Spoznaj Izolo

04 / Slovenia Green

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

29. januarja 2021
Spodbujanje zaposlovanja brezposelnih na zelenih delovnih mestih

Zelena delovna mesta so pomemben vidik trajnostnega razvoja, ki lahko prispeva tudi k spodbujanju aktivnosti brezposelnih. Prav zato je Zavod RS za zaposlovanje objavil javno povabilo delodajalcem za spodbujanje zaposlovanja na zelenih delovnih mestih.
Več

27. oktobra 2020
Evropska sredstva za nove kolesarske povezave v Izoli

Občina Izola je v sodelovanju z JZP Izola s strani Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko prejela sredstva v višini 763.000 evrov za izvedbo projekta Kolesarske poti z javno razsvetljavo in drugo infrastrukturo.

V okviru projekta bodo urejene nove kolesarske poti in zagotovljena njihova povezanost. Trenutno poteka ureditev odseka nekdanje obalne ceste od Avtokampa Jadranka do meje z Mestno občino Koper, ki bo zaključen do izteka koledarskega leta. Druga faza vključuje ureditev infrastrukture na Južni cesti, ki bo zaključena do marca 2021, v sklepni fazi pa bo urejen še odsek Parenzane, vključno do tunela Šalet, predvidoma do maja drugo leto. Dela izvaja podjetje CPK, d. o. o.

Občina želi s projektom povečati uporabo trajnostnih oblik transporta, kar bo dosegla z ureditvijo ustreznih površin za kolesarje, ki bodo privlačnejše za vse udeležence v prometu.

 

15. septembra 2020
Izola gosti tradicionalni Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij

Izola, 15. september 2020 – Na današnji novinarski konferenci je bil predstavljen program Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij kot eden izmed osrednjih dogodkov predsedovanja Slovenije strategiji EU za Jadransko-jonsko regijo (EUSAIR), ki jim lahko sledite pod ključnikom #SloPresidencyEUSAIR. Sledilo je uradno odprtje dogodka, katerega so se udeležili številni govorci tako iz lokalnega kot tudi iz nacionalnega okolja.


Več

9. septembra 2020
Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij – 14. in 25. septembrom

Letošnji dogodek je eden izmed krovnih dogodkov slovenskega predsedovanja Strategiji EU za jadransko-jonsko regijo (EUSAIR). Slovenija je predsedovanje prevzela 1. junija 2020, zaključila pa ga bo s skupno ministrsko konferenco in letnim forumom EUSAIR maja 2021.
Namen dogodka ni le povečati ozaveščenost o pomenu morja, obale in zaledja ter o gospodarskem potencialu teh naravnih virih, marveč tudi opozoriti na ogroženost morja in obale zaradi naravnih pojavov in človeških dejanj.

Petnajstega septembra 2020 se bo v Manziolijevi palači v Izoli, odvila novinarska konferenca sledilo pa ji bo uradno odprtje letošnjega Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij s pričetkom ob 12. uri. Nosilne teme letošnjega Tedna bodo makroregionalno sodelovanje pri okrevanju turizma, zelena infrastruktura kot osnova za evropsko proizvodnjo hrane, makroregionalni prispevek pri izvajanju Zelenega dogovora in pametna specializacija regije.
Pestro dogajanje v sklopu Tedna  sredozemske obale in makroregionalnih strategij.


Več

18. avgusta 2020
Vabilo občankam in občanom k sodelovanju v anketi o turizmu v občini Izola

Občina Izola si že vrsto let na različnih področjih prizadeva delovati po trajnostnih načelih, v letošnjem letu pa se je kot destinacija prijavila v Zeleno shemo slovenskega turizma, s katero bomo ta prizadevanja še dodatno potrdili.

Ker nam mnenje prebivalcev Izole veliko pomeni, vas prosimo, da si vzamete nekaj minut in odgovorite na kratko anketo v povezavi s trajnostnim turizmom v občini. https://www.1ka.si/a/292559

Hvala za sodelovanje.

8. julija 2020
Ob občinskem prazniku bodo podeljena priznanja in nagrade Občine Izola

Občina Izola 11. julija praznuje svoj praznik v spomin na množičen odhod Izolanov v partizane leta 1944. Proslava ob občinskem prazniku se bo odvila v petek, 10. julija, ob 21. uri na prizorišču Letnega kina Arrigoni. Ob tej priložnosti bodo podeljena občinska priznanja in nagrade. V okviru občinskega praznika bo podpisana tudi listina Zelene politike slovenskega turizma, ki je temeljna zaveza destinacije, da deluje po trajnostnih načelih in eden izmed pogojev na poti do pridobitve znaka Slovenian Green, ki si ga občina obeta prihodnje leto.

Denarno nagrado v višini 2.100 evrov z ustrezno listino za leto 2020 prejme Silvo Lazar za dolgoletno uspešno delo na športnih in kulturnih dogodkih, ki vplivajo na prepoznavnost in ugled Izole, za doprinos na področju prostovoljstva, kjer s svojim delom in vzorom vsak dan izboljšuje našo skupnost, ter za aktivno delovanje v okviru gasilske enote Izola.

Poleg denarne nagrade bo župan Danilo Markočič podelil tudi priznanje Občine Izola v obliki plakete s srebrnim grbom navijaški skupini Ribari ob 30. obletnici uspešnega delovanja na področju športa in humanitarne dejavnosti, Marisi Višnjevec Tuljak za življenjsko delo na področju zdravstvene dejavnosti ter za izkazano požrtvovalnost in predanost svojemu poklicu, Jadralnemu klubu Burja ob 65. obletnici uspešnega delovanja jadralnega kluba in Radošu Petroviću za uspešno dolgoletno delo na področju gospodarske javne službe vzdrževanja okolja v občini Izola. Naziv ambasadorke Občine Izola pa bo prejela Marjetka Popovski, ker ohranja slovensko ljudsko pesem s petjem doma in v tujini.

Proslava bo obogatena s pestrim glasbenim programom. Na odru bodo prepevali Rudi Bučar, Marina Mårtensson in Kompanija Izolana.

Podpis listine Zelene politike slovenskega turizma in Etičnega kodeksa v turizmu
V letošnjem letu je občina Izola izpolnila pogoj za sprejem v Zeleno shemo slovenskega turizma. Z vstopom v shemo smo se zavezali, da bomo spodbujali trajnostno delovanje, združevali trajnostna prizadevanja ter promovirali lokalni značaj in zelene zgodbe. V ta namen bo župan podpisal tako imenovano listino Zelene politike slovenskega turizma, ki je temeljna zaveza destinacije, da deluje po trajnostnih načelih in si nenehno prizadeva za izboljšanje. Podpis listine bo potekal v okviru občinskega praznika, ko bodo listino lahko podpisali tudi občani in ostali deležniki s področja turizma in gospodarstva ter se zavezali, da bodo pri delovanju upoštevali načela trajnosti. Slednje je pogoj za pridobitev znaka Slovenian Green, ki si ga občina obeta prihodnje leto. Z njim se bo na slovenskem, evropskem in globalnem trgu uveljavila kot okolju in družbi prijazna destinacija.

Med 14.00 in 16.30 se bo v prostorih hotela Cliff na Belvederju odvil posvet o priložnostih in izzivih trajnostnega razvoja turizma v destinaciji Izola, na katerega so vabljeni predstavniki izolskega turističnega gospodarstva in ostali deležniki, ki se bodo s podpisom listine zavezali k trajnostnemu delovanju.

Razstava raziskovalnega inštituta InnoRenew z naslovom Okviri znanosti
InnoRenew CoE je neodvisni raziskovalni inštitut z mednarodno ekipo, ki se ukvarja z interdisciplinarnim raziskovanjem obnovljivih materialov in trajnostne gradnje. V središče svojih dejavnosti postavlja les z raznolikih vidikov in se povezuje s številnimi znanstvenimi ustanovami in industrijo tako v Sloveniji kot drugod po svetu. Rezultat njihovega znanja in raziskovalnih dognanj bo tudi nov inštitut v izolskih Livadah, ki so ga začeli graditi nedavno in bo predvidoma končan prihodnje leto. Razstava Okviri znanosti, ki so jo tokrat pripravili, je pod lupo vzela gradivo iz njihovih raziskav, povezanih z lesom in drugimi obnovljivimi materiali. Vendar gledalca ne nagovori toliko z znanstveno informacijo, kot je to običajno, ampak bolj z osupljivimi strukturami, kompozicijami in barvami. S tistim torej, kar bi lahko imenovali lepo. Namen razstave, ki si jo je v celoti moč ogledati na spletni strani raziskovalnega inštituta in v mesecu juliju tudi na panojih postavljenih na Sončnem nabrežju v Izoli, je zato tako v doživljanju lepega kot navduševanju nad znanostjo. Za najboljšo sliko pa lahko tudi vsi zainteresirani glasujejo preko QR kode, ki je dosegljiva na panojih.

Zaradi trenutno veljavnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom je število udeležencev na dogodku omejeno.

Dan po občinskem prazniku bodo prizorišče letnega kina Arrigoni zvečer preplavili zvoki glasbenih skupin PopOutlet in Primorski fantje. V nedeljo pa na Manziolijevem trgu napovedujemo koncert zasedbe Il terzo suono, ki se bo odvil v sklopu festivala ob 250. obletnici smrti skladatelja Giuseppeja Tartinija.

24. junija 2020
Čezmejno sodelovanje s Hrvaško za obuditev izolskega Kaštelirja

Drugi Festival od Histrov do Rimljanov na Kaštelirju je v juniju potekal z izvedbo zanimivih delavnic in spremljajočih aktivnosti na območju Kaštelirja nad Kortami. Festival je bil izveden v sklopu projekta KAŠTELIR, z namenom obujanja gradišč v namene trajnostnega turizma na izolskem podeželju.
Več

22. aprila 2020
Občina Izola se poteguje za pridobitev znaka Slovenia Green

Občina Izola si že vrsto let na različnih področjih prizadeva delovati po trajnostnih načelih, prijaznih do uporabnikov in okolja. V sklopu letošnjega poziva za pridobitev znaka Slovenia Green se je kot destinacija prijavila v zeleno shemo slovenskega turizma in kljub izrednim razmeram pospešeno načrtuje aktivnosti s ciljem, da bi prestižni znak pridobila v roku enega leta. Z njim se bo na slovenskem, evropskem in globalnem trgu pozicionirala kot okolju in družbi prijazna destinacija.

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja ter skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira. Do sedaj je znak Slovenia Green Destination uspešno pridobilo 53 slovenskih destinacij.

Zelena ekipa v boj za zeleni znak
Več

Arhiv novic
KOLEDAR
< februar 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
       

NOVO NA PORTALU

26. februarja 2021
Jutri v veljavi novi omejitveni ukrepi za obalno-kraško regijo

- Prepovedano bo prihajati v obalno-kraško regijo in odhajati iz nje (razen izj...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!