Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

24. marca 2016
Organizatorji prireditev seznanjeni z novostmi

Občina Izola je včeraj skupaj z izolskim zdravstvenim domom, upravno enoto, policijsko postajo in Inšpektoratom RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami (izpostava Koper) pripravila posvet na temo organizacije prireditev v občini Izola. Organizatorjem prireditev in zainteresirani javnosti so bile predstavljene ključne spremembe zakonodaje na področju organizacije prireditev.

Vodja oddelka za upravne notranje zadeve Upravne enote Izola, Dunja Karlovič, je organizatorjem med drugim razložila kakšne vrste prireditev je na upravno enoto potrebno prijaviti: »Če gre za prireditev z več kot 3000 udeleženci, prireditev, ki poteka na,v ali ob vodi vsaka prireditev na cesti, mednarodne športne prireditve, če se bo uporabljal ogenj ipd.« Zbrane je pozvala naj upoštevajo rok za oddajo vloge, ki je najmanj 10 dni pred prireditvijo, saj se s problematiko zamujanja z oddajo ali oddajo nepopolnih vlog še vedno prepogosto srečujejo.

Področje varnosti je predstavil Armando Goričan, pomočnik komandirja s Policijske postaje Izola. Ta je pojasnil, da je potrebno prireditev, ki se jo ne prijavlja na upravno enoto, prijaviti policiji. To je potrebno storiti najmanj 5 dni pred izvedbo. Še pred tem pa mora biti jasno ali sploh gre za prireditev javnega značaja. Zbrane je seznanil tudi s tem, kdaj je policija na neki prireditvi prisotna in kdaj organizator krije stroške prisotnosti policistov.

Nadalje je vodja izpostave Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami (iz izpostave Koper), Vanda Zidarič, spregovorila o nevarnostih požarov in o področju varstva pred utopitvami. »Na vsakih 200 ljudi v objektu mora biti prisotna oseba, odgovorna za gašenje začetnih požarov in izvajanje evakuacije,« je poudarila Zidaričeva. Prireditelj javnega shoda pa mora zagotoviti tudi požarno stražo, ki jo lahko opravljajo le gasilci. Za prireditve, ki potekajo ob vodi je potrebno zagotoviti zadostno število usposobljenih reševalcev iz vode.

O organizaciji zdravstvenega varovanja prireditev v luči novega Pravilnika o službi nujne medicinske pomoči (NMP), ki predstavlja tudi letošnjo največjo novost, je spregovoril vodja Reševalne službe slovenske Istre – RSSI iz ZD Izola, Igor Crnić. Skladno z novim pravilnikom se mora organizator za vsako prireditev, na kateri pričakuje več kot 500 udeležencev, opredeliti do stopnje tveganja, ki je lahko nezahtevna, srednje zahtevna, zahtevna, zelo zahtevna ali tvegana. Presojo ogroženosti posreduje pristojni službi za nujno medicinsko pomoč najmanj 15 dni pred prireditvijo. Glede na stopnjo tveganja je v pravilniku določeno kakšna reševalna ekipa je na prireditvi potrebna in koliko članov mora biti prisotnih.

O zaporah na cestah in vrsti dovoljenj, ki so za zapore potrebna, je spregovoril sodelavec Občine Izola, Aleš Pesko. Irena Zavrtanik, ki je odgovorna za področje turizma in prireditve, je nadalje zbrane obvestila, da v letošnjem letu Občina ne bo izpeljala razpisa za sofinanciranje prireditev. Organizatorje bo kljub temu finančno podprla: predvsem skozi plačilo SAZAS-a, IPF-a, elektrike ipd. Zavrtanikova je organizatorje pozvala, da prireditve prijavijo preko poenostavljenega obrazca, ki bo v kratkem dostopen na spletni strani Občine Izola (www.izola.si).  Prireditve, ki se bodo odvile do 30. avgusta 2016 je potrebno prijaviti do 30. aprila. Prireditve od septembra do decembra 2016 pa do 15. avgusta. Vloge bo obravnavala komisija za prireditve. Zbrane je ponovno opozorila na upoštevanje rokov pri oddaji vlog. Problematična je namreč tudi točnost oddaje vloge za hrup. To je potrebno oddati najmanj 30 dni pred prireditvijo.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< april 2019 >
POTOSRČEPESONE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

NOVO NA PORTALU

11. julij 2019
Massimo Savić

Vabimo vas na koncert Massima Savića, ki bo popestril poletje v Izoli. Massimo velja za enega najbolj prodornih vokalov...