Občina Izola

09 / Projekti in investicije

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

10. maja 2018
Palača Besenghi degli Ughi počasi pridobiva novo staro podobo

Besenghijeva palača je po opravljenih konservatorsko restavratorskih posegih v okviru prve faze v bistveno boljšem stanju. Restavriran je omet, zamenjano je stavbno pohištvo (okna, vrata, balkon), restavrirana je skulptura beneškega leva, kamniti portali in tlaki v avli objekta ter obnovljeno zunanje stopnišče. Občina bo tudi v prihodnje stremela k nadaljevanju faznega urejanja palače v skladu s pridobljenimi sredstvi s končnim ciljem, da bi jo enkrat obnovili v celoti.

V sodelovanju z JZP Izola je bila Občina Izola lani uspešna pri prijavi na razpis Ministrstva za kulturo ter s tem pridobila del sredstev za izvedbo obnove prve faze palače Besenghi degli Ughi, katera velja za eno izmed najlepših in najbolje ohranjenih poznobaročnih palač na slovenskem ozemlju. Gradila jo je premožna istrska družina Besenghi med leti 1775 in 1781. Poleg kulturnega ministrstva, ki sofinancira spomeniškovarstveni projekt, je Občina za izvedbo konzervatorsko – restavratorskih del, na podlagi postopka javnega naročila, izbrala podjetje Gnom d. o. o. iz Ljubljane. Skupna vrednost del prve faze znaša 172.012 evrov z ddv, ministrstvo je po delni realizaciji spomeniško-varstvenega projekta v letu 2017 prispevalo nepovratna sredstva v višini 20.125 evrov. V letošnjem letu bo ta znesek 46.959 evrov.

Prva faza obnove palače, s katero je kulturni spomenik pridobil novo podobo, predvsem pa je preprečeno njegovo nadaljnje propadanje, je v zaključni fazi. Krasi jo povsem prenovljeno zunanje stopnišče in kamnita ograja – belustrada sestavljena iz petnasjtih stolpičev, podest tlakovan s kamnitimi ploščami, prenovljen glavni portal in balkon nad portalom. Na vhodu je kopija dvokrilnih vrat, ki so natančen posnetek originalnih vrat. Slednja bodo konservirana in predstavljena v notranjosti palače. Okrasje na vhodnih vratih je v celoti izdelano ročno. Prav tako je bila nad vhodnimi vrati restavrirana nadsvetloba. Okna palače so povsod razen v pritličju dvojna: notranja in zunanja. Notranja okna so ohranila mehanizme za odpiranje, zaradi oblikovne neskladnosti pa so bila zamenjana vsa zunanja okna, po vzoru ohranjenih originalov in prenovljena so bila polkna. Novo podobo so pridobila tudi zunanja balkonska vrata, ki so bila pred posegom zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom v zelo slabem stanju. Restavriran je kipec beneškega leva, ki bo s ciljem, da bi ga zavarovali pred vremenskimi vplivi postavljen v notranjost objekta, njegova identična kopija pa podpira desni zunanji vogal palače.

V notranjosti je bil prenovljen tramovni strop, barvno prilagojen originalu. V glavni avli je bila odstranjena stenska lesena obloga in parket, prenovljenih je bilo šest portalov – štirje v avli in dva na stopniščnem delu ter bogato oblikovan kamniti portal na prehodu iz glavne avle proti stopnišču.

S tem se obnova palače ne zaključuje. S strani Ministrstva za kulturo smo prejeli informacijo, da bo že v kratkem ponovno razpis namenjen kulturnim projektom na področju nepremične kulturne dediščine, zato bi lahko z novimi viri financiranja nadaljevali naslednjo fazo, ki bi med drugim zajemala prenovo notranjega stopnišča in ostalo s končnim ciljem, da bi palačo obnovili v celoti.

Ker je bil 7. novembra v Primorskih novicah objavljen članek z naslovom: »V obnovljeno palačo vdira še več dežja in vlage« na sledeči povezavi objavljamo pojasnila izvajalca na posamezne trditve v članku.

Demanti na članek Primorske novice_GNOM

Prav tako objavljamo mnenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območne enote Piran glede opravljenih del na palači: »Vsa opravljena dela na palači Besenghi degli Ughi so opravljena strokovno in v skladu s konservatorskimi smernicami. Ker so na objektu ohranjeni še elementi iz časa nastanka objekta, se je le-te ohranjalo. Ob poteku del je bilo ugotovljeno, da so vhodna vrata tako poškodovana, da bi ob prenovi dobili večji del novega materiala, zato smo se odločili za izvedbo kopije. Nad izvedenimi deli nimamo nobenih pripomb.«

Včeraj je skupina, sestavljena iz predstavnikov podjetja Gnom, izvajalca restavratorskih del, ZVKD, ravnatelja in hišnika podružnične glasbene šole ter predstavnikov Občine Izola še enkrat izvedla pregled vseh oken. Izvajalec bo manjše pomanjkljivosti odpravil v roku štirinajst dni. Prav tako je bilo dogovorjeno, da se v glavni avli čimprej uredi ogrevanje.

Fotografije pred in po obnovi, ki največ povedo o strokovno opravljenem delu na palači v okviru prve faze, so shranjene v galeriji.

NOVO NA PORTALU

27. julij 2019
Aldo Kumar s skupino ANBOT

Vabljeni na "izvenabonmajski" četrtkov koncert, ki bo izjemoma v soboto, 27. 07. 2019 ob 20:00, na znani lokaciji Largo pri špin...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×