Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

12. februarja 2016
Za podjetništvo in razvojne projekte ADRION bo ustanovljen javni zavod

Na 9. redni seji Občinskega sveta Občine Izola so svetniki soglasno v prvi obravnavi sprejeli predlog Odloka o ustanovitvi Javnega zavoda za podjetništvo in razvojne projekte ADRION, ki je bil posredovan v 15-dnevno obravnavo. Svetniki so prav tako soglasno potrdili investicijski program prenove javne razsvetljave v občini Izola.

Svetniki so včeraj soglasno v prvi obravnavi sprejeli predlog Odloka o ustanovitvi Javnega zavoda za podjetništvo in razvojne projekte ADRION. Javni zavod bo ustanovljen z namenom povečanja učinkovitosti izvajanja razvojnih projektov z evropskimi sredstvi in ustvarjanja okolja, ki bo spodbudno za samozaposlitve ter zagon novih razvojnih projektov za občane. Zavod se ustanavlja za določen čas izvajanja projekta ADRION, z možnostjo podaljšanja pred iztekom projekta. Župan mag. Igor Kolenc je ob tem poudaril, da je pridobitev facility point-a oziroma podporne točke le prvi korak in da je želja občine »da bi v naslednji finančni perspektivi pridobili glavno pisarno, ki je sedaj locirana v sosednji Italiji«.

V prvih petih letih delovanja naj bi zavod dosegel tri poglavitne cilje: na letni ravni pridobiti 20 % več sredstev na evropskih projektih za Občino Izolo, uspešno izvedbo projekta ADRION in vzpostavitev vsaj dveh razvojnih grozdov (mrež) v sodelovanju z gospodarstvom. Javni zavod bo zadolžen za viharjenje idej ter za prijave in izvajanja projektov, ki bodo identificirani s strani Občine Izola in drugih institucij oz. organizacij (CKŠP, Komunala Izola, šole, vrtci, knjižnica, zdravstveni dom ipd.). Ponujena bo konkretna izvedba prijave s pisanjem prijavnih obrazcev in celotna izvedba projekta na ključ. Prav tako bo zavod namenjen informiranju in obveščanju občanov ter gospodarskih subjektov o možnosti pridobitve EU sredstev (npr. subvencioniranje energetske prenove, prostovoljno evropsko delo, podjetniške izmenjave ipd.). »Zavod pa bo izvajal tudi razpise za spodbude podjetjem in obrtnikom, ki želijo razvijati nove razvojne projekte. Občina bo storitve zavoda koristila znotraj svojih zmožnosti, sicer pa bo ta na razpolago izolskim podjetjem,« je poudaril župan Kolenc. Prav tako si bo zavod prizadeval vzpostaviti mrežo podjetij na področju informacijske tehnologije in gospodarstva povezanega z morjem.

Svetniki so bili enotni v želji, da si v občini takega zavoda želimo, saj je projekt dobrodošel in več kot koristen za Izolo. Na seji so podali nekaj pripomb na predstavljen predlog odloka; dodatne predloge in dopolnitve pa bodo lahko posredovali še v roku 15 dni. Druga obravnava je predvidena v mesecu marcu.

Na včerajšnji seji so svetniki prav tako soglasno potrdili investicijski program Celovita energetsko učinkovita prenova javne razsvetljave v občini Izola. Že v decembru je bil sprejet Odlok o koncesiji za prenovo in urejanje javne razsvetljave z namenom zmanjšanja svetlobne onesnaženosti v skladu z Uredbo o mejnih vrednosti svetlobnega onesnaževanja okolja in zagotovitve zmanjšanja porabe električne energije v Občini Izola. Investicija bo vplivala tudi na povečanje prometne varnosti, varstvo bivalnih prostorov, narave (predvsem živali, ki jih nočna svetloba moti) in zagotavljanje enakovrednih bivalnih pogojev na podeželskih območjih. Vodja urada za gospodarske dejavnosti, investicije in komunalni razvoj Tomaž Umek je svetnikom predstavil terminski načrt projekta. Razpis za izbiro koncesionarja bo objavljen predvidoma v marcu 2016.

Nadalje je nekaj podrobnosti iz investicijskega programa predstavila Irena Pavliha iz agencije GOLEA, kjer so program tudi pripravili. Danes je v občini Izola zabeleženih približno 50 različnih tipov svetilk, kar je iz vidika vzdrževanja neugodno. S projektom bo zamenjanih 1409 svetilk, prenovljenih pa 301, kar pomeni, da bo skupno saniranih 1710 svetilk. Sicer je v občini že nameščenih nekaj ustreznih svetilk, ki so bile montirane pri zamenjavi okvarjenih ali poškodovanih svetilk. Trenutno razmerje porabe električne energije za javno razsvetljavo v občini Izola znaša 84,51 kWh na prebivalca, po sanaciji pa se bo ta vrednost spustila na vsaj 44,5 kWh (kot določa Uredba o mejnih vrednostih). V sklopu sanacije bodo sanirani oz. podaljšani tudi drogovi. Občina Izola bo za investicijo zagotovila 22.149,19 evrov (z DDV) zasebni partner pa 1.028.104,34 evrov (z DDV).

Nadalje je bil sprejet Letni program dela Občinskega sveta Občine Izola za leto 2016. Svetniki so odločali o pravnem poslu ravnanja s stvarnim premoženjem za solastniški delež občine Izola na več nepremičninah – Drožina. Prav tako pa so potrdili predstavnike delavcev v Nadzorni svet Javnega podjetja Komunala Izola, d.o.o.

Občinski svetniki se bodo naslednjič sestali na 3. izredni seja Občinskega sveta Občine Izola oz. proračunski seji, ki je predvidena v četrtek, 3. marca 2016.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< marec 2019 >
POTOSRČEPESONE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

06. april 2019
DINO IN ČAROBNI TONI

Vabljeni na aprilsko predstavo za otroke z naslovomo DINO IN ČAROBNI TONI, ki bo v soboto, 6. aprila, ob 17.00, v Kulturnem domu Izola. ...