Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

15. marca 2019
Izoli se s podporo ministra za obrambo obetajo trije zanimivi projekti

Danilo Markočič, župan Občine Izola je danes gostil Karla Erjavca, ministra za obrambo s sodelavci. Pogovarjala sta se o možnostih sodelovanja pri vzpostavitvi dnevno-varstvenega centra za starejše in centra za dementne, izgradnjo gasilskega doma in o ideji vzpostavitve srednjeevropskega parka za urjenje struktur civilne zaščite.

Dnevno-varstveni center in center za dementne bi uredili v bližini zdravstvenega doma

Erjavec si je med obiskom najprej ogledal prostore objekta v lasti Ministrstva za obrambo RS, na Drevoredu 1. maja. V njem želi Občina vzpostaviti dnevno-varstveni center za starejše in center za dementne. »Skrb za ranljive družbene skupine je med najpomembnejšimi vrednotami, ki sem jih vedno zagovarjal, zato želimo urediti še dodatne prostore za starejše, tudi tiste z demenco, ki bodo lahko aktivno preživljali prosti čas v dnevno-varstvenem centru. To bo dopolnilo uspešni zgodbi oskrbovanih stanovanj in medgeneracijskega centra, ki nudita možnost druženja, ustvarjanja in povezovanja različnih generacij v Izoli. Glede na porast števila dementnih oseb potrebujemo tudi prostor za starejše s to boleznijo,« je načrte predstavil župan. Minister Erjavec pa je povedal: »Prostor objekta v katerih je bila nekoč uprava za obrambo in zaklonišče so danes prazni. Objekt smo nameravali obnoviti in v njem urediti službena stanovanja. Glede na to, da se objekt nahaja v bližini zdravstvenega doma se pogovarjamo o tem, da bi izvedli zamenjavo in sicer za neke druge objekte, ki so v lasti Občine in bi bili ustrezni za namen službenih stanovanj. Stanovanja si bomo ogledali in v kolikor bodo ustrezna, bodo sledili nadaljnji koraki k uresničitvi projekta.« Prostore objekta na Drevoredu 1. maja sta si ogledala tudi Vasja Medvešček, direktor izolskega doma upokojencev, ki upravlja z medgeneracijskim centrom in Evgenij Komljanec, direktor izolskega zdravstvenega doma s sodelavci, ki si želi, da bi se, glede na populacijske trende, prostori za nov center za dementne vzpostavili v čim krajšem času.

Gasilsko-reševalni center bi združil gasilce, reševalce ter štab za zaščito in reševanje

Župan in minister sta terenski ogled nadaljevala do zemljišča, na katerem je predvidena izgradnja novega gasilsko-reševalnega centra, ki bi združeval sedanjo reševalno postajo, gasilski dom in prostore štaba za zaščito in reševanje. Tu so ministra pričakali Denis Bele, direktor komunalnega podjetja in oba predsednika ter poveljnika PGD Izola in PGD Korte ter Egon Lovrečič, predsednik Gasilske zveze Izola. »Idejo Občine ministrstvo za obrambo podpira, zlasti v smislu, da bi povezali in združili vse reševalne službe na enem mestu, saj lokacija na kateri je v Izoli danes sedež gasilskega delovanja nima razvojnega potenciala. Predlagana lokacija pa je smiselna tudi zaradi bližine bolnišnice in pristajališča za helikopterje,” je bil nad idejo navdušen Erjavec in dodal, da bi lahko temeljni kamen centra postavili že oktobra letos . Gasilsko-reševalni center bi Občina umestila na lokacijo sedanje reševalne postaje z nadgradnjo obstoječega objekta, ki se nahaja ob izolskem komunalnem podjetju. Župan je težave, ki pestijo izolske gasilce opisal takole: »Obstoječi gasilski dom se nahaja v centru mesta, lokacija ni primerna, saj imajo gasilci težave pri izvozu velikih vozil za gašenje in reševanje, prav tako pa bi bilo nujno obstoječi gasilski dom korenito prenoviti. V novih prostorih bi imela sedež tudi izolska gasilska zveza, prav tako bi prostore uredili za potrebe centra za reševanje ter za štab zaščite in reševanja. Na novi lokaciji bi bilo dovolj prostora tudi za vse enote, ki so sestavni del štaba. Projekti se bodo pripravili na podlagi sodelovanja z vsemi zainteresirani deležniki.«

V Izoli bi lahko nastal srednjeevropski center za urjenje struktur civilne zaščite

Izolski župan in minister za obrambo sta spregovorila tudi o ideji vzpostavitve centra za urjenje struktur civilne zaščite, ki bi bil umeščen na območju med Merkurjem, nekdanjo Mehanotehniko ter avtokampom Jadranka, kjer so po prostorskem aktu predvidene športno-rekreativne dejavnosti. Projekt je minister prepoznal kot zanimiv in realen: »Z zelo zanimivo idejo o centru za urejanje struktur civilne zaščite sem se danes seznanil prvič. Gre za idejo o posebnem bazenu, v katerem bi lahko potekalo urjenje pripadnikov civilne zaščite, saj bi bil na delu bazena vgrajen 40 metrov globok prostor za usposabljanje potapljačev pri globinskem potapljanju. Glede na to, da takega centra v Sloveniji sploh ni in da je najbližji v severni Italiji oz. natančneje v Padovi, bi bila pridobitev širšega pomena in bi to lahko postal srednjeevropski center, zanimiv tudi za vadbo potapljačev sosednjih držav. Do centra za tehnično potapljanje bi lahko prišli tudi s pomočjo evropskih sredstev. Preverili bomo kakšne so možnosti, da bi Ministrstvo za obrambo RS, zlasti pa Uprava RS za zašito in reševanje pomagala pri pripravi projekta. Utopitve so problem, pristojnost je na Ministrstvu za obrambo, zato tudi nosimo odgovornost, da so reševalne službe ustrezno usposobljene,« je zaključil Erjavec.

Ministrstvo za obrambo bo tako v najkrajšem možnem času obravnavalo vse tri izolske pobude in pomagalo pri njihovi realizaciji. Župan Markočič pa je napovedal, da bodo projekti lahko že sestavni del rebalansa proračuna, ki bo pred občinskim svetom še pred poletjem.

NOVO NA PORTALU

29. maj 2020
Zajec Jojo / Jojo Rabbit

Vabljeni na drugi večer filmskega sklopa v Letnem kinu Arrigoni, ko bo na sporedu z oskarjem nagrajena zgodovinska parodija


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!