Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

16. novembra 2016
Komunala poziva k skupnemu reševanje problematike poškodovanih palm

Komunala Izola poziva občanke in občane k skupnemu reševanju problematike poškodovanih palm. V zadnjih letih je namreč veliko število palm v Izoli uničil palmov vrtač.

V preteklih letih je bila v Izoli urejena vrsta zelenic in parkov, zasajena pa so bila tudi nova krožišča. Pri hortrtikulturni ureditvi je Komunala Izola sledila usmeritvi in projektu Izola – zeleno mesto. V sklopu omenjenih aktivnosti pa so ugotovili, da so številne palme v Izoli obolele oz. poškodovane. Palme se namreč sušijo in odmirajo zaradi škodljivca – metulja, ki mu pravimo palmov vrtač. Palmov vrtač (Paysandisia archon) napada, in kasneje tudi uniči, palme, ker v našem okolju nima naravnih sovražnikov. Uničuje večino vrst palm značilnih za naše kraje, predvsem pa visoko žumaro (Trachycarpus fortunei). Nevaren je tudi za druge bolj redke vrste palm, kot na primer Brahea, Butia, Chamaerophumilis, Jubaea, Livistona, Phoenix, Washingtonia spp.

Palmov vrtač izvira iz južne Amerike. Metulji letajo podnevi in veljajo za odlične in hitre letalce. Izlegle gosenice se zavrtajo v listne peclje, v deblu delajo debele rove in drevo razžirajo. Zaradi obsežnih poškodb listnih pecljev in rastnega vrha se listi palm sušijo. Zgodnja zanesljiva znamenja napada palmovega vrtača so značilno preluknjani listi, ki so na novo zrasli iz napadenega rastnega vrha. Vrh napadenih palm izgleda kot bi bil odrezan ali potlačen.

»Težavo z omenjenim škodljivcem smo testno poskusili odpraviti z uporabo pripravka za zalivanje poškodovane palme na Sončnem nabrežju, a žal rezultatov ni bilo,« so povedali na komunali. Iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica so nato dobili navodila, da je potrebno odstraniti vse močno napadene palme, pri katerih so srednji listi že propadli. Palme je potrebno v celoti odstraniti pri tleh in jih zakopati 1 m globoko, zato, da se prepreči palmovemu vrtaču, da zleze iz zemlje. Ta način uničevanja je cenovno ugoden in dovolj učinkovit. Z odvažanjem napadenih palm na deponijo in brez učinkovitega zakopavanja, bi širjenje škodljivca samo še pospešili. Komunala Izola bo torej palme sistematično odstranila, hkrati pa bo posadila nadomestna drevesa, izbrana na osnovi strokovne presoje.

Hkrati pa komunala občane, ki imajo na svojih površinah poškodovane palme, poziva, da v sodelovanju z njimi pristopijo k reševanju dotične problematike, saj se lahko le s skupnim ukrepanjem rešijo še zdrave palme v Izoli. Komunala Izola občanom ponuja brezplačni odvoz in zasutje ostankov poškodovanih palm, dodatno pa tudi odstranitev poškodovanih palm po simbolični ceni od 30 evrov za palmo, kjer ni potrebna platforma oz. od 70 evrov, kjer je potrebna platforma (dvigalo). Občani lahko poškodovane palme odstranijo tudi sami, vendar bo komunala spremljala pravilnost načina izvedbe. Uničenje palm mora namreč potekati v skladu s strokovnimi navodili. »Z nepravilno odstranitvijo napadenih palm žal lahko povzročimo še dodatno škodo, saj tako nehote omogočimo dodatno razširitev žarišč s katerih se lahko škodljivci širijo v okolico,« so poudarili na komunali.

Skupaj pristopimo k reševanju zelene Izole in tako prikažemo primer dobre prakse sodelovanja in iskanja rešitev!

Za vse podrobnejše informacije so dosegljivi na telefonski številki 05/66 34 950.

NOVO NA PORTALU

01. junij 2020
Tedenski program dogodkov v Medgeneracijskem centru Izola od 1. 6. do 5. 6. 2020


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!