Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

19. julija 2019
Z današnjim dnem veljajo ukrepi za zmanjšanje porabe pitne vode

Po podatkih Rižanskega vodovoda Koper je trenutna poraba vode glede na omejene razpoložljive količine pitne vode zmerna in obvladljiva. Se pa moramo zavedati, da smo tik pred vrhuncem poletne turistične sezone, ko se poraba vode, predvsem na račun večjega obiska, praviloma poveča. Prav tako vremenoslovci za naslednje dni napovedujejo povišanje temperatur in suho vreme, kar dodatno vpliva na povečanje porabe vode.

Glede na to, da v slovenski Istri že v naslednjih dneh pričakujemo povečan obisk turistov, so se župani štirih občin skupaj z Rižanskim vodovodom Koper odločili za uvedbo naslednjih varčevalnih ukrepov:

Občinska komunalna podjetja Marjetica Koper, Komunala Izola in Okolje Piran bodo pristopila k bolj racionalni porabi vode za izvajanje svoje dejavnosti. Zalivanje zelenic in drugih površin bo omejeno, in sicer enkrat do največ dvakrat na teden, kjer bo mogoče, bodo za zalivanje uporabili alternativne vodne vire. Prav tako bo omejeno tudi čiščenje ulic, cest in drugih javnih površin, za kar bodo podjetja uporabljala izključno alternativne vodne vire.Na javnih kopališčih in drugih površinah, ki jih upravljajo občinska komunalna podjetja, bo do nadaljnjega onemogočeno prhanje, k temu bodo pozvali tudi upravljavce drugih kopališč na tem območju. Ukrepi veljajo do preklica.

Župani ob tem pozivajo uporabnike k racionalni rabi vode in navajajo nekaj priporočil:

Pitno vodo uporabljajte le za najnujnejše namene, ki so osnova za življenje in delo.

Omejite zalivanje vrtov in zelenic, namakanje kmetijskih ali drugih površin.

Opustite dejavnosti pranja cest, ulic, dvorišč in avtomobilov, ki so velik porabnik vode.

Povečajte nadzor na internem vodovodnem omrežju in pomagajte preprečiti nekontrolirane izlive.

Upravljavca Rižanski vodovod Koper redno obveščajte o morebitnih okvarah in poškodbah na vodovodnem sistemu.

Župani še enkrat poudarjajo, da se bomo lahko le z zmerno porabo vode izognili nepotrebnim redukcijam, tudi v primeru onesnaženja vodnega vira. V nasprotnem primeru bodo občine morale uvesti bolj striktne ukrepe, ki predvidevajo prepoved uporabe pitne vode za določene namene.

Ob tem poudarjajo, da razpoložljive količine vode trenutno zadostujejo potrebam po oskrbi s pitno vodo in uporabnike prosijo, naj ne delajo nepotrebnih zalog. Voda, ki priteče iz pip je in bo ostala pitna.

Rezultati doslej preiskanih vzorcev vode iz izvira in rižanske podtalnice na prisotnost mineralnih olj ne kažejo onesnaženja. Oskrba s pitno vodo na celotnem območju obalnih občin je torej varna in pod nadzorom.

ARSO je poleg že vzpostavljenega monitoringa v začetku tedna začel izvajati dodatne meritve, in sicer na štirih opazovalnih vrtinah, z namenom, da bi ugotovil, kje dejansko se nahajajo največje koncentracije kerozina, kot tudi kako hitro se ta širi po podtalju.

Rižanski vodovod Koper pa glede na dogajanje in nove izsledke ves čas ažurno prilagaja vzorčenje in analizo vode na izviru Rižane in na črpališču Podračje na vodnjaku R-13 s ciljem, da bo zagotovljeno pravočasno in učinkovito ukrepanje v primeru, da bi kerozin dejansko dosegel vodni vir.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< februar 2020 >
PO TO SR ČE PE SO NE
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
       

NOVO NA PORTALU

28. marec 2020
Beatles Legendado (The Beatles tribute)

Na začetku svoje glasbene poti so igrali v manjših lokalih, predvsem pa na zab...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!