Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

18. oktobra 2019
V Kortah obeležili 200. obletnico delovanja prve slovenske šole v Istri

V Kortah je bil današnji petek praznični dan, saj so obeležili 200. obletnico prve slovenske ljudske šole na območju slovenske Istre in ob podružnični šoli OŠ Vojke Šmuc odprli nov prizidek. Šola v Kortah velja za kakovostno šolo, ki je tesno povezana z življenjem v kraju, ima pa tudi izjemno zgodovinsko vrednost.

Petje, ples, ljudski godci, izštevanke, video in skeči s prikazom, kako je življenje v osnovni šoli v Kortah potekalo nekoč, so dvorano zadružnega doma napolnili do zadnjega kotička Na proslavi so sodelovali številni nekdanji učenci šole, danes krajani izolskega podeželja. Slovesnosti se je udeležil tudi Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, ki je ravnateljici osnovne šole Vojke Šmuc Ireni Sivki Horvat izročil posebno priznanje z zahvalo podružnični šoli v Kortah ob 200. obletnici delovanja, za dragoceno vzgojno-izobraževalno poslanstvo in pomembno vlogo v osrčju lokalne skupnosti. Vse otroke iz Kort pa je Pahor povabil na obisk v predsedniško palačo.

Skozi dvestoletno zgodovino se je šola spopadala z različnimi izzivi, bili so časi, ko je bilo otrok veliko in tudi, ko je bilo otrok malo, kar je pod vprašaj postavilo obstoj šole. Ves čas pa so ohranjali ljubezen do slovenskega jezika, še posebej v temnih časih zgodovine.

Lep jubilej, 25. rojstni dan, letos praznuje tudi Kulturno društvo Korte, katerega ustanoviteljica je upokojena učiteljica Nada Morato. Društvo povezuje domačo župnijo in podružnično šolo, pod njegovim okriljem delujejo ženski pevski zbor, dramska in pritrkovalska skupina. Z vsem naštetim pa ohranja kulturno dediščino in veča prepoznavnost kraja.

Ob okroglem jubileju odprli nov prizidek k podružnični šoli

Občina Izola je med prioritetne projekte letošnjega leta uvrstila tudi izgradnjo prizidka k podružnični šoli v Kortah. Z dozidavo so razširjene prostorske zmogljivosti šole ter izboljšani pogoji dela za učitelje in učence. Izvajalec del, podjetje Adriaing, je v začetku junija pričel z gradbeno-obrtniškimi in instalacijskimi deli, sledila pa je dozidava objekta, izvedena s klasično gradnjo.

Leta 2012 je zaradi manjšega vpisa otrok šoli grozilo zaprtje, a se je s sofinanciranjem občinskih programov vendarle uspela obdržati. »Večletni trend povečevanja števila vpisanih otrok v oddelek vrtca Mavrica v Kortah in tamkajšnjo podružnično šolo je pomemben razlog, da smo zagotovili sredstva za dozidavo obstoječega objekta podružnične šole in projekt uvrstili med letošnje prednostne naloge. Zagotavljanje primernih pogojev za izobraževanje otrok ter delo učiteljev je med pomembnejšimi poslanstvi in zadovoljni smo, da bomo v podružnični šoli v Kortah ob njeni 200-letnici otrokom in zaposlenim omogočili boljše pogoje za delovanje,« je na slovesnosti povedal župan občine Izola Danilo Markočič.
Uspešno zaključen projekt je doprinesel k razširitvi prostorskih zmogljivosti in izboljšanju pogojev za delovanje tako v šoli kot v vrtcu. Junija lani je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, junija letos pa so stekla dela za dozidavo dveh učilnic za potrebe šole ter sanitarij za potrebe vrtca. Ena izmed obstoječih učilnic je bila v sklopu del preurejena v večnamenski prostor, ki ga bodo uporabljali tudi kot jedilnico.
Vrednost celotne investicije bo znašala dobrih 300.000 evrov proračunskih sredstev. Od tega so stroški gradnje novega prizidka, prevezave na obstoječi objekt in prilagoditev, ki so za to potrebne na obstoječem objektu, približno 240.000 evrov. Temu pa je treba prišteti še stroške projektne dokumentacije, nadzora, opreme v šoli in na igrišču, urejanja okolice in prilagoditve obstoječega objekta za pridobitev potrebnih upravnih dovoljenj. Občina je namreč v sklopu gradnje prizidka pridobila tudi uporabno dovoljenje za obstoječi objekt iz leta 1981.

Na sledeči povezavi si lahko ogledate video v katerem nastopajo sedanji in nekdanji učenci šole: https://youtu.be/5oLgBuA13Tg

Videoprodukcija: Kleva films

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< september 2020 >
PO TO SR ČE PE SO NE
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

NOVO NA PORTALU

24. september 2020
Kino v parku: Milost

Arnaud Desplechin / Francija / 2019 / 119 min / francoščina

Po resničnem zločinu pos...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!