Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

12. julija 2019
Območje nekdanje obalne ceste je dragocen del obale za vso državo

V Izoli smo danes gostili pet županov slovenskih mestnih občin in Pavla Hevko, direktorja Turistične zveze Slovenije, ki sta jih na strateško idejni posvet o prihodnji ureditvi nekdanje obalne ceste povabila Danilo Markočič, župan Občine Izola in Aleš Bržan, župan Mestne občine Koper. Na posvetu so župani soglasno sklenili, da bodo ustanovili posebno skupino, ki bo aktivno delala na projektu prihodnje ureditve območja nekdanje obalne ceste že v jesenskih mesecih.

S prenosom skoraj štiri kilometre dolge ceste, ki je povezovala Koper in Izolo, v upravljanje lokalnih skupnosti in z njeno prekategorizacijo ter umikom motornega prometa, se je ponudila možnost ureditve največjega slovenskega kopališča oziroma promenade med obema mestoma.

Na današnjem srečanju je mag. Marko Starman, vodja Urada za prostor in nepremičnine Občine Izola predstavil možne idejne rešitve ureditve nekdanje obalne ceste, prisotni župani pa so podali tudi svoje videnje o predlagani ideji. Srečanja so se udeležili Zoran Jankovič, župan Mestne občine Ljubljana, Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje, Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor in Gregor Macedoni, župan Mestne občine Novo mesto. Vsi prisotni župani so izrazili navdušenje nad idejo in bodo njeno uresničitev podprli ter predlagali svoje predstavnike v projektno skupino. Župani preostalih mestnih občin se predvsem zaradi dopustov srečanja niso mogli udeležiti, vendar je ideja, ki sloni na povezovanju županov in preseganju meja posameznih lokalnih skupnosti tudi njim vzbudila zanimanje. Tudi Pavle Hevka, direktor Turistične zveze Slovenija projekt podpira in ocenjuje, da bi njegova uresničitev pomembno prispevala k razvoju turizma. Dean Kocjančič, direktor Turističnega združenja Izola je na posvetu povedal, da imamo v Izoli kar osem plaž, da bi pa lahko na nekdanji obalni cesti uredili najdaljšo plažo v slovenski Istri.

Ideje o ureditvi priobalnega pasu med Koprom in Izolo so stare več desetletij. Do danes je bilo na to temo pripravljenih veliko idejnih rešitev. »Vse temeljijo na dejstvu, da mora omenjeno območje ostati zeleno, javno dostopno, nepozidano in da posegi ne smejo kaziti vedute sosednjih mest,« je na posvetu poudaril mag. Starman. Tudi rezultati dogodka Narišimo obalo, v okviru katerega je širša javnost na 750 metrov dolgo, razgrnjeno polo papirja risala ideje o ureditvi območja so pokazali, da ljudje to območje vidijo kot prostor sprostitev, rekreacije in športa. »Že danes obe sosednji občini vlagata v infrastrukturo na nekdanji obalni cesti in tudi v prihodnjih letih je smiselno nadaljevati z manj zahtevnimi posegi, urediti posamezne odseke območja, umestiti dodatno urbano opremo in podobno,« je korake ureditve nekdanje obalne ceste v bližnji prihodnosti pojasnil mag. Starman. V pripravi je tudi Regionalni prostorski načrt, ki je zaradi analize vplivov na morje kompleksen in gotovo večletni projekt.

»Vesel sem odziva županov mestnih občin, kajti območje nekdanje obalne ceste je majhen a dragocen del obale, pomemben za celotno državo. Pričakujem, da bo delovna skupina dobro opravila svoje delo in da bo zaključek projekta tudi tokrat potrdil, da znamo Slovenci stopiti skupaj in ustvarjati dobre zgodbe,« je prepričan župan Danilo Markočič.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< julij 2020 >
PO TO SR ČE PE SO NE
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

NOVO NA PORTALU

10. julij 2020
Proslava ob prazniku občine Izola

...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!