Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

27. novembra 2015
Sprejet Odlok o občinskem pristanišču in Rebalans proračuna za leto 2015

Na včerajšnji 7. redni seji Občinskega sveta Občine Izola so se svetniki najprej podrobneje seznanili s problematiko zaustavitve gradnje krožišča ob Industrijski cesti. Nadalje so sprejeli Odlok o občinskem pristanišču in predlog Rebalansa proračuna Občine Izola za leto 2015. 

Najprej je bila na seji Občinskega sveta svetnikom podana informacija o gradnji in zaustavitvi gradnje krožišča ob Industrijski cesti. Vodja urada za gospodarstvo, investicije in komunalni razvoj, Tomaž Umek, je svetnikom podrobno predstavil kronološki potek dogajanj na področju vpadnice in krožišča pri Komunali Izola s treh vidikov: pravnega, tehničnega in postopkovnega, s čimer je pojasnil zakaj je prišlo do neljube situacije ustavitve del na območju v juliju letos. Spremenjeno gradbeno dovoljenje za vpadnico je sicer bilo pridobljeno 8. septembra 2015. Občina Izola je na upravno enoto podala tudi vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja za manjše krožišče pri Komunali Izola, ki ga je sicer želela urediti v sklopu vzdrževalnih del v javno korist. Na tem območju, ki je premoženjsko-pravno neurejeno, so stranski udeleženci (večinoma obrtniki) zahtevali nemoten dostop. Zato je občina prevzela vlogo mediatorja in z Mercatorjem sklenila služnostno pogodbo ter pridobila izjavo o nemotenem in brezpogojnem dostopu do območja pri manjšem krožišču (pri Komunali), s čimer je ugodila zahtevam lastnikov. Svetniki so se želeli seznaniti s končnim rokom zaključka del, na kar jim je župan Igor Kolenc odgovoril, da je sedaj zadeva v rokah stranskih udeležencev – 32 lastnikov območja. Ti imajo namreč pravico, da se pritožijo na novo gradbeno dovoljenje, kar bi povzročilo zamik pri nadaljevanju projekta. Gradbenih del je sicer še za približno mesec dni.

V drugi obravnavi je bil sprejet Odlok o občinskem pristanišču. Od prve obravnave (23. aprila 2015) je bil odlok dopolnjen s pripombami upravljavca (Komunale Izola) odborov in svetniških skupin. Na temo odloka je Občina Izola izpeljala tudi veliko število delavnih in usklajevalnih sestankov s Komunalo Izola, kjer so bili nekateri členi podrobneje definirani in usklajeni. Največ časa so svetniki namenili razpravi o amandmaju, ki bi tudi po letu 2021 (po izteku evropske pogodbe) na glavnem pomolu občinskega pristanišča prednost omogočal ribiškim barkam. Nadalje so bili sprejeti vsi predlagani amandmaji župana in svetniških strank, ki pa vsebinsko nimajo vpliva na odlok, saj zgolj dodatno pojasnjujejo nekatere člene in določila.

Sprejet je bil tudi predlog Rebalansa proračuna Občine Izola za leto 2015. Iz rebalansa je razvidno, da so se zaradi zaostrenih javnofinančnih okoliščin in zmanjšanja prihodkov v Občini Izola odhodki znižali za 1,5 mio evrov, za kolikor so se znižali tudi planirani prihodki. Glavnina znižanja je na področju investicij, kljub temu pa se nekatere postavke (transferji s področja sociale) še povišujejo, kar odraža splošno socialno sliko. K neplačanim obveznostim je v največji meri prispevala nedorečena povprečnina in neplačilo NUSZ, saj iz tega naslova občina še ni prejela vseh planiranih sredstev. Nadalje je župan svetnike obvestil tudi o reviziji javnih zavodov iz katere je razvidno, da imajo ti za okoli 850.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki. »To sicer ne pomeni, da bo zavodom ta denar odvzet, pač pa bo v prihodnje moral biti porabljen za njihove tekoče zadeve in projekte, saj ni namen, da v teh časih zavodom denar stoji na računih, občina pa jemlje kredite za poravnavo tekočih finančnih obveznosti,« je bil jasen župan Kolenc.

Na seji je bil s skrajšanim postopkom sprejet tudi predlog Odloka o spremembi Odloka o organizaciji in delovnem področju občinske uprave Izola, svetniki so potrdili prodaje treh nepremičnin. V zadnji točki pa so obravnavali razrešitev in imenovanje nadomestnega člana v Stanovanjsko komisijo. Na mesto Marike Jauševac, ki je podala odstopno izjavo, je bila imenovana Barbara Dobrila.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< maj 2019 >
PO TO SR ČE PE SO NE
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

NOVO NA PORTALU

24. maja 2019
Kmalu začetek del izgradnje kanalizacijskega omrežja med Izolo in Šaredom

Občina Izola je konec meseca aprila prejela gradbeno dovoljenje za izgr...