Ob dnevu slovenske hrane so tudi letos v izolskih šolah in vrtcih priredili tradicionalni slovenski zajtrk. Otroci so se seznanili s pomenom zajtrka za dober in zdrav začetek dneva, spoznali pa so tudi poklic čebelarja in postopek pridobivanja medu. Župan Igor Kolenc se je pridružil najmlajšim v vrtcu Mavrica v Livadah.

Otroci vrtca Mavrica so tradicionalni slovenski zajtrk označili kot prav poseben dan. Polni energije po tem, ko so že pojedli med, maslo in jabolko, vse domačega izvora, so še zaplesali. »Prazna vreča ne stoji pokonci,« je pomen zajtrka nazorno predstavil župan Kolenc in povedal, da tudi sam redno zajtrkuje. V nadaljevanju so si otroci pomerili čebelarsko kapo, rokavico in z radovednostjo opazovali satje, ki ga je prinesel čebelar. Izvedeli so, kakšne vloge imajo člani čebelje družine in zakaj čebele pikajo. Nekateri otroci so to bolečo izkušnjo že doživeli na lastni koži. Sicer pa so se otroci izkazali v znanju s področja čebelarstva, vedeli so tudi, da čebele pikajo, ker se bojijo, da bodo ostale brez medu in s tem brez hrane, ki je pomembna za preživetje, še posebej v zimskih mesecih.