Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

22. septembra 2016
Izola umeščena na zemljevid Sredozemlja

Otvoritev pisarne JZ za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte

V Izoli že od aprila 2016 deluje javni zavod, ki bo skrbel za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte v občini.  Začasno je deloval v prostorih TIC-a na Ljubljanski 17, od danes naprej pa deluje v lastnih prostorih na Sončnem nabrežju 4. Pisarna je bila opremljena s sredstvi strateškega projekta »Facility Point«, ki je sofinanciran v okviru Programa transnacionalnega sodelovanja INTERREG V-B ADRION 2014-2020.

Danes se je tudi uradno odprla pisarna javnega zavoda. Ob otvoritvi je župan mag. Igor Kolenc poudaril, da so bila prizadevanja za to pomembno izolsko pridobitev v zadnjih letih velika. Vesel pa je končnega rezultata, ki Izolo na nek način umešča v osrčje zemljevida Sredozemlja. »Pisarna za nas pomeni predvsem to, da sedaj nismo več v vlogi tistih, ki sami iščejo partnerje, pač pa smo mi tisti, ki projekte soustvarjamo,« je še povedal. Slavnostne otvoritve sta se udeležila tudi mag. Nina Seljak, direktorica Urada za evropsko teritorialno sodelovanje in finančne mehanizme s Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, in dr. Mitja Bricelj, koordinator tematske skupine za kakovost okolja. Seljakova je poudarila, da se z odprtjem pisarne začenja tudi poglobljeno sodelovanje med državnim in lokalnim nivojem, kar predstavlja novo in pomembno pridobitev pri uresničevanju razvojnih projektov. Začetek delovanja zavoda je pozdravil tudi dr. Bricelj: »Gre za uresničitev dolgoletnih sanj in prizadevanj, da se slovenske ustanove dejavno in enakopravno vključijo v snovanje razvoja ob skupnem morju. V procesu izvajanja EU Jadransko-jonske strategije nam je s skupnimi močmi to tudi uspelo. Dobili smo izjemno priložnost za uveljavitev slovenskega znanja, za iskanje kakovostnih razvojnih rešitev na obali in morju, ki nas povezuje. Gre za nove projekte in nova delovna mesta, ki naj izboljšajo kakovost življenja v Jadranu in Joniji. Ob Dnevu Sredozemske obale je to najlepše darilo Slovenije Sredozemlju.«

Javni zavod je bil ustanovljen z namenom povečanja učinkovitosti izvajanja razvojnih projektov s pomočjo evropskih sredstev in ustvarjanja okolja, ki bo spodbudno za samozaposlitev ter zagon novih projektov za občane in podjetja. V samem začetku zavod preko Občine Izola sodeluje v projektu Facility Point – Podpora upravljavskim (t.i. governance) strukturam makroregionalne strategije Jadransko-jonske regije (v nadaljevanju EUSAIR).  Projekt ima za cilj nuditi neposredno operativno in administrativno podporo članom Upravljavskega sveta EUSAIR in koordinatorjem Tematskih usmerjevalnih skupin. Naloge partnerjev omenjenega projekta med drugim zajemajo tudi zasnovo in upravljanje s platformo deležnikov, omogočanje sinergij med finančnimi viri, podporo pri pripravi konceptov strateških (makroregionalnih) projektov, podporo pri monitoringu, poročanju in evalvaciji EUSAIR, ter zagotavljanje komunikacijskih in informacijskih aktivnosti. Projekt se bo izvajal v 6,5 letnem obdobju, in sicer med 1. 5. 2016 in 31. 12. 2022. Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je vodilni partner strateškega projekta, v katerem sodelujejo projektni partnerji iz vseh osmih sodelujočih držav, in sicer iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Grčije, Hrvaške, Italije, Srbije in Slovenije. S strani Slovenije je za projektnega partnerja imenovana Občina Izola, kar pomeni, da ima Slovenija dva partnerja (vodilnega in projektnega).

Kot je na otvoritvi povedal direktor Iztok Škerlič, je glavni cilj novoustanovljenega zavoda uspešnejše črpanje evropskih sredstev za občino in z občino povezanimi javnimi zavodi ter drugimi organizacijami. Po drugi strani pa bo zavod vplival na bolj spodbudno okolje za razvoj malih oz. družinskih podjetij. »Podjetjem želimo približati informacije o evropskih sredstvih in spodbujati združevanje med podjetji, da bi ta sredstva tudi uspešno črpali.  V ta namen bo v prostorih vzpostavljen mini info kotiček, ki bo zbiral publikacije in informacije vseh podpornih institucij na enem mestu,« je poudaril Škerlič.

 

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< september 2018 >
POTOSRČEPESONE
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem v naši občini.

Prijavi se zdaj

NOVO NA PORTALU

28. september 2018
Svetlobna gverila: zvočno-vizualni performans

Festival Svetlobna gveri...