Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

30. marca 2017
Projekti, ki so plod sodelovanja, prinašajo prave razvojne priložnosti

Na današnji novinarski konferenci so sodelujoči predstavili novo pridobljen projekt, financiran s sredstvi EU. Na konferenci so sodelovali direktor Krajinskega parka Strunjan mag. Marko Starman, župan Občine Izola mag. Igor Kolenc, Slavko Mezek iz Regionalno razvojnega centra Koper, predstavnik Javnega zavoda za podjetništvo in razvojne projekte Občine Izola ter predstavnika Krajevne skupnosti Jagodje-Dobrava in Krajevne skupnosti Strunjan, s katerimi Krajinski park Strunjan uspešno sodeluje že vrsto let.

Krajinski park Strunjan je v sodelovanju z Občino Izola in Regionalnim razvojnim centrom Koper, uspešno pridobil nov projekt z naslovom CEET (Central Europe Eco-Tourism: tools for nature protection), financiran iz evropskega programa Interreg Central Europe. Slovenska partnerja pri projektu sta Javni zavod Krajinski park Strunjan in Regionalni razvojni center Koper, skupaj s še trinajstimi partnerji iz Srednje Evrope. Uradna objava pridobljenega projekta je na spletni strani: http://www.interreg-central.eu/Content.Node/news/Second-call-projects-selected.html

Projekt CEET (Centralno evropski ekološki turizem: orodja za trajnostni turizem) je pomemben  za valorizacijo območja na robu zavarovanega območja, tako iz vidika varstva narave kot iz vidika trajnostnega turističnega razvoja območja. Cilj pridobljenega projekta je v sodelovanju z vsemi lokalnimi deležniki ter s pomočjo natečaja, pridobiti idejno rešitev za ureditev prostora pod Belvederjem v Občini Izola, ki predstavlja eno od vstopnih točk v park iz izolske strani. Krajinski park Strunjan je park, ki ga obišče letno najmanj 300.000 obiskovalcev. Gre za odprto območje, ki ima več različnih vstopnih točk tako iz kopnega kot iz morja. Tekom projekta si želimo ugotoviti bolj natančno število obiskovalcev, določiti območja, kjer je pritisk na naravo največji in izdelati strategijo za zmanjšanje pritiska na naravo.

Projekt traja 3 leta. Vrednost celotnega projekta je 3.212.264,17 EUR; slovenskima partnerjema je namenjenih 431.700,00 EUR.

S pridobitvijo omenjenega projekta, se vsebinsko nadaljuje že uspešno zaključen projekt SHAPE – Shaping an Holistic Approach to Protect the Adriatic Environment between coast and sea (sofinanciran iz programa IPA Adriatic). Tako kot se ja na podlagi projekta SHAPE oblikovala tudi rešitev ureditve ribiškega pristanišča v Strunjanu ter poti po parku, tako se v pridobljenem projektu CEET načrtuje trajnostna ureditev izolskega območja pod Belvederjem.

V projektu, ki se bo pričel izvajati junija 2017, se bo torej izvedlo pilotni ukrep, osredotočen na valorizacijo območja med urbanim in naravnim oziroma zavarovanim območjem ob morju, v jadransko-jonski regiji. Na mejnem območju pod Belvederjem je cilj razviti model sodelovanja pri oblikovanju prostorskih rešitev območja z avtentično infrastrukturo, podprto z izobraževalno in interpretativno vsebino, kar bo nudilo tudi priložnost dolgoročnega sodelovanja z lokalnimi turističnimi deležniki. Javni zavod je v sodelovanju z Občino Izola prijavil več projektov na tem območju, kot je primer projekta z naslovom Green bay parks, ki ureja območje t.i. belvederskih teras.

Prav projektno sodelovanje med Javnim zavodom Krajinski park Strunjan in parkovno lokalno skupnostjo kot je Občina Izola, omogoča izvedbo večjih projektov in prinaša lokalnim skupnostim dodatne razvojne priložnosti prav zaradi zavarovanega območja. Praksa tesnega sodelovanja tako z občinami kot s krajevnimi skupnostmi je zato bistvena za varstvo narave in razvoj območja.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< marec 2019 >
POTOSRČEPESONE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

24. april 2019
Marjetka Popovski – Koncert partizanskih pesmi

MARJETKA POPOVSKI in Spremljevalna skupina Posvečeno Dnevu ...