Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

27. novembra 2019
Podpis zelene listine še korak k bolj osveščenemu ravnanju z odpadki

Župan Občine Izola Danilo Markočič in direktor JP Komunala Izola Denis Bele, sta danes v Manziolijevi palači  podpisala zeleno listino, ki simbolizira zavezo javnih institucij, delujočih pod okriljem občine, da bodo pri svojem delovanju krepile osveščeno ravnanje z odpadki, tako med zaposlenimi kot tudi med občani. Predvsem je cilj, da bi bile javne institucije vzornice pri spodbujanju ponovne uporabe in zmanjševanju nastajanja odpadkov na izvoru. S podpisom listine sta župan in direktor zaključila evropski teden zmanjševanja odpadkov. Sledil je izkustveni dogodek z geslom Ponovno uporabo spremeni v navado, na katerem so si oblačila izmenjevale predstavnice javnih ustanov. Prvi tovrstni dogodek se je odvil z namenom osveščanja o pomenu ponovne uporabe in odgovornega ravnanja do okolja.

Na dogodku je Bele predstavil rezultate ločeno zbranih odpadkov. Delež ločeno zbranih odpadkov se je iz 17,6 % v letu 2010 dvignil na 57 % v letošnjem letu. Gre za kontinuiran proces, dobri rezultati pa so posledica številnih dosedanjih ukrepov, ki do bili, kot pravi Bele, pravilno usmerjeni. »Z delom in ukrepi bomo nadaljevali tudi v prihodnje, zato že danes podpisujemo zeleno listino, geslo dogodka Ponovno uporabo spremeni v navado, pa zajema vizijo in poslanstvo Komunale Izola,« je še povedal. Pri tem gre za prenos dobrih praks iz Okolja Piran, kjer program Zelene javne institucije izvajajo od leta 2005.

»Začeti je treba pri sebi in dajati dober zgled. Zato bom danes kot župan, z veseljem in predvsem z zavezo podpisal to listino, s katero želimo pri našem vsakdanjem delovanju zmanjševati negativni vpliv na okolje, in ga tako ohraniti tudi za naše zanamce,« je pomen podpisovanja zelene listine pojasnil župan Markočič in o usmeritvah zmanjševanja odpadkov na izvoru dodal: »V soboto bomo v Izoli odprli zimsko dogajanje Ledenega otoka, kjer bodo gostinci večinoma poslovali brez plastične embalaže. Zaključil je z zavezo: »Okolje smo prejeli v dar od naših prednikov in dolžni smo ga ohraniti za naše zanamce, zato se bom kot župan v sodelovanju z ostalimi javnimi institucijami prizadeval, da bo skrb za okolje naša stalnica in prioriteta, ponovna uporaba pa naša navada.«

Predstavnice javnih ustanov so si izmenjale oblačila

V drugem delu dogodka je bila danes tudi vzorčno prestavljena izmenjava oblačil za predstavnice javnih ustanov pod taktirko Društva za razvoj kulture ponovne uporabe KUP kultura. Na dogodek so bile povabljene predstavnice izolskih javnih ustanov, da bi izkusile, kako preprosta in učinkovita je lahko praksa izmenjave. To je del projekta Uporabni odpadki, ki ga financira Evropski sklad za regionalni razvoj in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Projekt povezuje štiri partnerje: Komunalo Izola, Okolje Piran, Zavod za trajnostni razvoj in turizem – Istre IstraTerra in podjetje Laky sortiranje, ki je  omogočil  vzpostavitev in odprtje Centra Uporabnih Predmetov na Muzčevi ulici v Izoli. Center je odprt od letošnje pomladi in beleži vsakodnevno visok obisk.

Izkustveni dogodek v organizaciji Komunale Izola je dopolnila razstava unikatnih oblačil iz odsluženega jeansa novogoriške ustvarjalke Ane Jug. Oblekle so jih tudi vzornice izmenjave in ponovne uporabe: izolska podžupanja Agnese Babič, flavtistka Alenka Zupan in oblikovalka nakita Sandra Kocjančič. Zanje je izmenjava oblačil alternativa hitri modi in predvsem odziv v prid zmanjševanju onesnaževanja, saj je tekstilna industrija drugi največji onesnaževalec na svetu.

 

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< januar 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

25. januarja 2021
S cepljenjem in udeležbo na presejalnih pregledih je mogoče preprečiti raka materničnega vratu


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!