Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

10. novembra 2019
Izola partner pri kandidaturi štirih mest za evropsko prestolnico kulture

Župani štirih občin slovenske Istre so 5. julija 2019 podpisali pismo o nameri, ki je začetek skupne kandidature za Evropsko prestolnico kulture leta 2025. Štiri mesta se prijavljajo pod imenom Piran-Pirano 4 Istria 2025 z željo po skupni promociji kulturnih dejavnosti kot enotne čezmejne destinacije kulturnega turizma evropske razsežnosti.

Evropska prestolnica kulture (EPK) je najuspešnejša kulturna pobuda EU. Naziv, ki je bil od leta 1985 podeljen več kot 60 mestom, med njimi Atenam, Liverpoolu, Istanbulu, Firencam, Amsterdamu, Linzu, Vroclavu in mnogo drugim, je še vedno zelo priljubljen. Vsako leto nosita naziv dve evropski mesti iz različnih držav, ki postaneta tako svetilnika evropskega kulturnega dogajanja in sodelovanja.

K črtanju smeri plovbe kandidature so vabljeni tudi občani vseh štirih občin, s sodelovanjem pri različnih dejavnostih, kot so delavnice, izpolnjevanje anket, ipd. Vljudno vas vabimo, da spremljate našo spletno stran, na vstopu katere najdete bener, ki vas bo ob kliku popeljal do najnvejših informacij o dogajanju v postopku kandidature. Aktualne objave bodo vidne tudi na občinski facebook strani.

Postopek izbora

EPK spodbuja kulturno raznolikost in uveljavlja princip svobodnega ter demokratičnega dostopa do vseh oblik umetniškega in kulturnega izražanja.  Kandidaturni proces je dolg in izredno zahteven. Ne zajema samo izbor infrastrukture in dogodkov, potrebno je ustvariti inovativen, raznolik in vključujoč program, ki sloni na smiselno povezanih konceptih in trajnostnih strategijah za urbani razvoj. Program EPK-ja spodbuja večje družbeno vključevanje in mednarodno prepoznavnost. Uspešnost kandidature in programa, ki jih zainteresirana mesta oddajo 5 let pred podelitvijo naziva, oceni mednarodna komisija.

Evropski prestolnici kulture sta formalno imenovani štiri leta pred pričetkom mandata, saj je to obdobje namenjeno načrtovanju in pripravam. Ob koncu tega obdobja se Mednarodni odbor odloči, ali bo mesto prejelo nagrado Meline Merkouri v višini 1,5 mio EUR iz sklada Ustvarjalna Evropa. Letos sta Evropski prestolnici kulture postali Plovdiv (Bolgarija) in Matera (Italija), v naslednjih letih pa bodo naziv nosile:

2020 – Reka (Hrvaška) in Galway (Irska);

2021 – Timișoara (Romunija), Elefsina (Grčija) in Novi Sad (Srbija, kandidatka članica);

2022 – Kaunas (Litva) in Esch (Luksemburg);

Leta 2025 bosta Slovenija in Nemčija dobili naziv Evropske prestolnice kulture.Med slovenskimi mesti je ta naziv leta 2012 nosil Maribor. 

NOVO NA PORTALU

29. maj 2020
Zajec Jojo / Jojo Rabbit

Vabljeni na drugi večer filmskega sklopa v Letnem kinu Arrigoni, ko bo na sporedu z oskarjem nagrajena zgodovinska parodija


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!