Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

3. februarja 2016
Župani na posvetu o pomenu lokalne samouprave pri predsedniku

Včeraj se je na Brdu pri Kranju odvil posvet na temo pomena lokalne samouprave za družbeni in gospodarski razvoj Slovenije. Predsednik RS Borut Pahor je nanj povabil vse slovenske župane in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, skupaj pa so tovrstna srečanja toplo pozdravili.

Pogovor se je vrtel okoli štirih ključnih točk: financiranje občin, ustanovitev pokrajin oz. regionalizacija, decentralizacija in pa dialog oz. sodelovanje med državo in lokalno samoupravo. Župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar je že na začetku poudaril, da v Sloveniji občine relativno dobro delujejo in »nosijo največje breme, saj so v neposrednem kontaktu z ljudmi«. Ravno zato je potreba po glasnih in odgovornih predstavnikih v državnem zboru velika, dialog med enimi in drugimi pa izjemno pomemben. Sicer so bila mnenja županov o večini vprašanj razmeroma enotna.

Velik problem predstavlja finančna perspektiva občin, kjer so ključni trije vidiki: povprečnina, avtonomija virov financiranja in pa to, da ne obstaja neka institucionalna struktura, ki bi omogočala boljši dostop do drugih virov, kot so npr. EU sredstva. Pri tem so opozarjali, da se z zniževanjem sredstev posredno vpliva tudi na razvoj gospodarstva, saj je za to nujno potrebna ustrezna infrastruktura. Z zniževanjem sredstev namenjenim investicijam pa je to področje močno okrnjeno. Prav tako je bilo slišati, da država z nižanjem povprečnine občine stimulira k temu, da ustvarjajo spalna naselja. Od tega, da spodbujajo podjetništvo in rast gospodarstva, občine namreč nimajo ničesar, saj davke pobira direktno država.

Na srečanju je bilo tudi izpostavljeno, da se težko zahteva izpolnitev enakih aktivnosti od občin s 400 prebivalci in tistih z 280.000 prebivalci. Za otežen razvoj slovenskih občin so bile podane kritike tudi na prestolnico, saj se po mnenju županov v njej nahaja večina uradnikov in se zato tam hitreje in lažje ukrepa. Podana je bila tudi pobuda, da se MO Ljubljana, ki razpolaga z 80 % sredstev, izvzame iz primerjave, saj zaradi te nimamo realne slike o stanju v slovenskih občinah. Minister Boris Koprivnikar je o finančni perspektivi dejal: »Nujno  je najti vir, ki ne bo stvar pogajanj in bo stimulativno spodbujal razvoj občin.«

Ves čas se je poudarjal tudi pomen decentralizacije, saj župani vidijo Slovenijo kot zelo centralizirano državo, kar pa po njihovem mnenju onemogoča razvoj. Gospodarsko močne in razvite države so namreč bolj decentralizirane. Kot možne ukrepe na tem področju je bilo večkrat slišati pobudo, da se del nalog upravnih enot prenese nazaj na občine, še posebej v delu vezanem na prostorske aktivnosti (predvsem izdajo gradbenih dovoljenj in prostorskih načrtov) in socialno varstvo. Hkrati so poudarjali pomen skupne medobčinske uprave oz. upravne enote. Velik pomen župani pripisujejo tudi lokalni samooskrbi na področju energije in hrane, na katerih bo potrebno graditi v prihodnje.

Posvet se je osredotočal tudi na vprašanje regij oz. pokrajin, ki so že določene v ustavi, niso pa še izpeljane. Po besedah predsednika Boruta Pahorja bo najprej potrebno določiti manjše korake za ustanovitev pokrajin, ki je zapisana v ustavi in kot taka nujna. Večina županov se je strinjala, da bi z regijsko ureditvijo dobili nov oz. drugi nivo s katerim bi bili bližje državi in bi lažje reševali zadeve kjer sta posluh in pomoč države ključna.

To je povezano tudi z odnosom oz. dialogom, ki ga vodita lokalna samouprava in država, ki ga je po mnenju županov občutno premalo. Od županov je bilo namreč slišati tudi, da pogovori med njimi in ministri taki »kot da se pogovarjata slep in gluh«. Obe strani sta se strinjali, da bo potrebno na tej komunikaciji veliko delati v prihodnje. Tudi izolski župan Igor Kolenc se je strinjal s povedanim in predlagal, da bi ustanovili javni portal preko katerega bi se župani lahko s težavami, predlogi in rešitvami javno direktno obračali na državo oz. njene institucije.

Župani so še predlagali naj se nekatere agencije in institucije, ki so same sebi namen čim prej ukinejo, naj se nujno poenostavijo nekateri postopki, ki samo povečujejo birokratizacijo in naj država spoštuje zakone, ki jih je sprejela. Sicer so srečanje ocenili kot pozitivno in bodo sodelovanje nadaljevali na delavnih sestankih v manjših zasedbah v kratkem.

 

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< julij 2019 >
PO TO SR ČE PE SO NE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

NOVO NA PORTALU

27. julij 2019
Aldo Kumar s skupino ANBOT

Vabljeni na "izvenabonmajski" četrtkov koncert, ki bo izjemoma v soboto, 27. 07. 2019 ob 20:00, na znani lokaciji Largo pri špin...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×