Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

11. aprila 2018
Izola si želi še več prireditev

V stalnem prizadevanju Občine Izola po zagotovitvi optimalnih pogojev za vse organizatorje javnih in pol javnih prireditev v naši občini, smo se zadnja leta večkrat obračali na pristojno ministrstvo, od katerega po številnih urgencah nismo prejeli odgovora. Šele po anonimni peticiji nezadovoljnih Izolanov zaradi izpostavljenosti prevelikemu hrupu, ki prihaja iz zvočnih naprav in gostinskih obratov, se je po posredovanju Državnega zbora RS le premaknilo. Ministrstvo za okolje in prostor je namreč februarja letos končno izdalo tolmačenje obširne zakonodaje s področja hrupa, ki je dopuščala različne interpretacije in je tako povzročala turističnim občinam po celi Sloveniji preglavice.


Na tem mestu ponovno poudarjamo stališče župana, da si v Izoli želimo raznovrstnih prireditev skozi vse leto in da smo vsakega organizatorja še posebej veseli. Zato gredo vedno znova naša prizadevanja v smeri podpore novim pobudam. Še posebej si prizadevamo, da bi se v turističnih občinah v poletnem času nočni mir pričel ob 24. uri in ne že ob 22. uri, s čimer bi se organizatorjem prireditev marsikaj olajšalo.
Ne drži, da bo Občina izdajala dovoljenja za prekomerno obremenitev okolja s hrupom le za prireditve na občinskem zemljišču. Tega Občina ni nikoli nikomur izjavila, zato nam ni jasno od kod takšne interpretacije.

V skladu z Zakonom o javnih zbiranjih mora organizator prireditve načeloma prijaviti policijski postaji, v določenih primerih pa je za organizacijo treba pridobiti tudi dovoljenje upravne enote. Prijave prireditve so oproščene gospodarske družbe in samostojni podjetniki, ki prireditve organizirajo kot svojo redno dejavnost v svojih poslovnih prostorih, če jih organizirajo vsak dan, vsak vnaprej določen dan v tednu ali v drugih časovnih razmikih, vendar vsaj 12 dni v razdobju enega leta (tipičen primer Hangar bar).

V takem primeru mora organizator upoštevati obratovalni čas, ki mu ga dodeli Občina, glede omejitev hrupa pa se mora držati pravil iz Uredbe o mejnih vrednosti kazalcev hrupa v okolju. Menimo, da je zgoraj navedeno dodatna spodbuda organizatorjem za izvedbo čim večjega števila prireditev v okviru svoje dejavnosti, saj v tem primeru ne bodo za dovoljenje potrebovali Občine in s tem bo ena birokratska prepreka manj. Soglasje Občine bodo potrebovali samo tisti organizatorji, ki bodo prireditev izvedli občasno, maj kot dvanajstkrat letno in tudi v tem primeru bomo na Občini poskrbeli, da se bo dovoljenja izdajalo tekoče kot do sedaj.

Občina bo naredila vse, da bo Izola še naprej občanom in obiskovalcem prijazno mesto s pestrim dogajanjem, ki v tako mesto sodi in ne bo dovolila, da usodo mesta krojijo nezadovoljni posamezniki.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< junij 2019 >
PO TO SR ČE PE SO NE
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       

NOVO NA PORTALU

24. junija 2019
Požarna ogroženost naravnega okolja

Uprava RS za zaščito in reševanje od jutri, 25. junija razglaša za v...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Velit voluptas adipisci deleniti perferendis, nulla facere odio, illo hic labore ipsam repellat officia deserunt esse nobis non suscipit. Maiores, obcaecati doloremque?


×