Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

10. februarja 2014
Odprtje prenovljenega nogometnega stadiona

V lanskem letu je Občina Izola zaključila pomemben projekt prenove izolskega nogometnega stadiona. V okviru pridobitve uporabnega dovoljenja so bila izvedena gradbena dela na objektih pod vzhodnimi tribunami.

Konec leta pa se je zaključil tudi projekt preplastitve osem tisoč kvadratnih metrov obstoječe igralne površine z umetno travo visoke kakovosti s certifikatom Mednarodne nogometne zveze FIFA. Uradno odprtje prenovljenega stadiona bo v nedeljo, 16. februarja, ob 13.30.

Dogajanje na stadionu se bo sicer pričelo že zjutraj, ko bodo od 9.00 do 13.30 potekale tekme ekip U9, U11, U13, U15, U17, U19 in veteranov iz Izole, Kopra, Pirana, Hrpelj-Kozine, Divače, Sežane, Postojne in Buj. Po uradni otvoritvi z začetkom ob 13.30 pa bo ob 14.00 sledila še članska tekma med MNK Izola in FC Luka Koper.

V okviru pridobitve uporabnega dovoljenja za izolski stadion so bila izvedena gradbena dela na objektih pod vzhodnimi tribunami, na sami tribuni za zagotovitev varne uporabe objekta ter dela za ureditev sanitarij za invalide, ki jih prej ni bilo. V maju so bila gradbena dela zaključena in stadion je končno pridobil uporabno dovoljenje še za vzhodni del tribun. Delno uporabno dovoljenje za zahodno tribuno in poslovne prostore je bilo sicer izdano že leta 1990, tako je izolski stadion po 23 letih končno dočakal legalizacijo in izpolnjuje vse formalne pogoje za pridobitev vsakoletne tekmovalne licence Nogometne zveze Slovenije. Občina Izola je za namen legalizacije mestnega stadiona namenila 53 tisoč evrov proračunskih sredstev.

Konec leta se je zaključil tudi projekt preplastitve osem tisoč kvadratnih metrov obstoječe igralne površine z umetno travo ustrezne kakovosti s certifikatom Mednarodne nogometne zveze FIFA.

Projekt preplastitve je znašal 440 tisoč evrov, od tega je 70 tisoč evrov nepovratnih sredstev prispevala Fundacija za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji, preostanek sredstev pa je zagotovila Občina Izola iz proračunskih sredstev. Gre za izjemno kakovostno umetno travo z novim sistemom polnila iz plute, ki onemogoča pregrevanje trave v poletnem času, tako da trave tudi v vročih poletnih mesecih ne bo treba hladiti z vodo. Ob pravilnem vzdrževanju je njena življenjska doba med 12 in 15 let. Umetna trava na stadionu bo omogočila večje število športnih aktivnosti, ki ne bodo več odvisne od vremenskih razmer. Prav tako bo nevarnost uničenja površin zelo majhna, kar pomeni, da bo trava vedno v optimalnem stanju za čas poteka uradnih tekmovanj, prav tako pa ne bo povzročala dodatnih stroškov vzdrževanja.

Mladinski nogometni klub Izola, ki nogometno igrišče redno uporablja, premore 12 kategorij nogometašev, ki v povprečju opravijo 4 treninge na teden, kar skupaj znaša 72 ur treningov tedensko. Če temu prištejemo še čas tekem, znaša povprečna tedenska obremenjenost igrišč kar 84 ur. Priporočena obremenjenost glavnega igrišča z naravno travo je v spomladanski in jesenski sezoni med 10 in 14 ur tedensko. V zimskem in poletnem času, ko trava ne raste, pa je priporočljiva obremenjenost še manjša. Glede na klimatske razmere v slovenski Istri je možna obremenjenost v času suše skorajda nična. Posledično je klub prisiljen izvajati program na bistveno manjših površinah, torej na dveh pomožnih igriščih z umetno travo. Nova umetna površina bo omogočala 7-urno povprečno dnevno uporabo športnega objekta, medtem ko površine z naravno travo omogočajo v povprečju od 1 do 1,5-urno povprečno dnevno uporabo. Z umetno travo bodo nogometnemu klubu omogočeni normalni pogoji za izvajanje športnih programov.

Po besedah direktorja podjetja Fit Šport, ki je igrišče preplastilo, Miloša Junkarja, gre za najnovejši sistem umetne trave, ki ga v Sloveniji še ni. Poleg same trave, ki je visoke kakovosti, je pri novi travi pomembno polnilo, ki se od klasičnega razlikuje po tem, da je veliko bolj vzdržno na temperature. Najbolj znan projekt proizvajalca umetne trave Field Turf je stadion Lužniki v Moskvi, v lanskem letu pa je tak tip trave naročila tudi Barcelona za dve svoji igrišči.

Občina pripravlja tudi projekt osvetlitve stadiona z novimi reflektorji, ki bodo omogočali treninge tudi v večernem in nočnem času. Poleg tega pa pripravlja projekt postavitve nove umetne trave še na dveh pomožnih nogometnih igriščih ob stadionu. Obe igrišči sta trenutno že opremljeni z umetno travnato podlago, ki pa šteje že deset let in njena življenjska doba se počasi izteka. Prav tako travnata površina trenutno ni v skladu s sodobnimi normativi in kriteriji Mednarodne nogometne zveze FIFA. Obe pomožni igrišči sta sicer dobro opremljeni, imata ustrezno drenažo in razsvetljavo in sta tudi v celoti ograjeni, zato predstavljata velik potencial tako za nogometni kot ostale športne klube.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< december 2019 >
PO TO SR ČE PE SO NE
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

NOVO NA PORTALU

15. december 2019
6. Tomos božična vožnja

Vabljeni na izolsko Lonko, v nedeljo, 15. decembra, ob 13.30 na ogled panoramske vožnje ter obiska Tomosovih Božičkov. Za pijačo in j...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!