Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

9. oktobra 2019
Izolski župan je ravnal v skladu z veljavno zakonodajo in odločitvijo sodišč ter v korist občanov in občank

Trditve, ki so bile danes objavljene v časniku Delo, v članku z naslovom: Ko župan Izole uporabi betonske stebričke, v katerem je navedeno, da naj bi Občina Izola zaprla vhod v proizvodni obrat v lasti R Mercurija, so napačne in zavajajoče. R Mercuri ima do svojega proizvodnega obrata predviden dostop iz smeri Zustovičeve ulice (vzhodna obvoznica), ta dostop pa je leta 2005 uredila ravno Občina Izola ob izgradnji ceste, ker je dostop do objekta z javne ceste predviden po prostorskem aktu.

O tem, da bo Občina na javnem parkirišču, ki je v njeni lasti in se nahaja na območju pred proizvodnim obratom R Mercuri, uredila dodatna parkirna mesta, je bilo pisno obveščeno najprej podjetje Raiffeisen Leasing, ki je Občino Izola s povratnim dopisom dne 16. 7. 2019 obvestilo, da na predmetni nepremičnini nima več nobenih stvarnopravnih pravic. Sledilo je pisno obvestilo podjetju R Mercuri, ki je bilo poslano dne 17. 7. 2019. Če je podjetje R Mercuri o novih dejstvih, s katerimi ga je uradno seznanila Občina Izola obvestilo podjetje Mak Metal, ki ima prostore proizvodnega obrata v najemu, pa občini ni znano. Gre izključno za razmerje med najemnikom in lastnikom nepremičnine.

Sočasno so pristojne službe Občine Izola o ureditvi dodatnih parkirnih mest na parkirišču obveščale vse prevoznike, ki so podali vlogo za prevoz do objekta v letošnjem letu. Po tem, ko je bilo poslano pisno obvestilo zgoraj navedenim podjetjem julija letos, je komunalno podjetje šele prejšnji teden, 3. oktobra – tri mesece po pisnem obvestilu, postavilo fizične ovire (panetone) in označilo dodatna parkirna mesta. Parcela, kjer je Občina Izola uredila dodatna parkirna mesta za svoje občane in obiskovalce, predstavlja grajeno javno dobro lokalnega pomena, ki ga lahko v skladu z njegovim namenom ob enakih pogojih uporablja vsakdo.

Podjetje Raiffeisen Leasing je leta 2012 tožilo Občino Izola zaradi ugotovitve obstoja (priposestvovanje) stvarne služnosti vožnje z osebnimi avtomobili in tovornimi vozili po parcelah, ki so opredeljene kot javno dobro, v naravi pa predstavljajo del parkirišča »pri ladjedelnici«. Tako Okrajno sodišče v Piranu, kot tudi Višje sodišče v Kopru sta zavrnila zahtevek tožeče stranke. Višje sodišče v Kopru je v sodbi z opr. št. I Cp31/2015, z dne 24. 2. 2015, med drugim zapisalo, da javno dobro pomeni, da je uporaba nepremičnine pod enakimi pogoji namenjena vsem in tak status parcele pojmovno izključuje stvarno pravico služnosti poti na njej.

Na podlagi navedenih dejstev je jasno, da ni resnična trditev, da naj bi šlo za »nagajanje« Danila Markočiča, župana Občine Izola, ki naj bi postavil fizične ovire in tako onemogočil dostop najemnikom nepremičnine v lasti podjetja R Mercuri do proizvodnega obrata. Če je trenutno dostop v slabem stanju, pa ne župan ne Občina ne moreta odgovarjati, saj z nepremičnino gospodari lastnik. R Mercuri je dostop preko javnega parkirišča do svoje nepremičnine uporabljal samovoljno.

Prav tako ne drži trditev, da je »izolska občina dvesto metrov od proizvodne hale, ki jo od podjetja R Mercuri najema podjetje Mak Metal, lani omejila dostop vsem vozilom, težjim od 5,5 tone«. Omenjeni prometni znak, ki tam omejuje promet tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 5,5 tone, stoji na tem mestu od leta 2005. Tega leta je zamenjal že prej postavljen prometni znak, ki je omejeval vožnjo vozil s skupno maso, večjo od 5,5 ton. Za vožnjo tovornih vozil mimo tega znaka v center Izole veljajo enaki pogoji za vse prevoznike, ki morajo pridobiti dovoljenje in ob tem plačati sorazmeren del škode, kot povračilo za čezmerno uporabo cest, ki jo povzročajo težka tovorna vozila na cestah. Višina povračila je odvisna predvsem od mase vozila in od obremenitve, ki je višja od dovoljene s prometnim znakom. Povračilo v res redkih primerih dosega vrednost 45 eurov za posamezen prevoz. Sredstva iz tega naslova Občina Izola namensko uporablja za vzdrževanje cestne infrastrukture.

Občina Izola obžaluje, da so nekatere gospodarske družbe pripravljene posredovati javnosti zavajajoče informacije, da bi sledile ali dosegle svoje ozke kapitalske interese. Poslanstvo Občine Izola in župana Danila Markočiča pa je izključno skrbeti za kakovost življenja in bivanja vse občank in občanov ter v vsakem primeru zaščititi javno dobro.

Pravnomočna sodba v zadevi R Mercuri prinaša v sodno prakso nevaren presedan

Danilo Markočič, župan Občine Izola, se je s sodbo v zadevi R Mercuri prvič srečal dva dni pred nastopom svojega županovanja, čeprav je dogajanje, zaradi katerega je prišlo do sodnega spora med podjetjem R Mercuri in Občino, staro že več kot desetletje. Občina Izola je morala na podlagi pravnomočne in izvršljive sodbe Okrožnega sodišča v Murski Soboti družbi R Mercuri d. o. o. plačati dosojeno odškodnino, pravdne in izvršilne stroške kljub vloženemu predlogu za dopustitev revizije s strani Občine Izola, kateremu Vrhovno sodišče RS ni ugodilo. Sodba, kot je bila izrečena v primeru Občine Izola in je izolski proračun osiromašila za 1,8 milijona evrov, prinaša v sodno prakso zelo nevaren presedan. Postopek, ki je pripeljal do takšne sodbe, je za lokalne skupnosti bizaren, saj podlaga za odškodnino temelji le na izdani lokacijski informaciji. Sicer pa ta sodba nima nobene zveze z ureditvijo dodatnih parkirnih mest na javnem parkirišču v Izoli.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< september 2020 >
PO TO SR ČE PE SO NE
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

NOVO NA PORTALU

28. september 2020
Tedenski program od 28. 9. do 4. 10. 2020

VSE DEJAVNOSTI LAHKO OBISKUJETE BREZPLAČNO, OB UPOŠTEVANJU PRIPOROČEN...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!