delež lokalnih avtorjev, kar me izredno veseli,« je še dodala Katerina. S festivalom sicer želijo poudariti tudi to, da so umetniki lahko pomembni soustvarjalci mesta. Veliko projektov, ki bodo prikazani v Izoli, je povezanih s temo narave, pa tudi temo morja in ribištva, ki je za Izolo značilna.

Za kar nekaj projektov je zaslužen Izolan Marko Vivoda – eden od kreatorjev svetlobnih objektov, ki pa se mu pridružujejo še nekateri drugi lokalni umetniki, ki slišijo tudi na ime Stran 22. »Gre za neformalen kolektiv, ki ustvarja na različnih ravneh in skuša z ustvarjanjem nekako razbiti vsakdanjo delavno rutino. V njem sodeluje okoli 20 ljudi, ki bodo oz. bomo prav na izolski ediciji Svetlobne gverile prvič javno predstavili nekatere svoje projekte,« je povedal Vivoda, ki je med drugim tudi pobudnik izolske festivalske edicije.

Ob zaključku novinarske konference je o nekaj besed o uspešni izvedbi dogodka ter pomenu sodelovanja med organizatorji in akterji na lokalnem nivoju, povedal direktor Turističnega združenja Dean Kocjančič. »Veseli me, da Svetlobna gverila odlično sovpada tudi s smernicami Slovenske turistične organizacije, ki je opredelila kulturo kot nosilno temo slovenskega turizma za leti 2018 in 2019,« je poudaril direktor, ki verjame, da bo ta kulturni dogodek nedvomno poskrbel za posebno doživetje ob sprehodu po mestu, tako turistov in obiskovalcev kot domačinov. »Na združenju smo prepričani, da bo tudi ta dogodek pustil svoj pečat na še eni od rekordnih turističnih sezon, ki je v teku,« je zaključil Kocjančič.

Otvoritveni performansi

V okviru festivala se bodo odvili trije petkovi zvočno-vizualni performansi na Manziolijevem trgu: prvi ob odprtju 7. septembra, ki mu bosta sledila še performansa 14. in 21. septembra. Na fasadi cerkve na Manziolijevem trgu se bodo izmenjavale video projekcije različnih lokalnih umetnikov in umetniških skupin, ki bodo z gibljivimi slikami in zvokom stavbi vdahnili novo življenje.

Vse projekte si bo sicer mogoče ogledati ves mesec, od 7. pa do 29. septembra, vsak večer, med 20. in 24. uro. Zloženke z zemljevidom lokacij so na voljo na turistično-informacijskem centru na naslovu Sončno nabrežje 4 ali pa na spletni strani www.visitizola.com.

Vabljeni v Izolo, ki se bo z uporabo svetlobe za tri tedne spremenila v prostor igrive domišljije in vznemirljivih vizualnih pripovedi.

 

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< julij 2019 >
PO TO SR ČE PE SO NE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

NOVO NA PORTALU

24. julij 2019
ISOLA MUSIC FESTIVAL – KONCERT I MUSICI DI GUCCINI

Vince Tempera, klavir Antonio Marangolo, saks Pierluigi Mingotti, bas I...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×