Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

6. maja 2019
Medgeneracijski center Izola praznuje prvo obletnico delovanja

V Livadah, pri novih oskrbovanih stanovanjih v lasti Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja, je pred enim letom odprl svoja vrata Medgeneracijski center Izola, čigar vodenje je Občina Izola zaupala Domu upokojencev Izola. Slovesno praznovanje prve obletnice delovanja bo ta petek, 10. maja 2019, ob 10. uri.

Tik ob oskrbovanih stanovanjih za starejše, v neposredni bližini osnovne šole, enote vrtca in univerzitetnega kampusa je pred enim letom zaživel medgeneracijski center, ki v lepih, svetlih prostorih nudi pester program aktivnosti za organiziranje prostega časa starejših in izpopolnjevanje uporabnikov na kulturnem, izobraževalnem, športno-rekreacijskem in drugem področju, omogoča pa tudi medgeneracijsko povezovanje za izboljšanje kakovosti življenja.

Medgeneracijski center Izola je nastal na pobudo Društva upokojencev Izola, Društva upokojencev Jagodje – Dobrava, Andragoškega društva Morje – Univerze za tretje življenjsko obdobje Izola, Združenja borcev za vrednote NOB Izola, Centra za socialno delo Izola in Doma upokojencev Izola. Deluje pod okriljem Doma upokojencev Izola, ob ustreznem sofinanciranju stroškov dela in programa iz občinskega proračuna.

Pester program izvajajo v sodelovanju s prostovoljkami in prostovoljci ter javnimi zavodi, društvi in drugimi organizacijami iz občine Izola in okolice. Že v prvih mesecih delovanja so bile na sporedu številne dejavnosti, katerih vsebino so sproti prilagajali potrebam in željam obiskovalk in obiskovalcev. Njihovo število je naraščalo iz meseca v mesec. Tako so v minulem letu že lahko dnevno zabeležili povprečni obisk približno 100 uporabnikov, ki so jim mesečno ponudili najmanj 50 vsebinsko različnih aktivnosti in dogodkov.

Obiskovalci centra so večinoma starejši od šestdeset let. Ker s ciljno usmerjenim programom spodbujajo medgeneracijsko druženje in sodelovanje, pa se pridružujejo tudi mlajši. Obenem pozornost posvečajo ranljivim skupinam prebivalstva, kot so osamljeni starejši, osebe z nizkimi dohodki, brezposelni, priseljenci iz tujih jezikovnih okolij in drugi. Prav za migrante so v sodelovanju z Osnovno šolo Vojke Šmuc Izola izvedli tečaj slovenščine in druge dogodke, ki so bili zelo dobro obiskani.

Največ zanimanja poleg kulturnih in družabnih prireditev pritegnejo dejavnosti za ohranjanje telesne zmogljivosti in boljše počutje, jezikovni tečaji, delavnice za pridobivanje kulinaričnih spretnosti, učenje pravilne uporabe pametnega telefona in prenosnega računalnika, ustvarjanje različnih izdelkov, prebiranje poezije, pogovore o aktualni problematiki starejših in upokojencev ter druženje ob pikadu, šahu, igrah s kartami, itd.

Zanimive pogovorne teme, predavanja in delavnice redno pripravljajo v sodelovanju s strokovnimi delavkami Doma upokojencev Izola ter Zdravstvenim domom Izola oz. tamkajšnjim Centrom za krepitev zdravja, Centrom za socialno delo Izola, Slovenskim društvom Hospic, Društvom prijateljev mladine Izola, Komunalo Izola, Ljudsko univerzo Koper, Kulturnim-umetniškim društvom Erato Izola, Kulturnim društvom harmonikarjev Izola, Medgeneracijskim društvom Svetilnik Koper, združenji Europa Donna Obala in Ozara Izola, Policijsko postajo Izola, Prostovoljnim gasilskim društvom Izola, Mestno knjižnico Izola, Društvom za razvijanje čuječnosti, Združenjem za esperanto Slovenije, Univerzo na Primorskem, Srednjo šolo Izola, izolskimi osnovnimi šolami in vrtci, plesalci, pevci ter likovniki in fotografi, s katerimi sodelujejo na posameznih dogodkih.

Obisk popolnoma vseh dejavnosti je brezplačen, k čemur pripomorejo tudi vsi tisti, ki svoje znanje in izkušnje prenašajo drugim v plemenitem duhu prostovoljstva.

Veseli nas, da so številne Izolanke in Izolani medgeneracijski center prepoznali kot priljubljen kraj druženja in koristnega preživljanja svojega prostega časa.

 

 

 

 

NOVO NA PORTALU

25. maja 2020
V ulici vzdolž parkirišča Lonka in ob srednji šoli bo urejeno območje umirjenega prometa


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!