Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

13. julija 2021
Občina Izola zavrača trditve o gradnji »največjega apartmajskega naselja« v Izoli

Občina Izola ostro zavrača trditve, ki se po sprejemu občinskega prostorskega načrta (v nadaljevanju OPN) pojavljajo v medijih o tem, da novi akt omogoča gradnjo »največjega apartmajskega naselja«. Trditve so zavajajoče in neutemeljene.

Občinski prostorski načrt je temeljni prostorski akt, ki vsebuje strateški in izvedbeni del. Gre za prvi celoviti prostorski načrt, ki skladno z novo zakonodajo določa namensko rabo in prostorski razvoj. Prostorsko urejanje mesta izhaja iz preteklih strateških odločitev, sprejetih na podlagi delavnic, posvetovanj in strokovnih podlag, ki so dobile svoje zaključke v urbanističnem načrtu. Koncept je opredeljen na način, da se prostor na območju med Rudo in nekdanjim Delamarisom ter ladjedelnico nameni turistični dejavnosti, obsežnemu območju za šport in rekreacijo ter izpostavljeni obmorski promenadi. Turistični dejavnosti je namenjeno tudi območje pri Hotelu Delfin (IPA7), ki se nadaljuje preko Simonovega zaliva do območja pod Belvederjem. Osrednji del mesta je opredeljen z namensko rabo centralnih dejavnosti s poudarkom na javni rabi.

OPN za vsa nepozidana območja v obmorskem pasu (od Rude preko Avtokampa Jadranka, nekdanje ladjedelnice in Delamarisa ter celotno območje od Lonke do Hotela Delfin) zahteva pred sprejemom podrobnih prostorskih načrtov (OPPN) izvedbo javnega natečaja.

Območje med Lonko in Hotelom Delfin ostaja, kot doslej, namenjeno centralni dejavnosti. Novost je, da OPN v usmeritvah za bodoče podrobne prostorske načrte na tem območju omejuje skladno z zakonom možnost stanovanjske gradnje na največ 50 % in ne dopušča gradnje stanovanj v pritličju stavb. Na ta način se varuje javni mestotvorni značaj območja. Kljub določbi bo odločitev, ali na tem območju graditi stanovanja, odvisna od odločitev občinskih svetnikov v procesu sprejemanja OPPN za to območje. To v naravi pomeni, da bo lahko na tem območju zgolj 1 % stanovanj ali pa tudi nobenega. Zato je interpretacija, da OPN neposredno predvideva 50 % stanovanj na območju, zavajajoča.

Na območju IPA3 (nekdanja Mala oprema) poteka priprava javnega arhitekturnega natečaja za umestitev kulturnega centra. Hkrati poteka tudi sprejem OPPN za isto območje, ki bo vključeval zmagovalno arhitekturno rešitev. Za IPA3 je že sedaj usmeritev jasna: območje namenjamo kulturnemu centru z zunanjim prireditvenim prostorom in ne gradnji »največjega apartmajskega naselja« v Izoli. Katera koli druga namenska raba (npr. turistična) bi izključevala možnost izgradnje kulturnega centra.

Na območju IPA4 (nekdanja tovarna ARGO) še ni bil izveden arhitekturni natečaj. Izbrana rešitev urbanistične delavnice pod vodstvom prof. Janeza Koželja s Fakultete za arhitekturo UL ob nekdanjem tovarniškem dimniku predvideva umestitev muzeja ribiške industrije ter mestnega hotela. Tudi na tem območju ni predvidena gradnja apartmajskega naselja.

V javni razgrnitvi OPN so večji lastniki predlagali, da bi se na območjih ladjedelnice in Delamarisa dopustila gradnja stanovanj. Župan je zavrnil vse predloge in ohranil izhodiščno turistično namensko rabo, ki prepoveduje gradnjo stanovanj. Plani, ki so že veljali do sprejema OPN, so dopuščali gradnjo stanovanj tako na območju ladjedelnice kot Delamarisa, IPA3, IPA4 ter IPA7.

OPN vzpostavlja pregledno in varno prostorsko pravno stanje na celotnem območju občine. V primeru, da OPN ne bi bil sprejet, bi to omogočalo gradnjo stanovanj tudi na območjih, ki jih OPN namenja izključno turizmu, brez izvedbe predhodnih javnih natečajev.

 Vsi ukrepi in posegi so rezultat strokovnih podlag ter analiz, ki so jih preverili pristojni državni organi. Vsebinsko izhajajo iz dolgoletnih usklajenih usmeritev prostorskega razvoja in hkrati odgovarjajo tudi na sodobne probleme ter izzive, ki jih prinašajo klimatske spremembe – predvsem na področju voda. Občina Izola ima s sprejetjem OPN vse elemente in strokovna izhodišča, ki omogočajo nadaljnje spremembe in celovito načrtovanje prostora ter obenem varuje staro mestno jedro.

 

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< september 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

NOVO NA PORTALU

27. septembra 2021
Bolje pripravljen kot poplavljen

Preventivno ravnati v primeru nevarnosti poplav je modro – na tak način zaš..


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!