Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

20. oktobra 2021
Vladni obisk zaobjel tudi Izolo

Vlada RS je včeraj obiskala Obalno-kraško regijo, ki jo sestavljajo občine slovenske Istre in Divača, Hrpelje-Kozina, Komen ter Sežana. Kazalniki razvitosti kažejo, da je v tem segmentu regija nad slovenskim povprečjem. Izstopa tudi po podpovprečni brezposelnosti, razmeroma nizki ogroženosti zaradi naravnih nesreč in visokem deležu prečiščenih odpadnih voda. Poleg osrednjeslovenske regije je edina z nadpovprečnim bruto domačim proizvodom na prebivalca in sledi osrednjeslovenski regiji tudi po produktivnosti, navajajo na Vladi.

V okviru delovnega posveta so občino Izola obiskali infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič, državni sekretar za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek ter državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte.

Z vodstvom Doma upokojencev Izola in predstavniki občine se je sestal državni sekretar Uršič. Pohvalil je dobro infrastrukturo za gibalno ovirane osebe v Izoli in soglašal s potrebo po izgradnji novega doma za starejše občane, ki bo ustrezal predpisanim evropskim standardom. Trenutno sta za novi objekt predvideni dve potencialni lokaciji, ob splošni bolnišnici in v Livadah, na območju nekdanjega kamnoloma.

Državni sekretar Dolinšek je obiskal osnovni šoli Vojke Šmuc in Livade. Pohvalil je inovativne učne pristope, ki se jih šole poslužujejo od obdobja pandemije, zlasti ureditev učilnice na prostem v sodelovanju s centrom odličnosti InnoRenew. Obenem je vodstvu šol predlagal pripravo vse potrebne dokumentacije za prijavo na razpise, preko katerih bi si lahko te v bodoče zagotovile dodatne finančne vire. Predstavniki občine so ga opozorili tudi na velik izziv, s katerim se soočajo na osnovni šoli z italijanskim učnim jezikom. V obstoječem učnem načrtu namreč nista enakovredno obravnavana oba uradna jezika.

Izolska bolnišnica je v sklopu vladnega obiska odprla nov center za hemodializo. Slovesnosti se je udeležila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. Center bo začel delovati v prvih novembrskih dneh. Naložba je stala 2,5 milijona evrov, denar pa je v celoti zagotovila bolnišnica z naslova nujnih investicij.

V nadaljevanju so župani vseh občin slovenske Istre in vodstvo Rižanskega vodovoda z okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom razpravljali o projektu vodooskrbe, ki naj bi bil izveden do leta 2027. Projekt akumulacije Suhorca je po ministrovem mnenju najprimernejši tako za dolgoročno oskrbo slovenske Istre s pitno vodo kakor tudi kot rezervni vodni vir kraškega zaledja.

Prisotni ministri in vsi župani Obalno-kraške regije so se nato sestali s predsednikom vlade. Izolski župan Danilo Markočič se je z Zvonkom Černačem, ministrom, pristojnim za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, dogovoril za skorajšnji delovni obisk v Izoli, katerega predmet bodo možnosti za zagotovitev finančnih sredstev, potrebnih za ureditev nekdanje obalne ceste. Dodatni vzvod za srečanje z ministrom je uspešno delovanje podporne točke za jadransko-jonsko regijo (EUSAIR Facility point).

Sledil je pogovor z mandatarjem. Izolski župan je izpostavil pomen izgradnje istrskega kulturnega centra, pri čemer sta poudarila njegov pomen za vso slovensko Istro in bližnje čezmejno območje tudi župana Občine Ankaran ter Mestne občine Koper. Predsednik vlade je podprl projekt in vprašal, ali je povezan z uveljavitvijo občinskega prostorskega načrta, čemur je Markočič pritrdil in dodal, da je to predpogoj za uresničitev projekta.

V popoldanskih urah je na Občini Izola potekal še delovni sestanek z infrastrukturnim ministrom Jernejem Vrtovcem. Vodstvo občine je izpostavilo potrebo po izgradnji hitre ceste Koper–Dragonja.

Koordinacija vseh županov istrskih občin P. I. K. A. je namreč soglasno zavrnila obstoječi Darsov predlog projekta gradnje hitre ceste Jagodje–Lucija in naročila izdelavo alternativne študije. Župani so izpostavili potrebo po čimprejšnji izgradnji hitre ceste Koper–Dragonja, da bi rešili degradacijo primestnega in tranzitnega pometa priobalnega območja v slovenski Istri. Z alternativno možnostjo snovalci projekta zagotavljajo nižje stroške investicije, krajši izvedbeni čas, ohranitev kmetijskih zemljišč ter nenazadnje bistveno prometno razbremenitev v času konic.

Ministrstvo trenutno izvaja preplastitev izolske obvoznice, do prihodnje turistične sezone pa bo uredilo tudi krožišče na Južni cesti – ob kampusu v Livadah.

Izpostavljen je bil še projekt ureditve podzemne garaže na Lonki s kapaciteto 400 parkirnih mest. V povezavi s tem bo potekal prihodnji teden sestanek na ministrstvu. Tretjino finančnih sredstev naj bi zagotovila občina, dve tretjini država.

Obisk regije je bil sklenjen z  javno tribuno, kjer so na aktualna vprašanja odgovarjali predsednik vlade Janez Janša, ministri ter državni sekretarji, ki so se udeležili delovnega posveta.

Fotografija: Vlada RS

 

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< november 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

NOVO NA PORTALU

28. november 2021
Ledeni otok: Malo Jači

Malo Jači je štiričlanska skupina iz obale in sicer iz Kopra, Kampela, Prad in Dvorov. Skupina izvaja zaenkrat le prired...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 040 202 762 (Klemen).


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!