Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

29. oktobra 2018
V Izoli dobra napoved za krompirjeve počitnice

Sončnemu poletju, ki si ga bomo zapomnili tudi po rekordni statistiki, sta sledila še sončni september in oktober. V teh dneh pa počasi vstopamo v umirjeno jesen, ki predstavlja predvsem čas za sprostitev, uživanje v naravi in odlični kulinariki. V Izoli za krompirjeve počitnice pričakujemo dober obisk.

Zelo dobro obiskan september

Podatki za mesec september so zelo dobri in pričajo o odličnem podaljšanju glavne turistične sezone. Obiskalo nas je 13.878 gostov, ki so skupaj opravili 50.993 nočitev. V primerjavi s preteklim letom to predstavlja 50 % povečanje števila gostov in skoraj 50 % povečanje opravljenih nočitev. Septembra je pri nas prenočevalo v povprečju 23 % več hotelskih gostov, 14 % več gostov je obiskalo gostišča, zaradi ugodnega vremena pa je še posebej narasel indeks v izolskih kampih (več kot 50 %).

Napoved za krompirjeve počitnice

Tudi med krompirjevimi počitnicami v Izoli pričakujemo dobro zasedenost. Hoteli so namreč v za čas jesenskih počitnic pripravili različne ponudbe aranžmajev s poudarkom na družinskih doživetjih. V hotelu Delfin npr. ni več možno dobiti prazne sobe, prav tako sta oba vikenda polno zasedena v San Simonu, kjer sicer med tednom beležijo okoli 80 % zasedenost. Na Belvederju (Belvedere Vile in Cliff) se zasedenost giblje med 60 in 90 %, v hotelu Marina pa okoli 40 %, vendar ta hotel v prvi vrsti ni namenjen družinam, večino rezervacij pa navadno beležijo »last minute«. Tudi letos bo v tem obdobju v Izoli največ domačih gostov, so pa rezervacije potrjene tudi s strani tujih. V hotelih Belvedere imajo npr. kar nekaj rezervacij s strani madžarskih gostov, hoteli Bernardin pa beležijo največ avstrijskih in nemških, ki jim sledijo italijanski. Vsem, ki bi radi preživeli nepozabne počitnice v malem mediteranskem mestecu, svetujemo, da pohitijo z rezervacijo.

Kaj preživeti počitnice v Izoli?

V času krompirjevih počitnic bo v Izoli potekala kulinarična akcija Dnevi domačih školjk, ki je del projekta Kilometer nič, s katerim v izbranih izolskih lokalih zagotavljamo avtohtono in avtentično ponudbo okolja. Od 22. oktobra pa do 4. novembra na izolskih krožnikih kraljujejo različne vrste domačih školjk: mušole, pedoči, dondole in ostrige. Posebne specialitete pripravlja 18 izolskih gostincev iz mesta in podeželja.

Gostom, ki prihajajo v Izolo svetujemo, da se pobližje spoznajo z morsko dediščino, ki je na ogled skoraj na vsakem koraku: od arheološkega parka v Simonovem zalivu, do barke Biser – zadnje ribiške barke v floti nekdanjega Delamarisa, pa vse do mandrača – nekdanjega ribiškega pristanišča ter svetilnika, kjer se odpre čudovit pogled na Alpe in tržaški zaliv. Priporočamo tudi obisk izolskega muzeja, Izolane – hiše morja, kjer lahko obiskovalci odkrivajo zgodovino mesta. Prav tako lahko s 3D VR očali »poletijo« nad Izolo ter prisluhnejo zgodbam mesta in podeželja. Najmlajši pa se lahko preizkusijo v ribarjenju – v muzeju je namreč postavljena tudi interaktivna video igrica Lovimo z Bepijem.

Toplo jesensko vreme je prav tako idealno za kolesarjenje. Obiskovalce tudi v prihodnjem tednu na izlet vabi Parenzana – pot zdravja in prijateljstva. Tudi območje nekdanje obalne ceste med Izolo in Koprom postaja vedno bolj priljubljena rekreativna točka, ki ponuja čudovite poglede na odprto morje. V  neokrnjeni naravi bodo obiskovalci lahko uživali tudi v Krajinskem parku Strunjan ali pa na kakšni od pohodnih poti po podeželju. Tistim pa, ki si želijo zgolj sprostitve, svetujemo obisk centrov dobrega počutja v San Simonu ali na Belvederju.

 

 

NOVO NA PORTALU

17. maja 2019
Izola je bogatejša za novo središče izmenjav in zelenih dobrih praks

Javno podjetje Komunala Izola d. o. o. je s partnerji projekta Uporabni ...