Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

18. marca 2019
Istrski poslanci so vez med lokalno skupnostjo in državo

V Izoli so se danes srečali istrski poslanci, ki so pred dnevi ustanovili tudi Klub istrskih poslancev. Cilj slednjega je enotno zastopanje potreb prebivalcev istrskih občin ter s tem njihov hitrejši in učinkovitejši razvoj. Na prvem srečanju jih je gostil župan Občine Izola, Danilo Markočič, s katerim so se pogovarjali o treh temah, ki so pomembne za Izolo in tudi širšo okolico.

Branko Simonovič, predsednik Kluba istrskih poslancev in podpredsednik Državnega zbora je uvodoma povedal, da je vesel vabila Markočiča in da je ključna naloga poslancev ravno ta, da sodelujejo pri pomembnih temah širšega javnega interesa in so vezni člen med lokalno skupnostjo ter državo. Klub istrskih poslancev je sestavljen iz sedmih članov, poleg predsednika Simonoviča iz stranke DeSUS in podpredsednika Vojka Starovića iz stranke Alenke Bratušek, še Meira Hot iz vrst Socialnih demokratov, Matej Tašner Vatovec, predstavnik Levice, Gregor Perič iz vrst Stranke modernega centra, Branko Golubović z Liste Marjana Šarca ter Feliče Žiža kot predstavnik Italijanske samoupravne narodne skupnosti.

Danilo Markočič je na srečanju izpostavil tri aktualne projekte. Prvi je lokacija novih prostorov policijske uprave, ki ima trenutno sedež v Kopru in se sooča s prostorsko stisko. Umestitev policijske uprave na novo lokacijo pa je tudi ena izmed prioritetnih nalog Ministrstva za notranje zadeve. Izhajajoč iz izraženega interesa po ureditvi površin in prostorov za potrebe pristojnega ministrstva na območju občine Izola, je bila v Izoli kot možna lokacija predlagano območje južno od industrijske cone, katerega prednost je tudi hitra navezava na prometno omrežje. Območje, ki ni pozidano in nima prostorskih omejite glede oblikovanja in umestitve programov je po dopolnjenem osnutku občinskega prostorskega načrta predvideno za spremembo iz kmetijskih v stavbna zemljišča. »V Izoli imamo možnost, da določena zemljišča za podjetjem Droga načrtujemo za potrebe Policijske uprave Koper in za potrebe izolske policijske postaje. Gre za prostor, ki je prazen, kar pomeni, da se lahko njegove vsebine še določijo glede na potrebe, hkrati je prednost tega območja lokacija, ki je tik ob obvoznici, kar pomeni hitrejši odzivni čas policistov,« je načrte o umestitvi policijske uprave v Izoli predstavil Markočič in dodal, da je projekt še toliko bolj aktualen, ker v občini ravno poteka sprejem OPN, kar pomeni, da lahko vanj že sedaj zarišemo območje za ta namen.

V nadaljevanju je beseda tekla o predvideni  hitri cesti na trasi Jagodje – Dragonja. Istrski poslanci so se skupaj z županom strinjali, da je omenjena trasa iz več razlogov nesprejemljiva, med drugim poteka po strunjanski dolini s prvovrstnimi kmetijskimi površinami, konča pa se v naselju sredi Lucije, kar bi posledično privedlo do velike gneče in otežkočilo življenje lokalnim prebivalcem. Meira Hot, ki je v projekt izgradnje avtoceste vključena že vrsto let, je takole opisala stališče poslancev: »Danes smo se vsi istrski poslanci skupaj z županom strinjali, da je treba prioritetno zgraditi hitro cesto Šmarje – Dragonja s ciljem, da se razreši tranzitni promet in obuditi idejo dr. Jakomina in dr. Pavlihe o morebitni alternativni trasi hitre ceste pri Baredih. Trasa hitre ceste iz Jagodja v Dragonjo je nesprejemljiva,« je bila odločna poslanka Hot. Feliče Žiža pa je poleg dileme o ustreznosti hitre ceste na trasi Jagodje – Dragonja izpostavil tudi pereč problem vinjet na odseku med Škofijami in Koprom, kar bo ena izmed tem na naslednjem srečanju istrskih poslancev.

Dotaknili so se tudi projekta izgradnje inovativnega objekta v Izoli in raziskovanjem, ki bi v njem potekalo. Gre za objekt, ki naj bi bil zgrajen v Livadah in bo tudi sam živi laboratorij oziroma eksperimentalni poligon, les pa bo glavni strukturni element objekta. Slednjega je na srečanju istrskih poslancev predstavila dr. Andreja Kutnar, direktorica zavoda Centra odličnosti InnoRenew Coe. »Za objekt je občinski svet v prejšnji sestavi potrdil dodelitev brezplačne stavbne pravice, letos januarja pa je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, ki je pravnomočno. Začetek del bi lahko stekel že februarja letos, objavljen je bil tudi javni razpis za izbiro izvajalca, vendar je bila ponujena cena za izvedbo naložbe višja kot v projektu, zato se je izvedba projekta nekoliko zamaknila,« je pojasnil župan. Istrski poslanci so se strinjali, da je projekt pomemben za Izolo, njegova uresničitev pa bo imela razsežnosti nacionalnega pomena, saj gre kot je povedal Starović za enega izmed največjih infrastrukturnih projektov na področju znanosti doslej.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< julij 2019 >
PO TO SR ČE PE SO NE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

NOVO NA PORTALU

22. julija 2019
Prostofer – v prvem tednu opravljenih 7 voženj, sodeluje že 8 prostovoljnih voznikov


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×