Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

30. junija 2016
Spodbujanje razvoja gospodarstva: Občina Izola bo uredila dve poslovni coni

Na 13. redni seji Občinskega sveta Občine Izola so svetniki v prvi obravnavi sprejeli dopolnjene osnutke sprememb Odloka o ureditvenem načrtu Korte, Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območje »Oprema« in Odloka o zazidalnem načrtu Kajuhova-Hudournik Morer, ki bodo v kratkem tudi javno razgrnjeni.

Občina Izola je po sporazumu, ki ga je julija lani sklenila z Istrabenzom, in po plačilu nekaj več kot 200.000 evrov za izbris hipotek, pridobila možnost za ureditev območja Kajuhova-Hudournik Morer v izolski industrijski coni. Na tem območju bo urejenih pet novih gradbenih parcel, ki bodo namenjene poslovno-storitveni dejavnosti. »Z obstoječimi lastniki na tem območju smo se že pogovarjali in so bili tudi vključeni v samo pripravo osnutka, skozi javno razgrnitev pa pričakujemo, da bomo našli tisti pravi interes za območje,« je povedal župan Igor Kolenc.

S pridobitvijo obalne ceste, maja lani, se je pokazala možnost za ureditev še enega območja (PUP Oprema). Tudi tu bo predvidoma urejenih pet novih gradbenih parcel. Hkrati pa bo obstoječe objekte na območju možno nekoliko povečati. Za območje se trenutno čaka še pozitivno mnenje na okoljsko poročilo s strani Ministrstva za okolje in prostor. »Obe predstavljeni območji sta za razvoj gospodarstva v občini izjemno pomembni, saj gre za ena redkih stavbnih zemljišč v Izoli, ki so v lasti občine,« je poudaril predstavnik Odbora za okolje in prostor Aleksej Skok. Oba odloka sta bila soglasno sprejeta.

S spremembo in dopolnitvijo UN Korte se poleg zgostitve pozidave na posamičnih parcelah, omogoči novogradnje na dodatnem območju, ki je bilo do sedaj rezervirano kot potencialni prostor za nadaljnjo pozidavo in razvoj komplementarnih dejavnosti naselja. S spremembami in dopolnitvami načrta pa se ne posega na območja zelenih površin.

Na seji so občinski svetniki sprejeli nov cenik za pogrebne dejavnosti in najemnino grobnih prostorov ter nov cenik za komunalne, ribiške in gospodarske priveze. Zbrana sredstva, tako s prvim kot drugim ukrepom, bodo porabljena za obnovo dotrajane komunalne infrastrukture. Po besedah direktorja izolskega komunalnega podjetja je ukrep nujen, saj so določene investicije, tako na področju pristaniške kot pokopališke dejavnosti, prepotrebne in bodo lahko sanirane le s tovrstnimi namenskimi sredstvi. Bele je izpostavil obnovo pokopališke kapelice, vhodne veže, tlakov in sanacijo zidov. Na očitke, da Komunala Izola ne išče zunanjih virov financiranja, je Bele svetnike opomnil na razširitev pokopališča v Kortah, ki je bila izvedena s pomočjo evropskih sredstev, in hkrati poudaril, da se tudi v tem obdobju iščejo sredstva za obnovo spomeniško zaščitene vežice na pokopališču v mestu. S sprejetim cenikom za občinsko pristanišče se bo uredil sistem financiranja skozi amortizacijo, kar je bil tudi namen same spremembe. V pristanišču je sicer obnove najprej potreben mandrač. Nadalje bosta sanirana tudi mali in carinski pomol. Z novim ukrepom so v prvi vrsti ločeni ceniki za priveze, kar pomeni, da bo za ribiške priveze veljal en, za komunalne drugi, za gospodarske priveze pa tretji cenik.

Svetniki so sprejeli še predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja o podelitvi občinske nagrade za leto 2016. Ta bo posthumno podeljena izolskemu slikarju, kiparju in grafiku Marjanu Motohu. Občina bo finančna sredstva v višini 2.100 evrov bruto namenila za evidentiranje kulturne dediščine umetnika in njeno predstavitev. Da bo zlato občinsko priznanje, ob 70. obletnici uspešnega delovanja, podeljeno OŠ Vojke Šmuc, pa so svetniki odločili že na prejšnji seji.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< junij 2019 >
PO TO SR ČE PE SO NE
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       

NOVO NA PORTALU

24. junija 2019
Požarna ogroženost naravnega okolja

Uprava RS za zaščito in reševanje od jutri, 25. junija razglaša za v...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Velit voluptas adipisci deleniti perferendis, nulla facere odio, illo hic labore ipsam repellat officia deserunt esse nobis non suscipit. Maiores, obcaecati doloremque?


×