Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

16. januarja 2019
Občina bo uporabila vsa pravna sredstva, da bi kljub prejeti izvršbi podjetja R Mercuri zaščitila interes občanov in občank

Občina Izola je včeraj prejela sklep o izvršbi Okrajnega sodišča v Piranu v zadevi upnika, podjetja R Mercuri, zaradi plačila odškodnine v višini skoraj 1,9 milijona evrov, kar znaša skoraj 15 odstotkov občinskega proračuna. Danes je občina že vložila ugovor zoper sklep o izvršbi, v katerem je predlagala drugačno izvršilno sredstvo in ugovarjala zoper rubež na denarna sredstva občine. Poleg tega je Občina vložila tudi predlog za odlog izvršbe, ker je zoper sodbo Višjega sodišča v Mariboru vložila izredno pravno sredstvo.

Danilo Markočič, izolski župan, se je s sodbo v zadevi R Mercuri prvič srečal že dva dni pred nastopom svojega županovanja. Tako je svoj mandat pričel z močno zavihanimi rokavi, pa čeprav je dogajanje, zaradi katerega je prišlo do sodnega spora med omenjenim podjetjem in Občino, staro že desetletje. V letošnjem letu se je župan večkrat sestal s predstavniki podjetja R Mercuri iz Bistrice ob Sotli s ciljem, da bi izvršbo v višini 1,9 milijona evrov zamaknili do sprejema novega proračuna. Do dogovora ni prišlo, občina pa je včeraj prejela sklep o izvršbi.

Kljub trenutni blokadi občinskega računa, ki pomeni, da gredo vsa vsakodnevno razpoložljiva sredstva za poplačilo upnika, je župan že pred prejetjem sklepa o izvršbi, skupaj s strokovnimi službami in pooblaščeno odvetniško družbo, preučil in pripravil več možnih ukrepov, če bi do izvršbe dejansko prišlo.

Občina Izola je takoj danes vložila ugovor zoper sklep o izvršbi. Strokovne službe so namreč pripravile izračun višine sredstev, ki so potrebne za izvajanje temeljnih nalog občine. Slednje so na podlagi 149. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju izvzete iz izvršbe in zato ne bi smele biti predmet le te. Glede na navedeno občina meni, da ni zadržkov, da sodišče ugovora zoper rubež denarnih sredstev, ki so nujno potrebna za delovanje občine, ne bi upoštevalo in kar se da hitro ugodilo navedenemu ugovoru. S tem bi dosegli, da bi občina normalno delovala in občani ne bi občutili negativnih posledic izvršbe.

Prav tako je Občina izkoristila zakonsko možnost, da predlaga sodišču, da slednje dovoli drugo izvršilno sredstvo in sicer izvršbo na nepremičnine namesto na denarna sredstva. Občina Izola ima namreč več nepremičnin, ki so primerne za prodajo in ocenjuje, da bi na ta način bila sposobna poplačati upnika in hkrati zaščititi interese občanov. Župan Markočič je skupaj s strokovnimi službami že pripravil seznam parcel z ocenjeno vrednostjo, ki bi lahko bile predmet prodaje in ga priložil sodišču skupaj z ugovorom.

Občina je podala tudi predlog za odlog izvršbe, ker je zoper sodbo mariborskega višjega sodišča vložila izredno pravno sredstvo. To pomeni, da upnik ne bi zasegel občinskega premoženja vse do zaključenega revizijskega postopka, ko bi bilo znano ali Vrhovno sodišče RS potrjuje dosedanje sodbe oziroma je po ponovni preučitvi primera zavzelo drugačno stališče ter morda zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Ne gre prezreti dejstva, da je Višje sodišče v Mariboru enkrat že zavrnilo tožbeni zahtevek družbe R Mercuri, kar pomeni, da je menilo, da slednja do odškodnine ni upravičena. Kasneje pa se je odločitev ravno na podlagi presoje Vrhovnega sodišča RS povsem spremenila in je isto sodišče v Mariboru tožbenemu zahtevku ugodilo.

»Kljub temu, da je situacija zelo resna ni razlogov za preplah, saj bomo naredili vse kar je v naši moči, da bi kljub prejeti izvršbi podjetja R Mercuri zaščitili interes občanov in občank,« je odločen župan Markočič, ki ocenjuje da bi lahko s tolikšnimi denarnimi sredstvi, ki prestavljajo skoraj 15 odstotkov občinskega proračuna zagotovili stanovanja številnim mladim družinam ali prvo fazo izgradnje kulturnega doma.

 

 

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< avgust 2019 >
PO TO SR ČE PE SO NE
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

NOVO NA PORTALU

16. avgusta 2019
Video štetje kolesarjev in pešcev

Občina Izola izvaja spremljanje in vrednotenje Celostne prometne strate...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×