Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

28. marca 2019
Zaključuje se čezmejni projekt Mala barka 2

Včeraj se je na Lošinju odvila zaključna novinarska konferenca čezmejnega projekta Mala barka 2. Novinarski konferenci je sledila otvoritev novega interpretacijskega centra pomorske dediščine otoka Lošinja, ki se nahaja v podpalubju lošinjskega logerja »Nerezinca«, ki je trenutno privezan pred Muzejem Apoksiomena.

Loger je bil obnovljen v sklopu projekta, edinstven pa je predvsem zaradi svoje notranjosti, saj obenem predstavlja tudi muzej, ki skozi multimedijsko predstavitev pripoveduje o gradnji bark in pomorski dediščini. Novinarske konference in otvoritve se je med drugim udeležil tudi hrvaški minister za področje turizma Gari Cappelli.

Pred svečano otvoritvijo so sodelujoči partnerji projekta predstavili ključne rezultate 30-mesečnega aktivnega dela. V okviru projekta Mala barka 2 – Ohranitev pomorske dediščine Severnega Jadrana / Očuvanje pomorske baštine Sjevernog Jadrana, ki je sofinanciran iz Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška 2014 – 2020 in je združil osem partnerjev, je bilo tako obnovljenih skupaj kar 13 starih bark. Na slovenski strani je še posebej odmevala gradnja istrskega topa, ki je potekala pod okriljem Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran. Ena od obnovljenih bark – passara je sicer na ogled tudi v izolski hiši morja – Izolani. Ta je bila skozi projekt obogatena tudi z novimi interaktivnimi vsebinami.

V sklopu projekta sta bili osnovani Akademija tradicionalnih pomorskih obrti in veščin ter mreža centrov odličnosti. Oboji združujejo strokovnjake s področja pomorske dediščine in skrbijo za njeno ohranjanje na območju našega prostora. Organiziranih je bilo veliko delavnic in izobraževanj, sofinancirane so bile kulturne prireditve povezane z morsko dediščino, dobili smo nove promocijske materiale itd. Pri sami promociji projekta in kulturne dediščine na sploh pomembno vlogo igrajo tudi centri promocije. Na območju Slovenije sta v sklopu projekta nastala kar dva nova centra: turistično-informacijski center v Izoli se je preselil v obnovljene prostore na Sončnem nabrežju, v prostorih nekdanjih skladišč soli Monfort pa je nastal nov info center.

Skupaj s hrvaškimi partnerji smo pripravili tudi 10 čezmejnih itinerarijev, ki med seboj povezujejo destinacije Severnega Jadrana, bogate s pomorsko dediščino, sočasno pa skrbijo za pripovedovanje zgodbe o morju. Na vseh sodelujočih destinacijah so bile namreč postavljene tudi posebne markacije, ki označujejo snovno in nesnovno dediščino povezano z morjem. Skupaj je bilo postavljenih kar 70 markacij: 20 jih stoji v Izoli in Piranu, 50 pa na hrvaški strani. Vsi ti pomembni »spomeniki« so tudi del virtualnega muzeja, ki je zaživel v tem tednu. V sklopu projekta so namreč strokovnjaki iz različnih področij, tako iz Slovenije kot iz Hrvaške, zbrali in popisali ogromno bazo pomorske dediščine Severnega Jadrana. Vse točke oz. markacije so tudi del itinerarijev, prav tako pa so opisane v novih promocijskih materialih, ki so dostopni na izolskem turistično-informacijskem centru in v novem info centru v prostorih nekdanjih skladišč soli Monfort.

Projekt Mala barka 2, skupaj vreden dobra 2 milijona evrov, je močno doprinesel k ohranjanju pomorske dediščine in nadgradnji turistične blagovne znamke, ki je bila vzpostavljena že skozi prvi projekt (Mala barka). Še posebej nas veseli, da smo tako s projektnimi partnerji kot z ljubitelji kulturne dediščine spletli posebne vezi in začrtali določene smernice za sodelovanje tudi v prihodnje. Prav tako smo skozi projekt uspeli našim obiskovalcem ponuditi usmeritve oz. nasvete, kako se pobližje spoznati z zgodbami, ki jih na območju slovenske in hrvaške Istre ter Kvarnerja piše naše morje. Projekt se bo uradno zaključil konec marca 2019.

Več informacij o projektu na spletni strani: http://www.malabarka.eu/

 

Z lepimi pozdravi,

 

Luca Stančič Kodarin

Vodja tržnega komuniciranja

Head of marketing communications

 

M: +386 41 259 994

E: luca.stancic-kodarin@izola.si

W: www.visitizola.com

 

 

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< oktober 2019 >
PO TO SR ČE PE SO NE
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

NOVO NA PORTALU

22. oktobra 2019
Urejen nov pasji park

Občina Izola je skupaj s svojim komunalnim podjetjem v bližini obstoječega skate parka uredila park za pse. Vrednost investicije ...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!