Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

14. marca 2017
Obalna cesta prihodnji teden “v roke” ljudem

S prihodnjim tednom se bomo lahko po obalni cesti med Koprom in Izolo, med priključkom na Krožno cesto in priključkom Ruda, peljali samo še s kolesom oziroma peš. Koprska in izolska občina sta namreč uspeli doseči, da bo odsek z 20. marcem povsem zaprt za promet, obvoz za vsa vozila pa bo urejen po hitri cesti, skozi predor Markovec.

Spremembo prometnega režima sta na današnji novinarski konferenci v Pretorski palači v Kopru uradno naznanila župan Mestne občine Koper Boris Popovič in župan Občine Izola Igor Kolenc, ki sta dogodek označila za pomemben mejnik in pozitivno spremembo, kar pa bo jasno pokazal šele čas. »Prepričan sem, da bodo tudi vsi tisti skeptiki, ki danes v tem ne vidijo pozitivne zgodbe, spoznali, da je bila ta odločitev dejansko izredno pozitivna«. Z novim prometnim režimom se bo na tem delu zgodilo »vse in nič«, kar sta obrazložila s tem, da bo načrtovana ureditev tega območja speljana postopoma, vsekakor v skladu z željami tukajšnjih prebivalcev. »Najprej bomo cesto zaprli za promet in uredili potrebno prometno signalizacijo ter zagotovili pogoje za vzpostavitev varne kolesarske in peš poti. Do poletja načrtujemo nabavo pitnikov, tušev in javnih sanitarij, v načrtu je tudi ureditev javne razsvetljave. Prepričana sva, da bo ta del že v kratkem zaživel in da bo izredno priljubljen med ljudmi. Bo neke vrste dnevna soba Kopra in Izole,« je še pojasnil koprski župan Boris Popovič. Kolenc je poudaril, da prizadevanja za ureditev tega območja segajo že v leto 1963, ko so bili pripravljeni prvi urbanistični načrti, ki so jim skozi leta sledile strokovne delavnice, posveti ipd. Vse podlage pa govorijo v prid sprostitvi prometa in trajnostno usmerjeni ureditvi tega strateško izredno pomembnega območja.

Popolna zapora ceste, ki sta jo občini predvideli v elaboratu prometne ureditve, bo začela veljati 20. marca, ob 11. uri, kar pomeni, da bo od te ure dalje ves motorni promet preusmerjen na druge lokalne ceste oziroma skozi predor Markovec, z izjemo vozil lokalnih prebivalcev in lastnikov zemljišč, ki prek tega odseka obalne ceste dostopajo do svojih nepremičnin (samo iz smeri Kopra). Prostor bo tako naposled namenjen pešcem in kolesarjem, pa tudi vsem ostalim uporabnikom, ki bodo ta del obale prepoznali kot nov prostor za rekreacijo, aktivno preživljanje prostega časa in nenazadnje druženje. Oba župana bosta cesto simbolično zaprla in jo »vrnila« ljudem na slavnostnem dogodku, v ponedeljek, 20. marca ob 16. uri.

Z zaprtjem obalne ceste soglaša tudi Dars, ki je prejšnji teden uradno “dovolil” ureditev obvoza po državni cesti hitri cesti H6 Koper – Izola, skozi predor Markovec, kjer bo prav tako vzpostavljen nov prometni režim. Kot to določa 16. člen Uredbe o cestninskih cestah in cestnini (Uradni list RS, št. 77/16) bo po 20. marcu med priključkom Semedela in priključkom Izola (skozi predor Markovec) mogoče voziti tudi brez vinjete za vsa vozila. Izjema so vozila, ki imajo sicer prepovedano vožnjo po AC in HC, ki bodo morala za promet na relaciji Žusterna – Izola uporabiti druge lokalne ceste.

Potezo Darsa, da na tem odseku hitre ceste Koper – Izola omogoči vožnjo tudi vozilom, ki nimajo vinjete, sta pozdravila tudi oba župana, ki sta poudarila, da si bosta kljub temu še naprej prizadevala, da bi država uvedla tudi posebno, t.i. lokalno vinjeto. »Še vedno vztrajamo, da so lokalne vinjete pomembne in potrebne, ne samo za nas, ampak za vso državo. Radi bi namreč našli rešitev za vse tiste, ki danes nimajo vinjete in uporabljajo občinske ceste ter se vsakodnevno vozijo skozi naselja. In to rešitev vidimo v alternativnih vinjetah, ki so cenovno bolj dostopne,« je še dodal Popovič.

Nova prometna ureditev napoveduje tudi spremembe v javnem potniškem prometu na relaciji Koper – Izola – Piran, ki bo po novem preusmerjen na hitro cesto Koper – Izola, skozi predor Markovec. Natančne spremembe bodo s strani koncesionarja, družbe Arriva znane v kratkem, vsekakor pa ta pomeni krajšo in hitrejšo avtobusno povezavo med Koprom, Izolo in Piranom, torej boljšo izkušnjo za same uporabnike. Izjema so potniki, ki so na avtobus vstopali in izstopali na postaji v Žusterni, saj se ta žal ukinja. Nova vstopna/izstopna postaja bo v Kopru »na tržnici«, do koder bodo lahko prišli z eno od linij mestnega avtobusa.

Obalna cesta ljudem_pregled aktivnosti

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< marec 2019 >
POTOSRČEPESONE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

06. april 2019
DINO IN ČAROBNI TONI

Vabljeni na aprilsko predstavo za otroke z naslovomo DINO IN ČAROBNI TONI, ki bo v soboto, 6. aprila, ob 17.00, v Kulturnem domu Izola. ...