Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

17. maja 2019
Izola je bogatejša za novo središče izmenjav in zelenih dobrih praks

Javno podjetje Komunala Izola d. o. o. je s partnerji projekta Uporabni odpadki danes odprlo novo enoto Centra Uporabnih Predmetov v mestnem jedru Izole, na Muzčevi ulici 7, le nekaj metrov naprej od izolske tržnice.

Obnoviti nekaj starega je zamudno in skoraj vedno dražje kot kupiti novo, a samo, ker se v ekonomski računici še ne upošteva visokega stroške, ki ga plača okolje. Komunala Izola, ki v občini Izola zanj skrbi, pa se tega stroška dobro zaveda, sej se dnevno spopada s kupi odpadkov, med katerimi se pogosto opazi veliko dragocenih predmetov, a žal prepozno.

S prizadevanjem reševanja problematike odpadkov pri korenini so danes Komunala Izola, Okolje Piran, zelena turistična agencija Istraterra in podjetje, ki na lokalnem območju skrbi za zbiranje in predelavo odsluženega tekstila Laky sortiranje, odprli novo enoto Centra Uporabnih Predmetov (CUP v MESTU).

Prostore stare, dolgo zapuščene pekarne so  prelevili v okolju prijazen prostor, kjer se lahko izmenjajo vsi manjši predmeti, ki polnijo domove in tratijo dragoceni prostor. Z izmenjavo lahko obenem nekoga osrečimo ter postanemo odgovornejši potrošniki.

V izložbah in na dogodkih se lahko spoznajo dobre prakse kreativnih posameznikov ali mikro podjetij, ki ustvarjajo iz odpadkov, v ozadju prostora pa se nahaja še prostor, ki bo po fazah projekta ponujal možnost predelave in nadgradnje odsluženih predmetov.

Center Uporabnih Predmetov je plod projekta Uporabni Odpadki, LAS Istre ali »Prenos dobre prakse zmanjševanja odpadkov na inovativen in okolju prijazen način«, sofinanciran s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Ob ponedeljkih in četrtkih bo CUP v MESTU odprt popoldan, med 14. in 18. uro, ostale delovne dni v tednu pa dopoldan od 9. do 13. ure. Poleg oblačil, igrač, športne opreme, izdelkov za dom in vseh drugih uporabnih predmetov na voljo za izmenjavo ali po simbolični ceni, je v Centru tudi možno oddati drobne nevarne odpadke, kozmetiko, baterije in neuporabna zdravila, od jeseni pa bo možno tudi plačevanje položnic za storitve zbiranja in odvoza odpadkov.

Na odprtju so sodelovali tudi otroci OŠ Dante Alighieri z glasbenikom Drill-om ter uprizorili prvo ekološko rap skladbo, ki je nastala lani v obdobju med dnevom Zemlje in dnevom Okolja. Pod mentorstvom Drill-a so otroci vseh treh izolskih osnovnih šol v ustvarjanju skladbe Svet samo tvoj je povzeli bistvo CUP-a: »Zavrženim predmetom ponudimo šanso, da drugim izpolnijo svoje poslanstvo; v Center prinesi, kar več ne koristiš, pomagaj nekomu medtem, ko počistiš!«

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< junij 2019 >
PO TO SR ČE PE SO NE
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       

NOVO NA PORTALU

18. junija 2019
Počastili bomo dan državnosti, napovedujemo pa prvi Festival od Histrov do Rimljanov na Kaštelirju


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Velit voluptas adipisci deleniti perferendis, nulla facere odio, illo hic labore ipsam repellat officia deserunt esse nobis non suscipit. Maiores, obcaecati doloremque?


×