Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

18. maja 2017
Občina Izola je pridobila naziv Prostovoljstvu prijazno mesto 2017

Občina Izola je ob Slovesnem dnevu prostovoljstva, ki ga Slovenska filantropija danes obeležuje na Negovskem Gradu v Občini Gornja Radgona, pridobila častni naziv Prostovoljstvu prijazno mesto 2017.

V občini namreč deluje kar 158 nevladnih organizacij, ki tako ali drugače delajo s prostovoljci. Skoraj polovico (85 organizacij) z razpisom ali neposredno pogodbo finančno podpira Občina Izola. S prostovoljstvom se tako ali drugače v Izoli srečuje kar okoli 20 % vseh občanov. V nadaljevanju prestavljamo nekaj ključnih aktivnosti, ki so pripomogle k pridobitvi naziva Prostovoljstvu prijazno mesto 2017.

Občina Izola se je letos že tretje leto zapored pridružila vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, ki smo jo v Izoli posvetili skrbi za čisto in zeleno okolje. Letos se je poleg zasaditve dvajsetih dreves, čistilo tudi morje. Sicer je na dan potekalo več prostovoljskih akcij na različnih lokacijah. Občinska uprava je konec preteklega leta na pomoč priskočila prijateljem iz italijanskega mesta Tolentino. Skupaj z Rdečim križem in Italijansko samoupravno narodno skupnostjo so se zbirale življenjske potrebščine za prijatelje iz pobratenega mesta, prav tako pa je bilo poskrbljeno za nakup šestih bivalnih kontejnerjev.  Občinska uprava je sodelovala tudi v dveh krvodajalskih akcijah in dveh akcijah zbiranja oblačil za Rdeči križ in Karitas. Prav tako pa pod okriljem JP Komunala Izola v Izoli že dobri dve leti deluje center uporabnih predmetov Staro kot novo. V lanskem letu so npr. na centru prejeli okoli 7.000 še uporabnih predmetov, od tega so jih 6.000 tudi izdali.

Poleg akcij občinske uprave, člani različnih društev skozi vse leto nudijo pomoč starejšim občanom v sklopu akcij družbeno odgovornega življenja in medgeneracijskega sodelovanja, ljudje s posebnimi potrebami imajo npr. možnost brezplačne udeležbe na prireditvah, organizirani so kulturni dnevi za priseljene občane ipd. Z organizacijo različnih dobrodelnih prireditev, pa se vsako leto zbirajo sredstva ali življenjske potrebščine za bolj ranljive skupine občanov. Gre za akcije kot so, Srce za srce, dobrodelne akcije za izolske otroke, ki živijo v težkih socialnih razmerah, kot npr. prireditev 1 misel, 42 čustev, ki je bila izpeljana v sodelovanju z Radiom Koper, projektom Botrstvom in Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola ter Aleksandrom Zadelom, dražbe likovnih del, zbiralna akcija igrač v novoletnem času ipd.

Ob različnih priložnostih kulturna in športna društva izvedejo tudi brezplačne nastope oz. predstavitve: na primer Šola jadranja in veslanja v osnovnih šolah, na kateri se je 252 otrok brezplačno učilo omenjenih veščin, Športajte z nami, kjer se vsako leto predstavijo skoraj vsa izolska športna društva. Dogodek je lani obiskalo skupaj kar 3.265 obiskovalcev. Podobno so v mesecu maju vrata odprla vsa kulturna društva. Prebivalci Ljubljanske ulice in nekaterih drugih ulic v starem mestnem jedru večkrat skupaj urejajo javne površine, sadijo zelišča in prirejajo razne dogodke, kot sta priljubljeni Šalšijada in Bazilikijada.

»Prostovoljcev je v Izoli veliko in kar nas še posebej veseli je dejstvo, da se prostovoljskim akcijam, kot je na primer Dan za spremembe, vsako leto pridružuje vedno več javnih zavodov, podjetij, društev in organizacij. Omenjene akcije namreč povezujejo, saj skupaj ustvarjajo različne generacije, od najmlajših pa do starejših občanov, z njimi naredimo nekaj dobrega v svojem okolju in se pozitivnih sprememb na koncu tudi skupaj veselimo,« je o nazivu povedal župan mag. Igor Kolenc. Vse to prinaša v medsebojne odnose pozitivno razmišljanje, da skupaj zmoremo in naredimo več.

Vsem prostovoljcem se zahvaljujemo za pomoč in sodelovanje. Ta častni naziv smo namreč pridobili prav zaradi vseh vas!

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< marec 2019 >
POTOSRČEPESONE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

20. marca 2019
S pridobljenimi sredstvi bodo v izolskem domu upokojencev olajšali življenje starejših in njihovih skrbnikov