Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

30. marca 2017
Novice iz slovenske Istre: Pred vrati pomlad in Istrski maraton

April v slovenski Istri bodo obogatili predvsem dogodki na prostem, saj pomladno vreme kar vabi na plan. Poleg številnih kulinaričnih in kulturnih prireditev bo pomladne dni zagotovo zaznamoval 4. Istrski maraton z zanimivim spremljajočim dogajanjem, ki bo navdušilo obiskovalce in domačine.

V aprilu se veselimo ene večjih tekaških prireditev, ki združuje istrske občine – Intesa Sanpaolo Bank 4. Istrski maraton. Tri tekaške preizkušnje – maraton, polmaraton in rekreativni tek – letos gosti koprska občina. Omenjeni teki bodo na sporedu v nedeljo, 9. aprila. Dan poprej se bo v Kopru, kjer bo tudi osrednje prizorišče dogajanja, odvil Kapkov otroški tek. Poleg tekov bodo tekači in obiskovalci lahko uživali v pestrem spremljevalnem programu. Obetajo se Istrski sejem športa, Get wet animacija, delavnice za otroke, raznolika gastronomska ponudba itd. Za zabavo bo skrbel DJ Lovro, predstavili se bosta tudi plesni šoli Plesni klub Swank in Dance studio Petra. V nedeljo pa bo za zaključno pozitivno vzdušje poskrbela Tinkara Kovač s skupino.

V okviru velikonočnih praznikov bo med 8. in 23. aprilom na ogled tradicionalna razstava Križev pot po piranskih cerkvah. V parku hotela Kempinski Palace Portorož pa bo od sobote, 15. 4. 2017, do vključno ponedeljka, 17. 4. 2017, Velikonočna tržnica. Velikonočni vikend bo popestrila že 25. Velikonočna regata v organizaciji Jadralnega Kluba Pirat. Gre za eno najpomembnejših regat za razred optimist v tem delu Evrope, že vrsto let pa slovi tudi kot najštevilčnejša regata v Sloveniji. Lani se je je udeležilo kar 527 mladih tekmovalcev iz štirinajstih držav.

Izola se ponovno pridružuje vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, ki se bo odvila v soboto, 8. aprila, različne aktivnosti pa bodo potekale že v tednu poprej. V sklopu akcije Občina Izola skupaj s Komunalo Izola nadaljuje s projektom Izola – zeleno mesto, preko katerega bo zasajenih skupaj kar 64 novih dreves. Prostovoljski akciji se pridružujejo izolska društva, zavodi, podjetja in organizacije, ki bodo na različne načine izkazala spoštovanje našemu zelenemu mestu. Osrednji dogodek, s spremljevalnim glasbenim programom, bo na sobotno dopoldne potekal v parku Pietro Coppo.

V Kopru se je konec februarja začela nova sezona pomorskega potniškega turizma. Letos bo Koper obiskalo predvidoma 61 potniških ladij, z nekaj več kot 70 tisoč turisti. Največ ladij bo priplulo maja in oktobra, pestro bo tudi v ostalih mesecih, zadnja ladja letos pa bo Koper obiskala novembra. Med potniškimi ladjami bo letos 7 novink, v aprilu bo Koper potniške ladje gostil 2., 3., 9. in 30. aprila. Tudi letos so v Turistični organizaciji Koper večje dogodke v mestu uskladili s prihodi potniških ladij, prav tako pa bodo turistom znamenitosti in doživetja skušali približati s kartico doživetij Koper Card.

April v znamenju festivalov in praznovanj

Že takoj prvi vikend, od 1. do 2. aprila, bo v Hotelu Convent v Ankaranu prvič potekal Festival oljčnega olja, vina in bruskete, ki združuje dve tradicionalni prireditvi, in sicer Festival zlate oljčne vejice in Praznik olivnega olja in vina. Na festivalu bodo na svoj račun prišli ljubitelji odličnih oljčnih olj in kakovostnih vin. Za dodatno kulinarično razvajanje pa bodo poskrbeli na stojnicah, kjer bodo ponujali raznolike in okusne bruskete začinjene z oljčnim oljem.

Tudi v Mestni občini Koper bo aprila ponudba pritegnila ljubitelje kulinarike. 1. aprila bo koprska Taverna gostilna Dan vina in čokolade, 15. aprila se v mesto vrača priljubljena kulinarična tržnica Odprta kuhna, 22. aprila pa bo v mestu znova živahno na Pokušini vina, olja in istrskih dobrot v organizaciji društva Vinol.

Istega dne se bo Piran odel v belo; med 22. in 23. aprilom bodo namreč praznovali 15. Solinarski praznik ob prazniku sv. Jurija. Praznik oživlja čas odhoda v soline in priprav na pridelavo soli, stoletja najpomembnejšega vira zaslužka za vse mesto. Na Tartinijevem trgu v Piranu boste lahko obiskali sejem, posvečen soli in darovom narave. Na različnih lokacijah po Piranu se bodo predstavila lokalna društva, kulinarični ponudniki in najrazličnejši umetniki. Sejemsko dogajanje bo popestril bogat kulturni program, v sklopu katerega se bodo zvrstili nastopi folklornih skupin, glasbenih izvajalcev in predstavitev Solinarske družine. Otroci pa se bodo lahko udeležili ustvarjalnih delavnic slikanja s soljo in ustvarjanja iz slanega testa ter rajanja “Mali BU”. Sobotni program bo s koncertom na Tartinijevem trgu sklenila Tinkara Kovač s skupino. V nedeljo bosta potekala tradicionalna procesija sv. Jurija in simbolični odhod Solinarske družine v soline. V času praznika bodo v Krajinskem parku Sečoveljske soline, piranskih muzejih in akvariju ponudili popuste na vstopnino, v Krajinskem parku Strunjan pa bodo organizirali vodene oglede po solinah.

V Izoli se bo letos odvil že šesti vinski festival mednarodnih razsežnosti – Festival oranžnih vin ali Orange wine festival, ki vsako leto privabi številne ljubitelje žlahtne kapljice. Ponudba vin bo kot vsako leto pestra, vinarji pa poleg Slovenije, prihajajo še iz sosednjih držav in tudi iz drugih celin. Oranžna vina so postala četrta barva vin, kjer gre za bela macerirana vina, narejena s postopki za rdeča. Pridelava oranžnih vin je praviloma sonaravna, pri nekaterih vinarjih tudi ekološka. Dogodek se bo začel v petek, 28. aprila, ob 14. uri z uradnim odprtjem v cerkvi Marije Alietske, ki mu bo sledila degustacija oranžnih vin v Manziolijevi palači. Na Manziolijevem trgu bo moč okušati kulinarične specialitete, manjkalo pa ne bo niti dobre glasbe.

Zadnji konec tedna v aprilu bo namenjen Prazniku olja in bledeža v Padni. Vaščani bodo pripravili bogato ponudbo avtohtonih sort oljčnega olja, zdravih kmetijskih pridelkov, pridelanih na Šavrinskem gričevju, in tradicionalnih istrskih jedi »od enbot«. Poleg istrskih kulinaričnih užitkov bo prireditev ponudila tudi možnosti za številne aktivnosti, od sodelovanja na pohodniškem izletu do pristne istrske zabave v večernih urah.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< julij 2019 >
PO TO SR ČE PE SO NE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

NOVO NA PORTALU

27. julij 2019
Aldo Kumar s skupino ANBOT

Vabljeni na "izvenabonmajski" četrtkov koncert, ki bo izjemoma v soboto, 27. 07. 2019 ob 20:00, na znani lokaciji Largo pri špin...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×