Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

30. septembra 2016
Novice iz slovenske Istre: S športnimi in kulturnimi festivali popestrili jesen

Prijazna zima obiskovalcem slovenske obale omogoča, da lahko tudi, ko se poletna vročina konča, uživajo v naravi, ki z letnimi časi spreminja svoje barve. Dogajanje bo pestro, saj se bodo zvrstili umetniški festivali in druge zanimive prireditve. Ljubitelji kolesarstva, konjeništva in pohodništva lahko uživajo na izletih, ki jih popeljejo k morju, pa tudi v zaledje slovenske Istre.

Oktobrski dogodki v Portorožu & Piranu

Od 2. do 7. oktobra bo v Portorožu in Piranu potekal Golden Age Gym Festival. Dogodek, ki pod okriljem Evropske gimnastične zveze vsake dve leti gostuje po različnih lokacijah po Evropi, je  namenjen aktivnim starejšim posameznikom, ki bi radi preživeli teden dni aktivnih počitnic v družbi svojih vrstnikov iz različnih evropskih držav. Več kot 1900 udeležencev iz 20 različnih držav se bo udeležilo različnih športnih in kulturnih dejavnosti, ki jih Gimnastična zveza Slovenije pripravlja z lokalnimi društvi in podjetji. Vse aktivnosti bodo potekale na prostem, na različnih lokacijah ob obali, od Tartinijevega trga v Piranu do Trga prekomorskih brigad v Portorožu. Mimoidoči si bodo tako lahko ogledali športne delavnice in nastope, na katerih bodo udeleženci predstavili svoje atraktivne gimnastične točke.

7. Festival evropskega in mediteranskega filma bo med 4. in 8. oktobrom obujal spomine na zlate filmske čase. Piran je že od nekdaj filmsko mesto, slikoviti trgi in ulice so se pogosto pojavljali na filmskem platnu. Čarobni šarm Pirana je polepšal številne mojstrovine sedme umetnosti, v nekaterih izmed njih pa so nekaj minut slave doživeli tudi Pirančanke in Pirančani.

Ob zaključku Tedna evropske kulturne dediščine, v soboto, 8. oktobra, bo potekal Dan odprtih vrat Aerodroma Portorož. Od 9. do 14. ure si bodo obiskovalci lahko ogledali bogato razstavo kulturne dediščine s poudarkom na rudarstvu, gasilstvu in policiji. Ob 9.30, 10.30 in 11.30 bodo potekale predstavitve letaliških služb, prikazi prijetja teroristov s policijskimi službenimi psi, na ogled pa bo tudi policijski SchengenBus. Dogajanje bo spremljala pestra ponudba domačih izdelkov lokalnih pridelovalcev. Zaključek dogodka bo obarvan z bogatim letalskim programom, ki bo potekal med 12. in 14. uro.

Oktober v Kopru v znamenju kmetijstva in uličnih umetnikov

V Kopru se je september sklenil z dvema več kot uspešnima prireditvama  – Sladko Istro in 4. Istrskim kolesarskim maratonom, v začetku oktobra pa nas čaka še ena tradicionalna prireditev, in sicer Dnevi kmetijstva Slovenske Istre.  Ti bodo 8. in 9. oktobra v koprski Areni Bonifika, letošnja rdeča nit prireditve pa bo sadje. Organizatorji prireditve bodo poleg približno 200 slovenskih raznovrstnih razstavljavcev na prireditev povabili tudi razstavljavce iz Hrvaške in Italije, program pa bodo popestrile tudi kulturno-zabavne vsebine. Dnevi kmetijstva, ki jih v Kopru pripravljamo že 12. leto zapored, bodo tako spet odlična priložnost za okušanje in nakup številnih domačih dobrot in spoznavanje domačih običajev.

Sicer pa nas med 14. in 16. oktobrom v Kopru čaka še ena zanimiva prireditev, in sicer prvi ulični festival umetnikov Frivolus. Gre za festival ulične umetnosti in uličnega gledališča, kjer poklicni umetniki in skupine delujejo zunaj institucionaliziranih prostorov. Parki, trgi, ulice in sprehajališča Kopra bodo tako postali kraji, kjer se bodo obiskovalci z enim korakom potopili v čarobni svet domišljije. Program bo povsem brezplačen in namenjen širši javnosti. Tridnevni festival bo potekal od 10. do 20. ure in bo tematsko razdeljen v tri programske sklope, in sicer bo dopoldanski čas namenjen predstavam za otroke in otroškim delavnicam, tekom dneva bodo potekale raznolike aktivnosti po glavnih ulicah Kopra, večerni čas pa bo namenjen predstavam za odrasle obiskovalce. Festival bo gostil več kot 50 uličnih umetnikov iz različnih delov Evrope.

Na kolesu ali konju

Doživite barve jeseni v naravi

Adrenalin, moč, druženje, sprostitev in sobivanje z naravo: to, in še veliko več, predstavlja gorsko kolesarjenje – šport, ki je danes v svetu vedno bolj priljubljen. V Izoli je tej športni panogi namenjen tudi kolesarski park oziroma Bike park Izola, s katerim upravlja Klub gorskih kolesarjev Obala. Proge v parku so različnih težavnostnih stopenj. Urejen je mini pumptrack za otroke in pa skill track za vse starosti. Čisto pravi pump track se razprostira na kar 2.500 m2 površine. Uporaba parka je brezplačna, ta pa je odprt ob vsakem lepem vremenu, ko so člani kluba na terenu. Navdušenci tega športa, in vsi tisti, ki vas kolesarjenje zanima, vljudno vabljeni na obisk in preizkušnjo!

Priložnost za kolesarjenje sicer ponuja celotno istrsko podeželje. Po izolskem zaledju pelje veliko kolesarskih poti, najbolj znana pa je verjetno trasa Parenzane, ki slovensko Istro povezuje tudi s hrvaško in italijansko sosedo. Če kolesarjenje ni vaš najljubši šport, ugodne vremenske razmere, topla jesen in mila zima, ponujajo tudi drugačno zabavo v naravi. Na Kmetiji Medljan v izolskem zaledju lahko jahate konje. Ponujajo pa tudi obujanje starih športnih iger v naravi, kot so streljanje z lokom, metanje kopita ipd. Gurmani izkoristite jesen za nabiranje gob – enega najslastnejših sadežev. Če pa bi si radi privoščili le dober obed, bodo izolski gostinci v jesenskem času gotovo pripravili tudi kakšno gobjo specialiteto v okviru projekta KM nič.

Na legendo o izolski beli golobici se bomo spomnili 23. oktobra

Oktober se začenja športno: izolska športna društva se bodo predstavila na Lonki v soboto, 1. oktobra. Sredi meseca se bodo v Izoli že 52. srečali mladi filmski ustvarjalci. Obeležili bomo tudi Teden starejših občanov. V nedeljo, 23. oktobra, pa se bomo posvetili zgodbi o čudežu in izolski golobici. Praznik Izolska legenda, ki so ga Izolani kot svoj krajevni praznik praznovali kar 448 let. Nastal je kot spomin na daljni 23. oktober 1380, ko je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje. Legenda pripoveduje, da so se nemočni meščani zatekli k molitvi v cerkev. Bela golobica je s cerkve poletela nad genovsko ladjevje, ki ni videlo obale zaradi čudežnega meglenega oblaka, s katerim je sv. Maver pokril Izolo. Ladjevje je sledilo golobici prepričano, da golobica leti blizu kopnega, a ta jih je odpeljala daleč na odprto morje. Golobica se je vrnila na cerkev in iz kljuna izpustila oljčno vejico v znak miru in varnosti. Takrat so Izolani za občinski grb izbrali golobico z oljčno vejico v kljunu. Legendo bomo obujali s pestrim celodnevnim športno-kulturnim programom.

Posezonsko sproščanje v naravi

Ankaranska lega omogoča, da so tudi jesenski in zimskim meseci napolnjeni z dogajanjem na prostem. Obiskovalci imajo tako možnost, da brez poletnega vrveža uživajo na sprehodih med vinogradi in oljčniki, lahko se podajo na Beblerjevo tematsko pot, odločijo za kolesarjenje ali jahanje po Miljskem polotoku. Kmalu bo zadišalo po kostanjih, ki bodo zaznamovali tudi lokalno kulinarično ponudbo. Novost letošnjo jesen je tudi ta, da na plaži v Valdoltri ostaja odprt gostinski lokal.

Hladnejšim dnevom so se seveda prilagodili tudi lokalni ponudniki turističnih nastanitev. V Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič bodo Čarobno jesen pričarali starejšim. Ti so vabljeni na slovensko obalo, kjer bodo lahko aktivno preživeli dneve, spoznavali Ankaran in okolico, telovadili v naravi in vodi, se zabavali na različnih delavnicah, animacijskih večerih in tomboli. Kljub nizkim temperaturam pa bodo lahko občutili morje, in sicer v notranjem bazenu z morsko vodo.

Na hladnejši del leta so pripravljeni tudi v Resortu Adria. Ugodna lega in številne možnosti preživljanja prostega časa omogočajo, da je letovanje prijetno tudi, ko se kopalna sezona zaključi. Ob deževnih in hladnejših dnevih se lahko gostje razgibajo v notranjem bazenu, razvajajo pa se lahko tudi v spa centru in savnah.

Koledar prireditev – mesec oktober

Datum Prireditev Lokacija
Sobota, 1. oktober, 9.00 ŠPORTAJTE Z NAMI, predstavitev izolskih športnih društev Izola, Lonka in druga prizorišča
Sobota, 1. oktober, 18.00 APRI TU PER FAVORE, gledališka predstava Izola, Kulturni dom
Sobota, 1. oktober, 21.00 PREVAJALNICE, literarni večer z Vando Rozenbergovo Izola, Manziolijeva palača
Nedelja–petek, 2.–7. oktobra GOLDEN AGE GYM FESTIVAL, športno-kulturna prireditev Piran, Portorož, različne lokacije
Ponedeljek, 3. oktober POZDRAV BRUCEM Koper, Titov trg
Ponedeljek–nedelja, 3.–9. oktober TEDEN OTROKA Koper
Torek–sobota, 4.–8. oktobra 7. FESTIVAL EVROPSKEGA IN MEDITERANSKEGA FILMA Piran
Sreda, 5. oktober DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE Koper
Četrtek, 6. oktober, 19.00 UTRINKI PREBUJANJA, Društvo likovnih pedagogov Primorja, otvoritev razstave Izola, Galerija Alga
Sobota, 8. oktober, 9.00 DAN ODPRTIH VRAT AERODROMA PORTOROŽ Portorož, Aerodrom
Sobota in nedelja, 8. in 9. oktober DNEVI KMETIJSTVA SLOVENSKE ISTRE Koper, Arena Bonifika
Četrtek in petek, 13. in 14. oktobra, 9.00 SREČANJE MLADIH FILMSKIH USTVARJALCEV Izola, več prizorišč
Petek, 14. oktober, 17.00 KNJIŽEVNOST NA FILMU, predstavitev dijaških filmov Izola, Art kino Odeon
Četrtek–nedelja, 14.–16. oktober FESTIVAL ULIČNIH UMETNOSTI Koper
Sobota, 15. oktober, 20.00 ŽALUJOČA DRUŽINA, gledališka predstava Izola, Kulturni dom
Ponedeljek, 17. oktober, 10.00 TEDEN STAREJŠIH OBČANOV Izola, Kulturni dom
Nedelja, 23. oktober IZOLSKA LEGENDA, športno-kulturna prireditev Izola, več lokacij
Sreda, 26. oktober, 20.00 TAKO PAČ JE!, gledališka predstava Izola, Kulturni dom
Sobota, 29. oktober, 18.00 16. etnološko-folklorno srečanje FOLK & NOS Izola, Kulturni dom

 

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< december 2019 >
PO TO SR ČE PE SO NE
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

NOVO NA PORTALU

13. decembra 2019
Ocenjevanje škode v gospodarstvu po poplavah v novembru 2019

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je na osnovi sklepa Uprave RS z...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!