Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

4. avgusta 2016
V Izoli zadovoljni s turističnim obiskom

V mesecu juliju je bilo v izolskih nastanitvenih zmogljivostih realiziranih okoli 67.000 nočitev, kar predstavlja 3 % rast glede na lansko leto. Na Turističnem združenju so prav tako optimistični glede nadaljevanja sezone in pričakujejo povečan obisk tudi v avgustu.  

59 % nočitev v mesecu juliju je bilo realiziranih v hotelih, 9 % v hostlih, 11 % v zasebni nastanitvi in 21 % v kampih. Po strukturi nacionalnosti je bilo 56 % domačih gostov, 44 % pa tujih gostov. Povprečna doba bivanja je bila pri domačih gostih 5 dni medtem, ko so tuji gosti prebivali pri nas v povprečju 4 dni. Med tujimi gosti so na prvem mestu nemški gostje, sledijo avstrijski, belgijski in italijanski sosedje. »V letošnji sezoni opažamo velik porast dnevnih gostov, ki prihajajo k nam na plažo, v restavracije ali pa preprosto aktivno preživijo dan v mestu in zaledju,« je povedal direktor Turističnega združenja Dean Kocjančič. Po dosedanjih rezervacijah sicer na Turističnem združenju ocenjujejo, da se bo uspešen začetek sezone nadaljeval tudi avgusta.

»Tudi podatki za prvih sedem mesecev leta 2016, z realizacijo 171.000 nočitev, kažejo, da smo za odtenek izboljšali lanskoletne rezultate,« pove Kocjančič. Rast obiska je bila zabeležena predvsem v hotelih, hostlih in zasebni nastanitvi medtem, ko je bil v kampih obisk nekoliko nižji. Od januarja do julija predstavljajo v Izoli domači gostje 60 % vseh nočitev, tuji pa 40 %. Avstrija, Nemčija, Belgija in Italija tako ostajajo najpomembnejša tuja emitivna tržišča.

O novostih sezone je Kocjančič še povedal: »Izpostavili bi precejšnja vlaganja naših ponudnikov v dvig kakovosti nastanitvenih in gostinskih zmogljivosti. Veliko je bilo storjenega tudi na področju animacije. Posebej bi izpostavili otvoritev dveh interpretacijskih centrov v sklopu projekta Male barke. Na dveh lokacijah predstavljamo ladjedelniško, ribiško in pomorsko tradicijo severnega Jadrana.« Letos pa se po Izoli »sprehajajo« tudi turistični informatorji na terenu, s čimer si na združenju prizadevajo približati turistične informacije vsem obiskovalcem.

Avgusta se nadaljuje pestro dogajanje

Filmofili bodo lahko tudi v avgustu uživali ob gledanju filmov pod zvezdami v Letnem kinu Arrigoni. Vsako sredo dopoldne bodo najmlajši raziskovali in ustvarjali na arheoloških delavnicah v Arheološkem parku Simonov zaliv kjer lahko poleg sledov preteklosti obiskovalci odkrijejo in preberejo knjigo med oljkami. Na domači tržnici »Ruba sz moje njive«, v Drevoredu 1.maja, pa vsako soboto dopoldne ponujajo lokalno pridelane dobrote.

V San Simonu bodo tudi ta mesec poskrbeli za pestro dogajanje na plaži. Najbolj aktivni se bodo lahko preizkusili v raznovrstnih vodnih športih, najmlajši pa bodo uživali v otroški animaciji.

5. avgusta bo v sklopu večerov Izola pod volti zaživel volt na Alietovi ulici z glasbo Enza Hrovatina. Na lokaciji letnega kina Arrigoni bo 14. avgusta s skupino Zoran Čalić band nastopil kitarist najbolj znanega hrvaškega R’n’R benda Majke. 18. avgusta bo na Manziolijevem trgu 10. obletnico delovanja obeležila skupina Jazzlessness. Dan po tem pa sledi največji izolski praznik – Ribiški praznik. O datumu prvega Ribiškega praznika ni arhivskega gradiva, po pričevanju še živečih Izolanov pa je prireditev stara že več kot 50 let. Podobna prireditev naj bi potekala že med obema vojnama, sicer v nekoliko okrnjeni obliki, na Manziolijevem trgu. Med morskimi jedmi nas bo letos Na Lonki in Velikem trgu spremljala glasba Primorskih fantov, Rudija Bučarja in Istrabenda XL ter zasedb Ne me jugat in Gustafi.  Prizorišča bodo povezale številne stojnice s pestro ponudbo morskih in drugih dobrot ter izdelkov. Sobotno dopoldne bo tradicionalno športno z nepogrešljivim krstom mladih jadralcev in veslačev.  V sklopu praznika bo v petek, 19. avgusta, ob 10.00 uri, otvoritev interpretacijskega centra v San Simonu, kjer bo na ogled postavljena restavrirana ribiška barka Biser. Med 25. in 27. avgustom se v Hangar bar vrača tretja edicija Blues’n’Rock festa. Tudi letos so organizatorji pripravili odličen program, ki ponuja kvalitetno blues in rock glasbo. V sklopu glasbenega festivala se bo ponovno odvil tudi Izola beer fest, ki so ga že lani pripravili v sodelovanju s hotelom Delfin in se bo glasbenemu festivalu priključil zadnji dan. Avgust se bo zaključil z MUSICO CREATIVO; na Lonki se bodo dopoldne predstavili udeleženci poletnega godbenega tabora, ob 19.uri pa bosta na Manziolijevem trgu zaigrala Pihalni orkester Izola in Pihalni orkester Tolentino (Italija).

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< december 2018 >
POTOSRČEPESONE
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

NOVO NA PORTALU

12. december 2018
Delavnica izdelave novoletnih voščilnic

Društvo Cetore v sredo, 12.12.2018 ob 17:00 organizira delavnico izdelave novol...