Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

13. februarja 2017
V Izoli skrbimo za šport in športnike

V občini Izola deluje javni zavod Center za kulturo, šport in prireditve (CKŠP Izola), ki je 100 % financiran s strani Občine Izola, njegova primarna naloga pa je, da skrbi za področje kulture, športa in prireditev. To pomeni, da so vse aktivnosti, ki jih javni zavod izvaja, financirane s strani občine. V letošnjem letu znašajo sredstva za tekoče delovanje in investicije v šport skoraj milijon evrov, t.j. 931.244 evrov.

Občina Izola si na različne načine prizadeva k spodbujanju zdravega načina življenja za vse generacije, za kar pa je ključno prav športno udejstvovanje. V Izoli imamo kar 11 otroških igrišč, ki krepijo in spodbujajo otrokove gibalne sposobnosti. Mladostniki in odrasli lahko prosti čas preživljajo v rekreacijskem parku Livade, vadbene postaje pa so nameščene tudi vzdolž kolesarke poti po sledeh bivše železnice Parenzane. Omenjena trasa ponuja možnost športnega udejstvovanja in je primerna tako za sprehajanje kot tek in kolesarjenje. V tem letu bo občina dodatno uredila še nekatere kolesarske poti, saj je to eden izmed ciljev na poti k trajnostno usmerjeni mobilnosti, ki prav tako vpliva na boljšo kakovost bivanja. Dodano vrednost predstavlja tudi kolesarski park – Bike park Izola, kamor zahaja vedno več mladih in otrok. V preteklih letih je Občina Izola investirala v večje projekte na področju športa, kot so umetna trava na stadionu, izgradnja rekreacijskega parka Livade, zato v letošnjem letu večjih investicij s tega področja ne načrtuje, saj bodo te usmerjene predvsem v šolstvo in infrastrukturo. Vseeno pa imamo v proračunu že planirana sredstva za prvo fazo ureditve športnega parka na Maliji, za projekte izgradnje dvorane za namizni tenis in za dodatno zaščito balinišča v Arrigoniju. Hkrati Občina preko CKŠP Izola redno skrbi za vzdrževanje in sanacijo vseh športnih objektov.

Občina je v lanskem letu sofinancirala 29 športnih društev in pa Športno zvezo Izola. Zveza in društva se vsako leto jeseni predstavljajo občanom v okviru prireditve Športajte z nami!. Lani je 470 ur programov na 21 športnih objektih brezplačno ponudilo kar 22 izolskih športnih društev. Občina prav tako podpira številne manjše in večje športne prireditve. Tako se v Izoli vsako leto odvije kolesarska dirka Velika nagrada Izole, tekaška dogodka Istrski maraton in Martinov tek, jadralna regata Spring Cup, Obalni kolesarski maraton ipd. Vsi športniki, ki so dosegli pomembne rezultate, pa vsako leto dobijo tudi priznanja na prireditvi Športnik leta, ki se bo odvila ravno v tem tednu. Tudi to je eden od načinov, da se športnikom izkaže spoštovanje in podporo. Občina namreč vse športnike obravnava enakovredno. Športnike tudi (večkrat) predstavimo v občinskem glasilu, redno spremljamo njihove rezultate, njihove zgodbe delimo na družbenih omrežjih itd.

Občina Izola sofinancira tudi delovanje športnih društev. Tako je v proračunu za leto 2017 planiranih 409.344 evrov, kar pomeni, da sredstva ostajajo na enakem nivoju kot pretekla leta. Za delovanje v ligah, v profesionalnem športu, na olimpijadah ipd., pa skrbijo športne zveze in olimpijski sklad. Občina sicer tudi na tem področju pomaga znotraj lastnih zmožnosti, tako moralno kot na druge načine (nudi ugodnosti, spodbuja dodatno financiranje itd.).

Vsi dogodki, ki se odvijajo v občini – tako športni, kot kulturni, glasbeni, turistični – so na takšen ali drugačen način podprti s strani občine. Občina jih sofinancira preko razpisov, preko javnega zavoda (CKŠP Izola), preko direktnih dotacij ipd. V lanskem letu smo tako za vse prireditve namenili skupaj dobrih 200 tisoč evrov. Veseli december je bil namenjen predvsem našim najmlajšim, ki so se v medgeneracijskem druženju predstavili v parku Pietro Coppo. Program se je nadaljeval tudi na Manziolijevem trgu, kjer so se odvile otroške predstave in koncerti. Res je, da ni bilo organizirane nobene večje oz. turistično obarvane prireditve, pač pa je bil program namenjen izključno našim občanom. Tudi sicer je Izola bolj usmerjena v organizacijo manjših, kvalitetnih dogodkov in se ne osredotoča na organizacijo masovnih prireditev.

Oglaševanje dogodkov sosednjih občin je potekalo v skladu z dogovorom s sosednjimi občinami oz. turističnimi združenji. Ta si namreč prizadevajo, da bi se slovenska Istra promovirala kot enovita destinacija. V ta namen smo v sodelovanju začeli z manjšimi koraki, ki peljejo v to smer. Tako je letos npr. vsaka občina v prednovoletnem času oglaševala še po en dogodek vsake sosednje občine. S podobno prakso in novimi koraki, ki nas bodo še bolj povezali, bomo občine in turistična združenja nadaljevali tudi v prihodnje.

 

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< marec 2019 >
POTOSRČEPESONE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

20. marca 2019
S pridobljenimi sredstvi bodo v izolskem domu upokojencev olajšali življenje starejših in njihovih skrbnikov