Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

27. oktobra 2017
Šared korak bliže gradnji komunalne infrastrukture

Na včerajšnji 23. redni seji Občinskega sveta Občine Izola so se svetniki seznanili z aktivnostmi, ki jih Občina izvaja na območju Šareda in razsežnostmi posledic nedeljskega neurja. Sprejeli so nov odlok, ki celovito ureja problematiko oglaševanja na površinah v lasti ali upravljanju Občine ter potrdili ustanovitev neodplačne stavbne pravice  v korist Zavoda InnoRenew Coe in s tem omogočili nadaljevanje postopkov prostorskega umeščanja centra lesne odličnosti na območje Univerzitetnega kampusa Livade. Direktor občinske uprave je predstavil pridobitev dopolnitve voznih redov avtobusnih prevozov na relaciji Izola – bolnišnica.

Uvodoma je župan predstavil razsežnosti posledic nedeljske ujme in oceno škode, ki jo je povzročila velika količina padavin s točo v zelo kratkem času ter se še enkrat zahvalil vsem sodelujočim, ki so pomagali pri odpravljanju posledic.

Svetniki so potrdili uradni prečiščeni besedili Odloka o ustanovitvi javnega vzgojno izobraževalnega zavoda Osnovna šola Livade Izola in Odloka o ustanovitvi javnega vzgojno izobraževalnega zavoda Osnovna šola Vojke Šmuc Izola.

V drugi obravnavi je občinski svet sprejel Odlok o pogrebni in pokopališki dejavnosti, ki določa način, predmet, območje in pogoje za izvajanje gospodarske javne službe na področju opravljanja pogrebne in pokopališke dejavnosti.

S sprejetjem Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje naselja Šared leta 2014 so se na območju naselja povečale aktivnosti pri pridobivanju dovoljenj za gradnjo in izvajanje drugih posegov v prostor. Zaradi očitnih napak v odloku in grafičnih načrtih, ki otežujejo tolmačenje dokumenta in s tem pridobivanje gradbenih dovoljenj, so bile napake zunanjega pripravljavca dokumenta odpravljene, svetniki pa so po skrajšanem postopku potrdili popravljen odlok.

Poenostavljeno in poenoteno obračunavanje takse

V drugi obravnavi je bil sprejet nov Odlok o taksi za oglaševanje prodaje blaga in storitev v Občini Izola, s katerim želi Občina poenostaviti in poenotiti obračunavanje takse po področjih ter za vse taksne predmete enako, ne glede na to ali gre za pano, tendo, zastavo, svetlobni napis ali steber. Za manjše objekte se taksna obveznost zniža, za velike pa nekoliko poveča. »Spodbujamo manjše oblike oglaševanja, z manjšim vplivom na prostor in okolje, » je poudaril mag. Marko Starman, vodja Urada za upravljanje z občinskim premoženjem.

Šared korak bliže gradnji komunalne infrastrukture

Župan in pristojne strokovne službe so na seji občinskega sveta predstavili aktivnosti, ki jih Občina Izola izvaja na območju Šareda. Ocenjena vrednost izvedbenih del za prvo fazo komunalnega opremljanja, vključno z nakupom zemljišč in izgradnjo zbirnega fekalnega  kanala Izola – Šared je 4,2 milijona evrov. V skladu z razpoložljivimi sredstvi bo Občina pristopila najprej k ureditvi zbirnega fekalnega kanala Šared-Izola in delni izvedbi opremljanja na območju Šareda, kjer bodo nakupi zemljišč zaključeni. Še v tem letu bo objavljen javni razpis, s katerim bo Občina Izola iskala najugodnejšega izvajalca za delno izvedbo prve faze, za katero je na voljo 1,5 milijona evrov. V tej vsoti so všteti odkupi zemljišč za razpisano fazo del, ki so predpogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo komunalne infrastrukture. Izvajalec del bo predvidoma izbran do decembra, dela pa se bodo začela izvajati po pridobitvi pravnomočnega gradbenega dovoljenja.

Center lesne odličnosti InnoRenew CoE prihaja v Livade

Občinski svetniki so na včerajšnji seji potrdili neodplačno ustanovitev stavbne pravice v korist zavoda InnoRenew na delu območja Univerzitetnega kampusa Livade in s tem omogočili nadaljevanje postopkov prostorskega umeščanja raziskovalnega centra na območje. Gre za raziskovalni center za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja, s  poudarkom na razvoju inovacij relevantnih za industrijo. Nudil bo podporo podjetjem pri implementaciji raziskovalnih in razvojnih inovacij ter se povezoval s pripravljavci javnih politik, da bi spodbujali in podpirali podjetja in raziskave v gozdno-lesnem sektorju. Center bo večnadstropni in največji leseni objekt v Sloveniji, ki bo imel tudi širši pomen za javnost. Predstavljal bo nov razvojni potencial za občino Izola, kot tudi za širšo regijo.

Svetniki so v nadaljevanju potrdili več pravnih poslov razpolaganja z nepremičnim premoženjem, med drugim tudi prodajo prostorov nekdanjega vrtca na Drevoredu 1. maja, ki bo prodan na dražbi.

S 1. novembrom dodatni avtobusni prevozi

Pred zaključkom seje je mag. Marko Unterlechner, direktor občinske uprave podal spodbudno informacijo o dopolnitvi voznih redov avtobusnih prevozov na relaciji Izola – bolnišnica. S 1. novembrom bo namreč uvedenih šest novih avtobusnih voženj, ki bodo vsak dan povezovale center Izole z bolnišnico, vse do 20. ure. Že nekaj časa pa avtobusi znova ustavljajo na avtobusnem postajališču ob izolski stari reševalni postaji.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< maj 2019 >
PO TO SR ČE PE SO NE
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

NOVO NA PORTALU

24. maja 2019
Kmalu začetek del izgradnje kanalizacijskega omrežja med Izolo in Šaredom

Občina Izola je konec meseca aprila prejela gradbeno dovoljenje za izgr...