Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

20. aprila 2018
Zavajanje z neresničnimi informacijami: Ne drži, da Občina Izola prepoveduje izvajanje prireditev

Glede na zavajajoče navedbe v peticiji Združenja organizatorjev prireditev Izola znova ponavljamo stališče Občine Izola, s katero še enkrat poudarjamo, da si Občina želi še več prireditev, ne pa da jih prepoveduje.  Postopek izdaje dovoljenj za prireditve v naši občini je povsem enak, kot poteka v Kopru in Piranu, zato še zdaleč ne držijo navedbe, da Občina Izola prepoveduje dogajanje v našem mestu.

V nenehnem prizadevanju Občine Izola za zagotavljanje optimalnih pogojev za vse organizatorje javnih in poljavnih prireditev smo se zadnja leta večkrat obračali na pristojno ministrstvo, od katerega po številnih urgencah nismo prejeli odgovora. Šele po anonimni peticiji nezadovoljnih Izolanov zaradi izpostavljenosti prevelikemu hrupu, ki prihaja iz zvočnih naprav in gostinskih obratov, se je po posredovanju Državnega zbora RS le premaknilo. Ministrstvo za okolje in prostor je namreč februarja letos končno izdalo tolmačenje obširne zakonodaje s področja hrupa, ki je dopuščala različne interpretacije in je posledično turističnim občinam po vsej Sloveniji povzročala veliko preglavic. Na tem mestu ponovno poudarjamo stališče župana, da si v Izoli želimo raznovrstnih prireditev čez vse leto in da smo vsakega organizatorja še posebej veseli. Zato zelo podpiramo nove pobude in si še posebej prizadevamo, da bi se v turističnih občinah v poletnem času nočni mir pričel ob 24. in ne že ob 22. uri, s čimer bi se organizatorjem prireditev marsikaj olajšalo. Nikakor ne drži, da bo občina izdajala dovoljenja za prekomerno obremenitev okolja s hrupom le za prireditve na občinskem zemljišču. To nikoli ni bil naš namen. V skladu z Zakonom o javnih zbiranjih mora organizator prireditev prijaviti policiji, v določenih primerih pa je za organizacijo treba pridobiti tudi dovoljenje upravne enote.

Prijave prireditev so oproščene gospodarske družbe in samostojni podjetniki, ki prireditve organizirajo kot svojo redno dejavnost v svojih poslovnih prostorih vsak dan, vsak vnaprej določen dan v tednu ali v drugih časovnih razmikih, vendar vsaj 12 dni v razdobju enega leta.

V takem primeru mora organizator upoštevati obratovalni čas, ki mu ga dodeli občina, glede omejitev hrupa pa se mora držati pravil iz Uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju. Menimo, da je zgoraj navedeno dodatna spodbuda organizatorjem za izvedbo čim večjega števila prireditev v okviru svoje dejavnosti, saj v tem primeru za dovoljenje ne potrebujejo soglasja občine. Soglasje občine potrebujejo samo tisti organizatorji, ki prireditve izvajajo občasno, manj kot dvanajstkrat letno. Tudi v takih primerih bomo na občini poskrbeli, da se bodo dovoljenja izdajala tekoče kot do sedaj.

Občina bo naredila vse, da bo Izola še naprej občanom in obiskovalcem prijazno mesto s pestrim dogajanjem, ki v tako mesto sodi, in ne bo dovolila, da bodo usodo kraja krojili nezadovoljni posamezniki.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< maj 2019 >
PO TO SR ČE PE SO NE
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

NOVO NA PORTALU

24. maja 2019
Kmalu začetek del izgradnje kanalizacijskega omrežja med Izolo in Šaredom

Občina Izola je konec meseca aprila prejela gradbeno dovoljenje za izgr...