Medijsko središče

11 / POMEMBNA OBVESTILA COVID-19

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

POMEMBNA OBVESTILA COVID-19

INFORMACIJE ZA OBČANE OB EPIDEMIJI KORONAVIRUSA

V občini Izola dosledno izvajamo ukrepe proti širjenju koronavirusa. Ob tem poudarjamo, da smo za ustavitev širjenja epidemije odgovorni vsi, zato pozivamo vse občanke in občane, da ravnajo odgovorno in skladno z navodili pristojnih služb.

_____________________________________________________________________________________________

Nujne telefonske številke

Zdravstveni dom Izola Nujna številka ob sumu na okužbo s koronavirusom Od ponedeljka do petka

med 7. in 20. uro

05 66 35 010

Civilna zaščita Občine Izola Oskrba onemoglih starejših v samoizolaciji Od ponedeljka do petka

med 8. in 15. uro

051 609 392

Državni klicni center za informacije o koronavirusu Zanesljive informacije v zvezi z novim koronavirusom Vsak dan med 8. in 20. uro

080 14 04

OSTANITE DOMA!

Eden izmed najpomembnejših ukrepov je samoizolacija – izogibanje stikov z drugimi. Prekinimo vse oblike druženj – v zaprtih prostorih in na prostem! Gibanje v naravi je priporočljivo, če se počutite dobro in nimate simptomov bolezni, vendar to počnite sami oziroma v krogu družine. Izven doma se ne družite z drugimi ljudmi. Ob srečanju mimoidočih upoštevate razdaljo od 1,5 do 2 metra.

PREPOVEDANA so vsa javna zbiranja in druženja na javnih površinah in objektih.

UKREPAJTE!

Ob simptomih, kot so povišana telesna temperatura, kašelj ali kihanje, pokličite telefonsko številko ZD Izola 05 66 35 010. To telefonsko linijo uporabljajte izključno, če menite, da nujno potrebujete pregled. Če je mogoče, se ob prepoznanih simptomih takoj izolirajte (tudi od najbližjih) in sledite navodilom zdravstvenega osebja.

POZIV OTROKOM IN MLADIM

Pozivamo vse učence, dijake in študente, da omejijo vse socialne stike le na daljavo. V trenutni situaciji je najpomembnejše, da so otroci in mladi za nekaj tednov izključeni ne samo iz vrtcev, šol in fakultet, ampak tudi iz vseh oblik druženja ali skupinskih športnih ter drugih aktivnosti.

POZIV DRUŽINAM

Družine naj se zadržujejo doma ali zunaj na prostem, vendar brez druženja z drugimi. Športne aktivnosti se lahko skupaj z otrokom izvaja na prostem, vendar individualno. Uporaba igral, športnih igrišč in drugih javnih površin (športnih parkov, fitnesov na prostem, skate parkov, ipd.) JE PREPOVEDANA.

Zdravstveni dom Izola

Vstop v stavbo ZD Izola ni dovoljen! Pregledi bolnikov z okužbo dihal, povišano temperaturo se bodo izvajali izključno v prostorih medicine dela, prometa in športa!

Za pregled se je potrebno obvezno najaviti na korona-telefon: 05 66 35 010 (od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro).

Veterinarske ambulante delujejo samo za nujne veterinarske posege, pred obiskom pokličite dežurne telefonske številke.

Lekarne delujejo nemoteno.

Na Centru za socialno delo Južna Primorska, enota Izola so dosegljivi ves poslovni čas od ponedeljka do petka na telefonski številki 05 66 22 694 in elektronski pošti gpcsd.izola@gov.si. Stranke lahko vloge pustijo tudi v poštnem nabiralniku pred stavbo.

ZAPRTO ODPRTO, PRILAGOJENO DELOVANJE
vsi javni objekti

nastanitvene storitve

gostinske storitve

velnes storitve

športno- rekreacijske storitve

kulturne storitve

frizerske storitve

kozmetične storitve

pedikerske storitve

storitev iger na srečo

cvetličarne

prodajalne živil

prodajalne z medicinskimi pripomočki

prodajalne s programom vrt in kmetijstvo

bencinski servisi

banke

pošte

trafike in kioski

POMOČ NA DOMU

Dežurna številka 051 609 392, od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro.

Ta telefonska številka je namenjena občankam in občanom Izole izključno zaradi zagotovitve nujne oskrbe (hrana, zdravila), ki je preko svojih sorodnikov, sosedov ali znancev ne morejo zagotavljati. Na to številko občani občine Izola s klicem ali preko SMS sporočila posredujejo podatke o ogroženih osebah, ki potrebujejo pomoč pri zagotovitvi z osnovnimi življenjskimi potrebščinami.

NAKUPOVANJE

V trgovino po nakupe najnujnejših stvari naj hodijo samo zdrave osebe brez spremstva otrok. Starejši se nakupovanja izogibajmo. Upoštevajte socialno distanco (1,5 do 2 m) in omejevanja števila oseb pri vstopanju v trgovino, upoštevajte pravila čakanja pred trgovinami.

BREZPLAČNO PARKIRIŠČE V IZOLI

Zaradi zagotavljanja boljše mobilnost ob ustavitvi javnega prevoza bo do nadaljnjega omogočeno brezplačno parkiranje na parkirišču ARGO, na parkirišču pri Ladjedelnici, na parkirišču na Tomažičevi ulici in na občinskih parkiriščih v okolici zdravstvenega doma. Nespremenjeni režim parkiranja ostaja na parkiriščih: Lonka, Veliki trg in parkirišče za pošto.

VARSTVO OTROK NA DOMU – SPREMEMBA

Župan Občine Izola je sprejel sklep o zagotavljanju varstva na domu za otroke staršev, ki opravljajo urgentne poklice v razmerah epidemije.

Starši, ki so zaposleni v sektorju kritične infrastrukture in potrebujejo varstvo otrok na domu izpolnijo obrazec – izjavo o potrebi po varovanju otroka na domu. K izjavi morajo starši priložiti potrdilo delodajalca o upravičenosti do varovanja otrok na domu. Izpolnjeno izjavo in potrdilo delodajalca pošljete na elektronski naslov: posta.oizola@izola.si.

Varstvo otrok na domu bodo izvajale vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljic iz vrtca Mavrica Izola in vrtca L’Aquilone.

Za morebitna dodatna vprašanja lahko pokličete koordinatorico Kristino Zelić, vodja Urada za družbene dejavnosti (tel. št. 041 831 003 oziroma na elektronski naslov: kristina.zelic@izola.si).

KAKO RAVNATI V ČASU EPIDEMIJE?

Higiena kašlja in kihanja
Dosledno upoštevanje higiene in kašlja in kihanja, brez izjeme. Ne dotikajte se oči, nosu in ust.

Držite razdaljo od (1,5) metra in pol do (2) dva metra
Priporočena razdalja med posamezniki, ki velja za vse javne prostore, je od 1,5 m do 2 m. ne stojimo v skupinah in se ne dotikamo drugih. To velja tudi za vse vrste v trgovinah in na blagajnah.

Brez druženja!
Ne zadržujte se v skupinah. Ne obiskujte se na domu. Ne prirejajte zabav ali drugih oblik srečanja.

Po nakupih individualno
Po nakupih hodite individualno in ne v parih. Priporočljivo je, da se nakupi izvajajo le za nujne stvari.

Zdravila
Če ste kronični bolnik, poskrbite za mesečno zalogo vaših predpisanih zdravil. Občane pozivamo, da recepte za zdravila naročajo preko svojega osebnega zdravnika. Z novo odredbo ministrstva lahko lekarna izda zdravilo na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje največ enega meseca. Omejitev je tudi pri izdajanju zdravil brez recepta, in sicer v količini enega pakiranja na osebo.

Delo od doma
Če je mogoče, delajte od doma.

Brez potovanj
Ne potujte v tujino. Odpovejte tako službena kot zasebna potovanja.

Razkuževanje osebnih predmetov
Razkužujte vse osebne predmete, ki jih dnevno držite v rokah, oziroma tiste s katerimi ste v stiku. To so telefoni, tipkovnice, ključi ter predmeti, ki se jih pogosto dotikamo.

Medsosedska pomoč in solidarnost
Predhodno se dogovorite s svojim sosedom ali prijateljem, da za vas v dneh morebitne karantene poskrbijo za logistično oskrbo z nujnimi potrebščinami, ki vam bodo morebiti pošlje.

Bodite odgovorni!
Ne izkoriščajte nepričakovanega prostega časa za rizična opravila – ne zažigajte vrtnega odpada, ne hodite v hribe, izogibajte se adrenalinskim aktivnostim (gorsko kolesarjenje ipd.) – ne obremenjujte reševalcev in gasilcev z nepotrebnimi intervencijami!

Prav tako, ni čas za zbiranje in odlaganje kosovnih odpadkov. Od dne 17.3.2020 je za občane in druge stranke zaprt zbirni center, kjer bo dežurni delavec omogočal dostop le službenim delovnim vozilom.


Najnovejša obvestila

21. oktobra 2020
Skrb za starejše občane v času epidemije

V času posebnih omejitev, ki jih terja od nas poslabšana epidemiološka slika v državi in izven njenih meja, bo Občina Izola namenjala posebno skrb najbolj ogroženim skupinam.

Nemoteno bo deloval sistem brezplačnega javnega prevoza – Prostofer. Nacionalni inštitut za javno zdravje je odobril dejavnost, saj se storitve izvajajo v skladu z zagotavljanjem vseh varnostnih ukrepov. Obenem za varnost skrbijo tudi referenti v klicnem centru, kjer uporabnikom odsvetujejo vožnjo v primeru slabega počutja oz. bolezenskih znakov.

Z Doma upokojencev Izola obveščajo javnost, da so do preklica prepovedani obiski. Svojce oskrbovancev prosijo za razumevanje in potrpežljivost. V času uradnih ur lahko pokličete na tel. št. 056 100 212 ali 064 136 008 oz. pišete na e-naslov maria.sorgo@du-izola.si.

 

21. oktobra 2020
Poziv k izvajanju samozaščitnih ukrepov (covid-19) v večstanovanjskih objektih

Izredna situacija, zaradi katere država sprejema vrsto obvezujočih ukrepov, zahteva od vseh nas dodatne napore in doslednost pri izvajanju ukrepov.

Zavedati se je treba, da so vsi namenjeni zajezitvi širjenja virusnega obolenja COVID-19 in s tem varstvu zdravja vseh nas. Podrobnosti o izvajanju ukrepov v  večstanovanjskih objektih si lahko preberete v priloženem pozivu.

 

 

20. oktobra 2020
Poziv k prostovoljstvu na področju civilne zaščite

Krizni štab občine Izola poziva prostovoljce, naj se pridružijo aktivnostim civilne zaščite in s tem pomagajo pri zajezitvi širjenja koronavirusa.

K sodelovanju se prijavite tako, da izpolnite priloženi obrazec, ki ga po pošti posredujete v vložišče, na naslov Sončno nabrežje 8, 6310 Izola, s pripisom: Prostovoljstvo – civilna zaščita, oz. ga pošljete preko e-pošte na naslov: posta.oizola@izola.si.

16. oktobra 2020
Življenje s koronavirusom v Izoli

V občini Izola smo v času omejevanja epidemije koronavirusa pokazali obilo samoiniciativnosti, solidarnosti in ne nazadnje tudi povezanosti vseh, ki tu živimo in delamo. Aktivnosti je koordiniral krizni štab občine Izola, ki se je sestajal vsak dan, da bi lahko čim učinkoviteje reševal izzive, ki so jih prinašali sprotni ukrepi na državni in lokalni ravni. Izdelana in objavljena je bila brošura z osnovnimi informacijami ter navodili, kako ravnati in katere institucije so občanom na voljo ob epidemiji; dostopna je na tej povezavi.


Več

12. septembra 2020
Slovesnost ob obletnici dneva vrnitve Primorske k matični domovini

Vrnitve Primorske k matični domovini_ vabilo za občane

Danes ob 12. uri se bo odvila osrednja slovesnost ob državnem prazniku – obletnici vrnitve Primorske k matični domovini. Slovesnost gosti Občina Ankaran v sodelovanju z ankaranskim ZB za vrednote NOB ter s podporo vseh primorskih občin.

V luči covid-19 razmer bo organizirana kot slovesnost zaprtega tipa, brez občinstva. Program prireditve bo preplet dogajanja na prizorišču, posnetkov nastopajočih na različnih lokacijah v ankaranski občini ter arhivskih posnetkov zgodovinskih obdobij Primorske in njenih ljudi.

Slavnostna govornica bo gospa Majda Širca, častni gost pa bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Poleg pozdravnega nagovora predsednika Pahorja bosta občinstvo nagovorila tudi župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik, podžupanji Barbara Švagelj in mag. Martina Angelini ter predsednica ZB za vrednote NOB Ankaran Darinka Vovk.

Proslavo bosta neposredno prenašala TV Slovenija 2 in Radio Koper.

Vljudno vabljeni k ogledu slovesnosti v soboto, 12. 9. 2020 ob 12. uri, – tokrat v udobju svojega doma, pred televizijskim zaslonom ali radijskim sprejemnikom. 

22. aprila 2020
Krajevne skupnosti bodo delile obrazne maske

Civilna zaščita Občine Izola je vsem petim krajevnim skupnostim razdelila obrazne higienske maske znamke Airlaid, proizvajalca Korez – Sorting Group iz Grobelna, namenjene za širšo rabo in ne za medicinske namene. Narejene so iz štirih slojev gosto tkanega materiala, ki je odporen na ročno pranje in likanje ter elastike. Maske so primerne za kratkotrajno uporabo, kot na primer nakup v trgovini.

Na sedežu KS Livade, Veluščkova 8, bodo obrazne maske delili v četrtek, 23. aprila, med 17. in 19. uro, do porabe zalog.

Iz KS Izola staro mesto sporočajo, da bodo maske delili v četrtek, 23. aprila, po 11. uri na Trgu Republike, Velikem trgu in Manziolijevem trgu.

V KS Jagodje – Dobrava bodo maske na voljo za prevzem na sedežu krajevne skupnosti, na naslovu Jagodje 24/a. Za prevzem prosimo pokličite predsednika Matjaža Gergeto, na telefonsko številko: 040 474 255.

V KS Korte bodo maske razdelili starejšim osebam po vaseh.

V KS Haliaetum pa bodo maske delili pred gasilskim domom na Brkinski ulici 15, v petek, 24. aprila, med 13. in 16. uro.

17. aprila 2020
Jutri stopi v veljavo nov odlok

To soboto stopi v veljavo novi odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih, ki dopušča nekatere športne aktivnosti posameznikov v svoji občini, pa tudi vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih izven občine prebivanja.

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji 15. aprila 2020 izdala Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih, površinah in mestih v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin, ki začne veljati jutri, 18. aprila 2020, in velja do preklica.

POZOR: Posameznikom in skupinam, ki jim je po tem odloku zaradi izvajanja vzdrževalnih del ali sezonskih opravil dovoljen prihod, odhod in zadrževanje na zasebnem zemljišču ali objektu izven občine prebivališča morajo imeti pri sebi izpisek iz zemljiške knjige ali drugo listino, s katero dokazujejo pravico do uporabe zemljišča ali objekta in lastnoročno podpisano čitljivo izjavo. Primer izjave je v priponki.

Med drugim je dovoljen tudi dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin, vendar le v občini prebivališča. Posameznik lahko ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb na prostem oziroma v odprtih javnih krajih v občini prebivališča, izvaja športno-rekreacijsko dejavnost individualnega značaja (npr. tek, kolesarjenje, golf, joga) ali izvaja takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri ob običajnem izvajanju ni mogoč stik z drugimi posamezniki (npr. tenis, badminton, balinanje).

Avtor fotografije: Riiba

Odlok prepoved gibanja velja od 18.4.2020 (00000003)

Vzorec_Izjava_prehajanje meje

16. aprila 2020
Katalog izolskega podjetništva

Spoštovane Izolanke in Izolani, podjetnice in podjetniki,

na Občini Izola se zavedamo razsežnosti posledic, ki se bodo odražale v gospodarstvu zaradi neljube epidemije novega korona virusa. Zaradi tega smo se odločili, da bomo kot enega izmed srednjeročnih ukrepov pomoči gospodarstvu v občini Izola izdelali brezplačen katalog izolskega podjetništva, v katerega bi želeli vključiti prav vsakega izolskega samostojnega podjetnika, obrtnika, gospodarstvenika, ne glede na to, kaj proizvaja oziroma katero storitveno dejavnost nudi.

Za vas smo pripravili vprašalnik in vas naprošamo, da nam ga izpolnjenega vrnete do ponedeljka, 20. aprila 2020, na e-naslov: ostanidoma@izola.si z navedbo zadeve: Katalog izolskih podjetnikov, pri pošiljanju podatkov pa sledite navodilom v obrazcu. Vabljeni ste vsi podjetniki, tudi tisti, ki imate v občini Izola le sedež in svojo dejavnost izvajate v drugi občini, kot tisti, ki imate sedež drugje, pa v Izoli dejansko opravljate svojo dejavnost.

Brezplačni katalog bo v prvi fazi objavljen na spletu (spletna stran Občine Izola ter Območno obrtno-podjetniške zbornice Izola), v nadaljevanju pa ga bomo tudi natisnili ter razposlali v vsa izolska gospodinjstva.

S katalogom želimo promovirati vse naše podjetnike ter spodbujati lokalno gospodarstvo, nakup izolskih proizvodov, posluževanje izolskih storitev, zato vas vabimo, da k akciji pristopite v čim večjem možnem številu. Prepričani smo, da bomo vsi presenečeni, ko bomo ugotovili, kaj vse lahko Izola nudi.

KATALOG IZOLSKEGA PODJETNIŠTVA – obrazec

https://www.facebook.com/obcinaizola/posts/1511921958988524

 

27. marca 2020
Obvestilo o vzpostavitvi Psihološkega telefona v Zdravstvenem domu Izola

V Zdravstvenem domu Izola so pričeli z izvajanjem nove brezplačne storitve – Psihološki telefon, ki je namenjen vsem, ki v trenutni epidemiološki situaciji doživljajo duševno stisko. Služi predvsem razbremenitvi in psihološkemu svetovanju, kako lahko stisko zmanjšamo oz. jo bolje obvladujemo.
Več

26. marca 2020
Pomoč občanom, ki zaradi izolacije doživljajo stiske

Iz društva Center za psihoterapijo in psihosocialno pomoč Koper (CPPK) občanom in občankam Obalno-kraške regije sporočajo, da nudijo brezplačno psihosocialno podporo, psihološko pomoč in svetovanje občanom, ki zaradi razglasitve epidemije in posledično ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, doživljajo stiske, strah in zaskrbljenost.
Več

17. marca 2020
Župan sprejel sklep o zagotavljanju varstva otrok na domu

Župan Občine Izola je sprejel sklep o zagotavljanju varstva na domu za otroke staršev, ki opravljajo urgentne poklice v razmerah epidemije.

Starši, ki so zaposleni v sektorju kritične infrastrukture in potrebujejo varstvo otrok na domu izpolnijo obrazec – izjavo o potrebi po varovanju otroka na domu.

K izjavi morajo starši priložiti potrdilo delodajalca o upravičenosti do varovanja otrok na domu.

Varstvo otrok na domu bodo izvajale vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljic iz vrtca Mavrica Izola in vrtca L’Aquilone.

Starši, ki so dolžni še naprej opravljati svoje delo in potrebujejo varovanje otrok na domu, pošljejo izpolnjeno izjavo o potrebah po varovanju otrok na domu in potrdilo delodajalca

na elektronski naslov: posta.oizola@izola.si.

SKLEP varstvo otrok na domu-SLO

IZJAVA starša-o potrebi po varovanju otrok na domu

POTRDILO delodajalcaa-varovanje otrok na domu

Za morebitna dodatna vprašanja lahko pokličete koordinatorico  Kristino Zelić, vodja Urada za družbene dejavnosti (tel. št. 041 831 003 oz. na elektronski naslov: kristina.zelic@izola.si)

Datoteke za prenos

NOVO NA PORTALU

21. oktobra 2020
Skrb za starejše občane v času epidemije

V času posebnih omejitev, ki jih terja od nas poslabšana epidemiološka slika ...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!