Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

15. septembra 2020
Izola gosti tradicionalni Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij

Izola, 15. september 2020 – Na današnji novinarski konferenci je bil predstavljen program Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij kot eden izmed osrednjih dogodkov predsedovanja Slovenije strategiji EU za Jadransko-jonsko regijo (EUSAIR), ki jim lahko sledite pod ključnikom #SloPresidencyEUSAIR. Sledilo je uradno odprtje dogodka, katerega so se udeležili številni govorci tako iz lokalnega kot tudi iz nacionalnega okolja.

Uvodoma je Danilo Markočič, župan občine Izola, poudaril pomen tovrstnih dogodkov za sodelovanje v Jadransko-jonski regiji, v kateri živi približno 70 milijonov ljudi. Predstavil je vlogo Izole, ki bo ključna pri organizaciji več pomembnih dogodkov, za čas predsedovanja Slovenije strategiji EUSAIR, od katerih sta v slovenski Istri najbolj odmevna ravno mednarodni dogodek Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij in 6. letni mednarodni forum EUSAIR, ki bo potekal predvidoma med 10. in 12. majem prihodnje leto.

Dr. Zoran Stančič, je pohvalil rezultate, dosežene v okviru makroregionalnih strategij in dogodek kot enega izmed pomembnejših vidnih rezultatov jadransko-jonske strategije in njenih podpornih projektov. In prav vidnost uspeha takih mednarodnih dogodkov je privedla, da je letos februarja tudi Evropska komisija prvič gostila teden makroregionalnih strategij v Bruslju.

»Teden praznuje peti rojstni dan. Iz skromnih začetkov lokalnega dogodka je prerasel v odmeven evropski dogodek, v katerega so usmerjene oči 19 držav članic EU in 8 ne članic, od Baltika, Podonavja, Alp in seveda Jadransko-jonske regije. Letošnji dogodek, je poseben, saj poteka v izredni epidemiološki situaciji. To se odraža tudi v vsebini dogodka, saj naslavljamo 4 pomembne teme, ki so v osrčju aktualnih izzivov v Evropi in svetu: Post-COVID okrevanje Evrope z oživitvijo turizma s sodelovanjem, načrtovanje zelene infrastrukture, ki naj poveča odpornost EU na področju proizvodnje hrane prispevek regije k “pametni EU” z mreženjem pristojnih za razvoj Strategije pametne specializacije ter udejanjanju Evropskega zelenega dogovora,« « je o pomembni vlogi Slovenije pri uresničevanju zastavljenih strategij, povedala mag. Andreja Jerina z Ministrstva za zunanje zadeve.

Dr. Mitja Bricelj, z Ministrstva za okolje in prostor je spregovoril o vidnih rezultatih dela makroregionalnih strategij in predvsem rezultatih EUSAIR stebra Kvalitete okolja. »Slovenija še nikoli ni bila tako prepoznana z vidika tematike morja in okolja, kot v času izvajanja projekta EUSAIR v Sloveniji. Nedvomno bomo s pridobljenim znanjem znali uveljaviti koncepte Zelene infrastrukture v Evropi in s tem pripomogli k uspešnemu črpanju EU sredstev na ravni EUSAIR, vključno z državami zahodnega Balkana. Veseli nas, da je koncept modrih in zelenih koridorjev postal osrednja tema Zelenega dogovora, ki z ekosistemskimi storitvami, pomembno prispevajo k oživitvi gospodarstva. Ponosni smo, da smo vzpostavili sodelovanje med stebri EUSAIR (Modra rast, Povezovanje regije, Kvaliteta okolje in Trajnostni turizem) in še posebej medgeneracijsko sodelovanje teh ciljev, ki bodo predstavljeni med drugim na dogodku 18. septembra. «

Mag. Iztok Škerlič, direktor podporne točka za Jadransko-jonsko makroregionalno strategijo v Izoli, je izrazil zadovoljstvo, da je prav Izola v središču izvajanja dogodkov za čas predsedovanja Slovenije EUSAIR. »Evropska komisija oz. program Interact je prepoznal dobro opravljeno delo pri pripravi konkretnih in pravih okolijskih projektov, zato bomo skupaj organizirali prvo delavnico na temo Zelenega dogovora v EU, prav v Izoli, žal samo v virtualni obliki,« je o prihajajočem dogodku, ki se bo odvil 21. in 22. septembra povedal mag. Škerlič. Spregovoril je tudi o predvidenem 6. EUSAIR forumu, kjer se bodo srečali deležniki iz celotne Evrope, potekalo pa bo tudi srečanje Jadransko-jonskega sveta in srečanje na ravni zunanjih ministrov držav EUSAIR. Slednji na vsakoletnem forumu podpišejo tudi posebno deklaracijo, ki vsebinsko zavezuje države k skupnemu sodelovanju; prihodnje leto bo tako podpisana Izolska deklaracija.

Sledilo je uradno odprtje dogodka Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij, ki je bilo tokrat zaradi izrednih razmer namenjeno izključno slovenski javnosti.

Video posnetek uradnega pozdrava g. Franca Bogoviča iz uradne otvoritve Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij 2020 je dostopen na naslednji povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=0g4r97U8u-4&feature=emb_logo

TSO_MRS_logos_2020_4sep20_6

20200902 EUSAIR Brosura SI 200×200 web

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< junij 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

NOVO NA PORTALU

12. junija 2021
Izbrana Županovo oljčno olje in vino za leto 2021

V okviru Festivala Zlate oljčne vejice, ki je včeraj potekal v Izoli, ...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!